RTRS I BNTV: Složno i jedinstveno o 9. januaru

U izvještaju sa svečane akademije RTRS je preferirao obraćanje Milorada Dodika, a BNTV pročitanu poruku Aleksandra Vučića. I to je jedina razlika

RTRS I BNTV: Složno i jedinstveno o 9. januaru
Foto: N1

RTRS: Novi zakon

  1. – 8. januar 2024. 

ČUJ DRŽAVU: „Teško je naći državu u svijetu koja je prošla ono što je prošla Republika Srpska. Od svog nastanka preživjela je rat, međunarodno nasilje…“, dio je izvještaja Branke Kusmuk u Dnevniku sedmog januara, koji je bio posvećen obilježavanju neustavnog dana RS-a.

Iz Dnevnika u Dnevnik tokom cijele nedjelje nizali su se izvještaji puni patriotskih i patetičnih fraza o „Republici Srpskoj nastaloj u miru“ kojoj se osporava „rođendan samozaštite i slobode“. Unatoč prevelikoj minutaži koju je dobila najava proslave 9. januara, kako smo i naveli, ni vlast bh. entiteta RS ni javni servis nisu uspjeli ništa da ponude u odnosu na već dobro poznati i izlizani politički narativ.

ENTITETSKI ZAKON: Vlast entiteta Republika Srpska najavila je još jedan potez koji ide u pravcu institucionalnog razbijanja Bosne i Hercegovine. Nakon donošenja Zakona o prestanku važenja i primjeni odluka Ustavnog suda BiH u RS-u, na red je došao i Izborni zakon BiH.

Najava donošenja izbornog zakona RS-a što je inicirao entitetski predsjednik Milorad Dodik bila je jedna od ključnih tema kojom su se bavili novinari Dnevnika 2 tokom cijelog monitorisanog perioda. Za povlačenje ovog poteza koji bi razgradio državno izborno zakonodavstvo, Dodik, očekivano, ima podršku stranaka vladajuće koalicije u ovom bh. entitetu.

Kao glasnogovornik vlasti kroz izjave Dodika, članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović te lidera stranaka vladajuće koalicije, RTRS javnosti svjesno plasira tezu da je donošenje izbornog zakona RS-a u skladu sa Ustavom BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom. Potom se nižu tvrdnje kako je u pitanju „samo postupak od RS-a vraćanja otetih nadležnosti“, kojima se „želi zaštititi izborni integritet i svaki glasač i njegov glas“.

SVE NJIHOVE KONTRADIKCIJE: Javni servis stoga i ne propituje zašto su SNSD i njegovi partneri koji su dio vlasti i na nivou BiH protiv tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH kada je njihov ključni cilj upravo osiguravanje integriteta izbornog procesa i sprečavanja manipulacije voljom glasača.

Umjesto toga pribjegava se zamjeni teza pa se opozicione stranke iz RS-a optužuju da ne poštuju institucije RS-a, jer nisu prihvatile pozive na svesrpski konsenzus, odnosno saopštile da ne podržavaju donošenje izbornog zakona RS-a.

NAPADI NA AMBASADORA: Napada ni u nedjelji iza nas nije bio pošteđen ambasador SAD-u u BiH. Povod je bilo saopštenje u kojem se ističe neupitnost Bosne i Hercegovine i izražava protivljenje secesionističkoj politici vlasti RS-a. Saopštenje američkog ambasadora gledateljima je predstavljeno kao prijetnja RS-u, na koju je, očekivano, odgovorio Milorad Dodik.

Hakerski napad na Integrisani zdravstveni informacioni sistem RS-a (IZIS) za uredništvo nije bila vijest od posebnog značaja pa je gledateljima ponuđena tek štura informacija pri samom kraju Dnevnika 2. Uz poruku da MUP RS-a vrši istragu ko iza napada stoji.

Novinari Dnevnika 2 u cijelosti su izignorisali provokacije bošnjačkog stanovništva u Bratuncu i Srebrenici 6. januara, koje, sa žaljenjem konstatujemo, postaju obrazac ponašanja uoči proslave pravoslavnog Božića.

Izdvojeno

Uz puno uvažavanje i poštovanje osjećaja vjernika koji proslavljaju pravoslavni Božić, moramo da istaknemo kako je RTRS javni servis svih građana. Stoga držimo neprikladnim da je na stolu prezentera 6. i 7. januara gorjela svijeća, a sadržaj Dnevnika 7. januara kao i polovine Dnevnika dan ranije bio primjereniji vjerskim programima nego centralnim informativnim emisijama. Ovo navodimo jer se izvještaji o proslavama praznika katoličkih i islamskih vjernika emituju na kraju Dnevnika 2, tek da bi se zadovoljila puka forma.

Ocjena: 1

 

BNTV: Halo, je l’ to RTRS?

  1. – 8. januar 2024.

 

HAKERSKI NAPAD: Za razliku od krajnje ignorantskog odnosa RTRS-a prema hakerskom napadu na Integrisani zdravstveni informacioni sistem RS-a, novinari BNTV-a ovome su posvetili posebnu pažnju. Otvoreno je pitanje zašto sistem plaćen preko 26 miliona KM nije adekvatno zaštićen i koliko će se to odraziti na neometan rad zdravstvenih ustanova. Gledatelji su upoznati sa stavovima IT eksperata, posebno s Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci, koji su upozorili da se nije vodilo dovoljno računa o kompetencijama kompanije kojoj je taj posao bio povjeren.

POSLODAVCI I PLATE: I prva nedjelja nove, 2024. godine, donijela je stare probleme i niz otvorenih ekonomsko-socijalnih pitanja. Povećanje najniže plate u RS-u prelomit će se preko leđa radnika. Petog januara, iz Unije udruženja poslodavaca saopšteno je da je bez posla već ostalo između 200 i 300 radnika te da bi se taj trend mogao nastaviti posebno u niskoprofitabilnim granama realnog sektora. Bio je to povod za ponovno vraćanje na temu sve većeg odljeva radne snage iz cijele BiH, ali i činjenicu da građani u RS-u sve više napuštaju javni sektor, koji je poslovično bio ranije smatran najsigurnijim oblikom zapošljavanja.

Kako je uredništvo BNTV-a okrenuto, kao ciljnoj grupi, prevashodno gledateljstvu srpskog nacionalnog korpusa, proslavi pravoslavnog Božića gotovo u cijelosti bili su posvećeni dnevnici 6. i 7. januara.

BOŽIĆ I TRADICIJA: No unatoč sijanju optimizma koji ide uz praznike, u Dnevniku 6. januara otvoreno je i pitanje da li građani koji proslavljaju Božić imaju novca da to urade u skladu sa tradicijom. Izdvajamo anketu zbog činjenice da je većina njih, kako su naveli, spremna i zadužiti se kako ne bi iznevjerili običaje.

Od političkih tema fokus je bio na najavi vlasti RS-a za donošenje izbornog zakona ovog bh. entiteta. Za razliku od RTRS-a, novinari BNTV-a ovom su pristupili analitički i emitovali razloge opozicije u RS-u koja se tome protivi, fokusirajući se na pitanje koji su motivi zbog kojih SNSD i njegovi koalicioni partneri iz RS-a odbijaju tehničke izmjene Izbornog zakona BiH.

O provokacijama Bošnjaka u Bratuncu i Srebrenici na Badnjak, 6. januara, BNTV donio je tek kratku vijest u Dnevniku 7. januara. Precizno, saopštenje MUP-a RS o lišavanju slobode jednog lica, sa navođenjem inicijala, iz kojeg se teško moglo razaznati o čemu se zapravo radi.

Ocjena: 4

Komparativna analiza

Neupitnost zakonitosti obilježavanja 9. januara, neustavnog Dana RS, tema je oko koje nema spora između RTRS-a i BNTV-a. Ono što je bilo upadljivo kada su u pitanju izvještaji sa svečane akademije jeste izbor dijelova obraćanja zvaničnika RS-a i Srbije. I dok je RTRS fokus, očekivano, stavio na Milorada Dodika, BNTV u izvještaju akcentira čitanje poruke predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i dijelove govora zvaničnika te države, a tek potom Dodika.

 

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Prava slika istinskog života u Republici Srpskoj dočarana je kroz izvještaj o jedinoj javnoj kuhinji za bebe koja djeluje u Bratuncu. Broj njenih korisnika se učetverostručio, a potrebe stanovnika, ne samo Bratunca nego i cijele biračke regije, za dječjom hranom, mlijekom, pelenama i djećom su daleko veće od mogućnosti ove humanitarne ustanove.

Minus sedmice

RTRS

Niz priloga kojima je najavljivano obilježavanje neustavnog dana RS-a, a koji su kulminirali u Dnevniku 8. januara. Ajdin Cikota u svom izvještaju sa svečane akademije u nekoliko navrata ističe kako se RS zalaže za mir, a potom se emituju dijelovi govora Milorada Dodika koji ponovo prijeti secesijom te ciljem „stvaranja srpske države na ovim prostorima“. Ukupno uzevši, ono što su gledatelji mogli čuti bilo je sve samo ne dobronamjerne poruke. Valja reći da, iako bombastično najavljivani, svečanoj akademiji nisu prisustvovali „brojni državnici“, pa čak ni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Moramo navesti i dijelove obraćanja patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja koji je potvrdio jasnu spregu vlasti i SPC-a te stavio do znanja kakav je njegov odnos prema BiH.

BNTV

Da li je u pitanju nedostatak relevantnih sugovornika ili rad „linijom manjeg otpora“, tek, sve češće, pa i u nedjelji iza nas, bilježimo da se pojedini političari, posebno Nebojša Vukanović, gotovo svakodnevno, čak i u više navrata, pojavljuju u dnevnicima i komentiraju širok spektar političkih i ekonomskih tema.

 

About The Author