SAD uvele sankcije za 76 državljana Saudijske Arabije zbog ubistva Khashoggija

Administracija američkog predsjednika Joe Bidena objavila je dugo očekivani izvještaj o ubistvu novinara i kolumniste Washington Posta

SAD uvele sankcije za 76 državljana Saudijske Arabije zbog ubistva Khashoggija
Foto: Al Jazeera

Američki državni sekretar Antony Blinken najavio je vizna ograničenja za 76 saudijskih pojedinaca nakon što je objavljen izvještaj Nacionalne obavještajne agencije u kojem se zaključuje da prijestolonasljednik Mohammed bin Salman stoji iza ubistva novinara Jamala Khashajogija koji je ubijen u ambasadi Saudijske Arabije u Istanbulu 2018. godine.

U izjavi koja je uslijedila ubrzo nakon objavljivanja izvještaja Blinken je rekao da administracija američkog predsjednika Joe Bidena uvodi vizna ograničenja saudijskim pojedincima za koje se vjeruje da su bili uključeni u prijetnje disidentima koji žive u inostranstvu, uključujući ali ne ograničavajući na ubistvo novinara.

Blinken je rekao da ograničenje viza spada u novu politiku koja se naziva “Khashoggi Ban” i koja omogućava State Departmentu da uvede vizna ograničenja osobama za koje vjeruju da djeluju uime strane vlade kako bi “suzbili, uznemirili, prijetili ili naštetili novinarima, aktivistima i drugim osobama za koje se smatra da su neistomišljenici”.

Prije Blinkenove izjave, administracija američkog predsjednika Joe Bidena objavila je dugo očekivani izvještaj o ubistvu novinara i kolumniste Washington Posta.

U redigiranoj verziji izvještaja navode se imena 15 osoba koje su putovale u Istanbul i za koje američka obavještajna služba “duboko vjeruje” da su sudjelovali u brutalnom ubistvu.

– Procjenjujemo da je prijestolonasljednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman odobrio operaciju u Istanbulu za hvatanje ili ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija – navodi se u izvještaju Nacionalne obavještajne službe.

– Ovu procjenu donosimo na osnovu kontrole donošenja odluka koju prijestolonasljednik ima u Kraljevstvu, direktno sudjelovanje njegovih ključnih savjetnika u operaciji kao i podrška prijestolonasljednika u korištenju nasilja kako bi se utišali neistomišljenici – dodaje se.

Saudijska Arabija saopćila je da u potpunosti odbacuju “negativnu, lažnu i neprihvatljivu” ocjenu američkog obavještajnog izvještaja.

– Vlada Kraljevine Saudijske Arabije u potpunosti odbacuje ocjenu izvještaja koji se odnosi na liderstvo Kraljevine napominje da izvještaj sadrži netačne informacije i zaključke – saopćilo je saudijsko Ministarstvo vanjskih poslova.

– Ovaj zločin je počinila grupa pojedinaca koja je prekršila sve propise i liderstvo Kraljevine poduzelo je potrebne korake kako bi osiguralo da se takva tragedija više nikada ne ponovi – rečeno je.

Sud u Saudijskoj Arabiji zatvorio je prošle godine osam osoba na zatvorske kazne od sedam do 20 godina zbog ubistva Khashoggija.

Jamal Khashoggi, koji je bio stanovnik Sjedinjenih Država i državljanin Saudijske Arabije, ušao je u konzulat svoje zemlje u Istanbulu 2. oktobra 2018. godine kako bi preuzeo dokumente za vjenčanje. Iz njega nikada nije izašao. Turski zvaničnici smatraju da je njegovo tijelo raskomadano i uklonjeno iz objekta.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

About The Author