Novinar Olivier Dubois nakon dvije godine zatočeništva vratio se u Francusku

Dubois je otet u Maliju 8. aprila 2021. godine, a u videu koji su objavili njegovi otmičari kazao je da ga je uhvatila Grupa za podršku islamu i muslimanima (GSIM)

Novinar Olivier Dubois nakon dvije godine zatočeništva vratio se u Francusku

Francuski novinar Olivier Dubois (48) vratio se u Francusku nakon gotovo dvije godine zatočeništva u Sahelu, a na aerodromu su ga dočekali članovi porodice i predsjednik Francuske Emmanuel Macron.

Dubois i američki humanitarni radnik Jeffery Woodke koji je uhapšen na jugozapadu Nigera u oktobru 2016. godine stigli su u glavni grad Nigera Niamey u ponedjeljak nakon što su oslobođeni.

– Nisam maltretiran, niti ponižavan niti udaran. Bilo je teških trenutaka, ali ne fizički teških – kazao je po dolasku na aerodrom u blizini Pariza.

– Želim odati počast Nigeru za njegove vještine u ovoj delikatnoj misiji i odati počast Francuskoj, svima onima koji su mi pomogli da danas budem ovdje – kazao je.

Dubois je otet u Maliju 8. aprila 2021. godine. U videu koji su objavili njegovi otmičari kazao je da ga je uhvatila Grupa za podršku islamu i muslimanima (GSIM), glavni džihadistički savez u Sahelu, koji je povezan s Al-Qaidom.

Dubois je živio u Maliju od 2015. godine radeći kao freelance novinar za francuski dnevnik Liberation kada je uhapšen. Pojedinosti oslobađanja dvojice muškaraca ostaju nejasne, iako je Woodke u ponedjeljak zahvalio “nigerskoj, američkoj i francuskoj vladi”.

Šef organizacije Reporteri bez granica (RSF) Christophe Deloire rekao je da ne zna zašto je Dubois oslobođen “ili zašto sada”. Vjeruje se da je Dubois bio posljednji francuski građanin kojeg je nedržavni akter držao kao taoca nakon oslobađanja humanitarne radnice Sophie Petronin u Maliju 2020. godine.

Sahel je opustošen kampanjom džihadista koja je započela u sjevernom Maliju 2012. godine. Godine 2015. pobuna je zahvatila susjednu Burkinu Faso i Niger. U nasilju je ubijeno na hiljade ljudi, a milioni su napustili njihove domove. Sve to povećalo je rizike za novinare i humanitarne radnike.

– Drago nam je što je novinar Dubois napokon slobodan. Sukob u Maliju i ustavna kriza izrazito su povećali rizike za novinare. Iako je Duboisovo oslobađanje olakšanje, sigurnost novinara i dalje je zabrinjavajuća – kazala je koordinatorica programa Odbora za zaštitu novinara (CPJ) za Afriku Angela Quintal.

Izvor: AFP

About The Author