HARVEY WEINSTEIN: Zloglasni seksualni predator suočava se s kaznom od 140 godina zatvora

IZ NAŠE ARHIVE: Imao je neograničenu moć i mislio da može sve što hoće. Danas služi kaznu od 23 godine zatvora, koja bi mogla biti znatno uvećana

HARVEY WEINSTEIN: Zloglasni seksualni predator suočava se s kaznom od 140 godina zatvora
Foto: FoxNews

Prvi put objavljeno 5. oktobra 2020.

Filmski producent Harvey Weinstein, iako u zatvoru, ne prestaje da pobuđuje pažnju medija i javnosti. U martu je osuđen na 23 godine zatvora, zbog optužbi za silovanje i kontinuirano, da ne kažemo sistematsko seksualno zlostavljanje. U međuvremenu, prijavilo ga je još šest žena, svi su se napadi desili u periodu od 2004. do 2010. godine pa bivšem ugledniku kojem je prije koji dan i kraljica oduzelo jedno od priznanja, sada prijeti ukupna kazna od 140 godina zavtvora.

Bilo je posljednjih decenija još poznatih ličnosti optuženih za mobbing, ali čini se da je Weinstein, sudeći po svjedočenjima, s pravom preuzeo neslavnu titulu seksualnog predatora broj jedan. On je najbolji dokaz šta se desi kada (muška) moć, utemeljena na položaju i novcu, a demonstrirana ucjenama, prijetnjama ili lažnim obećanjima, zađe u osjetljivi prostor ljudskih prava. Danas je već 70 žena koje su, nakon ekspanzije pokreta #MeToo, prijavile da ih je Weinstein silovao ili zlostavljao. Pa taj čovjek decenijama nije radio ništa drugo nego koristio sopstvenu moć za iznuđivanja seksa.

Slučaj Weinstein je simptomatičan za kraj druge decenije 21. stoljeća. Proces oslobađanja žena od muške dominacije vjerovatno je uznemirio mnoge mogulove jarane širom svijeta, jer gosn Harvey nije nikakav izoliran primjer, nego pokazna priča o tome kakav pakao drugima može napraviti muški koktel hormona, moći i patrijarhalnog shvatanja da su žene potrošna roba nad kojom se svaki degenerik može iživljavati.

Nažalost, naopaka konstelacija društvenih odnosa često ih čini ranjivima i nezaštićenima – ali samo dok se ne udruže i ne progovore. Vjerujemo da je u početku bilo teško prijaviti jednog ovakvog moćnika. Kada se slučaj zahuktao, više nije bilo povratka. Možda će pokret #MeToo uzgred posijati i koju nevinu žrtvu; u suštini, uradio je ogromnu stvar za oslobođenje žena od latentnih formi nasilja koje je teže i otkriti i sankcionirati. Pomjerene su granice dozvoljenog, nadajmo se zauvijek. Biti šef, moćnik s novcem, ili osoba na položaju od koje zavise sudbine i karijere drugih – ne znači da su odabranima otvorena sva moguća vrata. Ako je žena u poslovnom životu suočena s principom – biti sekualno zlostavljana da bi uopće ostvarila pravo na rad, onda to jeste nasilje i ne da se ničim pravdati.

Nažalost, žustri komentari povodom ovog slučaja širom svijeta, posljedično i naše regije, pokazuju da mnogi muškarci opravdavaju (i priželjkuju) Weinsteinovu praksu. Svijest se sporo razvija, ljudska priroda zakovana je u obrasce koje je teško razbiti, još teže mijenjati. (ok)

About The Author