Novinari trebaju biti među prioritetima za vakcinisanje u BiH

Novinarstvo je profesija u kojoj se ostvaruje veliki broj ličnih kontakata te je, bez obzira na mjere lične zaštite, mogućnost infekcije velika, što pokazuje i veliki broj oboljelih

Novinari trebaju biti među prioritetima za vakcinisanje u BiH

Društvo novinara Bosne i Hercegovine uputilo je danas dopis nosiocima izvršne vlasti u BiH u kojem traži da se, prilikom određivanja prioriteta za vakcinisanje protiv Covida-19, novinari uvrste u grupu odmah iza medicinskih radnika i ugroženih grupa stanovništva.

U dopisu upućenom predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji, ministrici civilnih poslova BiH Ankici Gudeljević i entitetskim premijerima Fadilu Novaliću i Radovanu Viškoviću ističe se da su novinari u BiH od prvog dana pandemije izvještavali s mjesta događaja o borbi protiv Covida-19 i jedna su od rijetkih profesija koja niti jednog trenutka nije prekidala djelatnost.

Time su, kako se navodi, novinari dali nemjerljiv doprinos u izvještavanju javnosti o pandemiji koronavirusa i svim društvenim posljedicama koje je izazvala.

Kako naglašavaju u saopćenju za javnost, novinarstvo je svakako profesija u kojoj se ostvaruje veliki broj ličnih kontakata te je, bez obzira na mjere lične zaštite, mogućnost infekcije velika, što pokazuje i veliki broj oboljelih.

– Prema informacijama kojima raspolažemo, radeći svoj posao, veliki broj njih je obolio od Covida-19. Nažalost, imali smo i smrtne slučajeve među kolegama – kazali su.

Stoga su apelirali na nadležne da uvrštavanjem novinara u prioritetne kategorije za vakcinisanje protiv Covida-19 zaštite njihovo zdravlje i živote te im tako omogućite da nastave obavljati svoj posao informiranja javnosti.

Izvor: Društvo novinara BiH

About The Author