RTRS I BNTV: Jednostrani izvještaji o događajima na Kosovu

RTRS je iscrpno izvještavao iz poplavljenih područja, a BNTV donosi prilog o poslanicima Narodne skupštine RS koji traže „bijeli hljeb“. Dobre strane dnevnika zasjenjene su neobjektivnim izvještajima s Kosova

RTRS I BNTV: Jednostrani izvještaji o događajima na Kosovu

RTRS: Detaljno o poplavama

  1. – 12. decembar 2022.

KO JE BIO NA SASTANKU: Formiranje vlasti na nivou BiH bilo je ključna politička tema o kojoj se izvještavalo u dnevnicima. Zašto su razgovori SNSD-a i takozvane Osmorke, predvođene SDP-om, vođeni na „tajnoj lokaciji“, daleko od očiju javnosti, te kome je pripala „čast“ da izjave učesnika razgovora snimi i proslijedi ih medijima, zajedno s kadrovima sastanka, pitanja su koja RTRS ne postavlja. Ili i nema potrebe, pošto je za pretpostaviti da je pristup bio dozvoljen samo novinarima javnog servisa Republike Srpske.

PARTNERI I GRAĐANI: Iako se prije spomenutog sastanka već znalo da će novu koaliciju na državnom nivou činiti HDZ BiH, SNSD i Osmorka, gledatelji su podrobno informisani o stavovima lidera SNSD-a Milorada Dodika i zahtjevima koje postavlja budućim koalicionim partnerima. Šta se zauzvrat nudi građanima, šta će se u odnosu na prethodno vrijeme promijeniti, pitanja su na koja, također, novinari centralnih informativnih emisija ne traže odgovore.

SPORNI LISTIĆ: U svim navedenim izvještajima, ali i kao posebna vijest, protezalo se i pitanje spornog glasačkog listića za izbor delegata iz RS-a za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Prvo je 6. decembra emitovan izvještaj o krivičnoj prijavi SNSD-a protiv pet članova CIK-a jer su sporni glasački listić proglasili važećim, a potom i o žalbi te stranke Apelacionom vijeću Suda BiH, koje je za RTRS obrazložio portparol SNSD-a.

Dan kasnije, podnesene su krivična prijava i žalba, a da bi se gradivo utvrdilo, ponovo je emitovana izjava SNSD-ovog portparola.

Izvještavanje o odluci Centralne izborne komisije praćeno je brojnim komentarima novinara: od toga da je spomenuta odluka CIK-a „sramna“ te da je CIK „ukrao glas SNSD-u“, do toga da CIK „opstruiše izborni proces“.

KO JE BIO RATKO MLADIĆ: Interna kontrola koja se provodi u Oružanim snagama BiH utvrdit će da li je, kako se navodi u prilogu, neimenovani bošnjački oficir maltretirao dva neimenovana srpska vojnika OS BiH koji su na obuci u kasarni u Pazariću. Ono što su gledatelji dobili kao informaciju o maltretiranju i, kako je naveo Gvozden Šarac, šikaniranje na etničkoj osnovi, jeste da ih je „oficir odveo na stranu i zahtijevao da priznaju da je Ratko Mladić ratni zločinac“. Svaki komentar na ovo držimo suvišnim.

Izdvojeno

Jedina korist od javnog servisa RS-a i situacija kada profesionalno obavljaju svoj posao jesu slučajevi elementarnih nepogoda. Kako RTRS ima dopisništva u svim većim opštinama i gradovima u RS-u, tako su gledateljima donijeli i niz izvještaja o poplavama koje su proteklog vikenda pogodile Novi Grad, Kozarsku Dubicu i Prijedor. Ali kako je dužnost medija, a posebno javnih servisa, da pravovremeno i objektivno informišu javnost, i kada se uzme u obzir činjenica da na raspolaganju za to imaju dovoljno i tehničkih i ljudskih resursa, ovo ne možemo smatrati iskorakom koji bismo kategorisali kao plus nedjelje.

Ocjena: 2 (isključivo zbog iscrpnog izvještavanja s poplavljenih područja)

 

BNTV: Privatni pregovori

  1. – 12. decembar 2022.

KOALICIJA I DRŽAVA: Šta nova koalicija na državnom nivou nudi građanima, pitanje je koje su novinari Dnevnika 2 otvorili dok su trajali što javni što tajni pregovori oko podjele funkcija i resora u Vijeću ministara BiH. Otvorilo se i pitanje zašto se pregovori ne vode u institucijama, već na privatnim posjedima (referiranje na sastanak SNSD-a i predstavnika Osmorke na imanju Milorada Dodika).

NADLEŽNOSTI I OBEĆANJA: Kako je dobar dio prošle, a i većina ove godine protekla u brojnim najavama aktuelne vlasti RS-a da će bez oklijevanja vratiti sve nadležnosti prenijete na BiH (vojsku, DGS, OSA-u, SIPA-u, Upravu za indirektno oporezivanje), novinari su iskoristili priliku da gledatelje podsjete da je taj rok bio 10. decembra, baš kada su Milorad Dodik, Nermin Nikšić i lideri stranaka okupljenih oko SDP-a postigli dogovor o budućem zajedničkom vladanju u BiH.

KANDIDATSKI STATUS: Nakon samita država Evropske unije i Zapadnog Balkana ponovo je saopšteno da bi Bosna i Hercegovina mogla dobiti kandidatski status  za članstvo u EU. U analitičkom pristupu ovom pitanju, novinari su izdvojili mišljenje Švedske koja smatra da ga naša zemlja nije zaslužila. Njeno mišljenje dijele i predstavnici organizacije Transparency International u BiH, politički analitičari koji upozoravaju da ovim tempom ispunjavanja ranije postavljenih uslova i donošenja sistemskih zakona treba još 50 godina da se ispune uslovi i ciljevi koje EU postavlja pred države kandidate.

BIJELI HLJEB: O raslojavanju društva u RS-u najbolje svjedoči nekoliko izvještaja u nedjelji iza nas. Prvi se odnosi na podatak da je 20 bivših poslanika Narodne skupštine RS podnijelo zahtjev za tzv. „bijeli hljeb“ i da će u narednih šest mjeseci po tom osnovu primiti po 18.000 KM. Kuriozitet je da je među njima i Nevenka Marković, koja je kao poslanica SDS-a tu dužnost obavljala samo tri dana.

Istovremeno, javne kuhinje u RS-u sve teže podnose povećan broj korisnika, i umjesto sistemske pomoći vlade i lokalnih zajednica, oslanjaju se na pojedinačne donacije građana.

Ocjena: 4 

Komparativna analiza

Ponovo smo svjedočili o potiranju razlika u izvještavanju ovih medijskih kuća o dešavanjima na sjeveru Kosova. U vijestima o hapšenju Deana Pantića, bivšeg pripadnika kosovske policije, i akciji specijalnih policijskih snaga (ROSU) prilikom zapljene vina i rakije u Vinariji „Petrović“ izostalo je obrazloženje oba događaja. Umjesto toga, gledateljima se daju na uvid samo stavovi srpske strane, uz potcrtavanje da je riječ o novom pokušaju protjerivanja Srba i „zulumu“ Albina Kurtija.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Analiza koja je otvorila pitanje da li će Republika Srpska zbog konstantnog zaduživanja na tržištu kapitala biti primorana da uđe u privatizaciju javnih preduzeća kako bi mogla da servisira dospjele obaveze.

Minus sedmice

RTRS

Partnerstvo, njegov raskid, pa ponovno dijeljenje takozvanih istih političkih načela. Tako se ukratko može opisati odnos SNSD-a i DNS-a. Kako su opet u istom stroju Milorad Dodik i Nenad Nešić, ne čudi ni izvještaj Branke Kusmuk o hapšenju ministra civilnih poslova BiH i DNS-ovog kadra Miloša Lučića. Posebno joj je  zasmetalo što Tužilaštvo BiH nije navelo iznos za koji je, zloupotrebom položaja, oštetio državu, ili se na osnovu toga koliko je novca nezakonito uzeo trebalo odlučiti i da li je počinjeno krivično djelo. Smetalo je Branki Kusmuk i to što su dokazi prikupljeni nakon Lučićevog hapšenja, uz opasku da je „simptomatično što je bio od maja 2020. godine meta sarajevskih novinara“.

BNTV

Jednostrano izvještavanje o dešavanjima na Kosovu. Gledatelji su ostali uskraćeni za informacije zbog čega su djelovali pripadnici kosovske policije u slučajevima Vinarije „Petrović“ i hapšenja bivšeg policajca Deana Pantića. Time se svjesno stvara slika o ničim izazvanom, kako se naziva, „teroru“ kosovskih vlasti prema pripadnicima srpske zajednice s ciljem njihovog protjerivanja.

About The Author