Austrija planira ograničiti medijsko izvještavanje o pravosudnim istragama

Sporna ideja vladajuće austrijske stranke potkopala bi rad istraživačkih novinara

Austrija planira ograničiti medijsko izvještavanje o pravosudnim istragama

Kontroverzni planovi vladajuće Austrijske narodne stranke (ÖVP) koji predviđaju izricanje strogih kazni novinarima zbog objavljivanja procurjelih dokumenata trebalo bi odmah odbaciti, saopćio je bečki institut International Press (IPI).

IPI, globalna mreža urednika, rukovoditelja medija i novinara koja se bori za slobodu medija, naglašava da će nova pravila ozbiljno potkopati slobodu medija u Austriji i ometati rad istraživačkih novinara.

Stranka ÖVP koju predvodi kancelar Sebastian Kurz najavila je planove za pravosudnu reformu u okviru koje je predvidjela strože kazne za medije koji su citirali ili objavljivali procurile informacije iz pravosudnih istraga.

Prijedlog ÖVP-a dolazi usred medijskog izvještavanja o pravosudnim istragama političara, uključujući austrijskog ministra finansija Gernota Blümela, koji je pod istragom specijaliziranog javnog tužiteljstva odgovornog za krivična djela povezana s korupcijom (WKStA).

Dužnosnici stranke javno su kritizirali sudstva i posebno WKStA posljednjih dana. Kao dio reformskog procesa u pregovorima s vladajućim koalicijskim partnerom ÖVP-a, Zelenom strankom, ÖVP je predložio nove kazne za objavljivanje dosijea, tvrdeći da izvještavanje o procurjelim spisima riskira stvaranje predrasuda u pravnom postupku.

– Sposobnost novinara da provjere i objave informacije od javnog interesa dobivene curenjem temeljni je element slobode medija – naglasio je zamjenik direktora IPI-ja Scott Griffen.

– Profesionalni novinari poštuju etičke standarde i rade provjere kako bi utvrdili autentičnost informacija te procjenjuju šta spada u javni interes. Austrija već ima relevantno zakonodavstvo kada su u pitanju prava osoba pod istragom. Predložena nova ograničenja ne samo da nisu potrebna, već bi ozbiljno omela sposobnost medija da ispuni svoju ulogu – dodao je.

Prijedlog je u početku iznijela ministrica ÖVP-a za ustavna pitanja Karoline Edtstadler koja je rekla da se “sve mora poduzeti u ne javnoj istrazi” kako bi se osiguralo da se u medijima ne objavljuju curenja prije nego što “oni koji su uključeni u postupak” ne budu informirani.

Stranka Zelenih službeno je najavila svoje protivljenje toj ideji. Prema važećem zakonu, austrijski novinari smiju objavljivati i citirati informacije dobivene curenjem podataka ukoliko su u skladu s odredbama zakona o medijima u vezi s pitanjima poput zaštite privatnosti.

Nakon otkrivanja planova, nekoliko vodećih novinara, udruženja austrijskih novina, sindikati novinara, akademici i Austrijska advokatska komora oštro su osudili takav prijedlog.

Florian Klenk, glavni urednik sedmičnjaka Falter i jedan od austrijskih vrhunskih istraživačkih novinara, oštro je kritizirao najavljene izmjene.

– Ako ÖVP ozbiljno razmišlja o zabrani citiranja iz (istražnih) dosjea i izvještavanja o preliminarnim istragama, to bi bio najozbiljniji napad na istraživačko novinarstvo – napisao je na Twitteru, dodajući da izvještavanje o nekim kontroverznim skandalima u zemlji ne bi bilo moguće prema takvom zakonu.

Daniela Kraus, glavna tajnica bečkog pressecluba Concordia, taj je plan nazvala “transparentnim napadom na slobodu medija kao reakciju na nedavne događaje”.

Predsjednik Austrijske advokatske komore Rupert Wolff osudio je svako planirano ograničenje, kazavši da će to Austriju “katapultirati nazad u 19. stoljeće”.

Izvor: IPI

About The Author