ZATVORSKA KAZNA NOVINARIMA REUTERSA

Sud u Myanmaru osudio je dvojicu novinara Reutersa na po sedam godina zatvora za ilegalno posjedovanje zvaničnih dokumenata i kršenje državne tajne tijekom istrage o masakru tamošnje vojske nad muslimanskom manjinom Rohindža. Wa Lone (32) i Kjaw Soe Oo (28) su izvještavali o brutalnom ophođenju vojske prema pripadnicima muslimanske manjine Rohindža kada su uhapšeni i […]

ZATVORSKA KAZNA NOVINARIMA REUTERSA

Sud u Myanmaru osudio je dvojicu novinara Reutersa na po sedam godina zatvora za ilegalno posjedovanje zvaničnih dokumenata i kršenje državne tajne tijekom istrage o masakru tamošnje vojske nad muslimanskom manjinom Rohindža.

Wa Lone (32) i Kjaw Soe Oo (28) su izvještavali o brutalnom ophođenju vojske prema pripadnicima muslimanske manjine Rohindža kada su uhapšeni i optuženi za kršenje Zakona o zvaničnim tajnama, za šta je zaprijećena kazna do 14 godina zatvora.

Oni su se izjasnili da nisu krivi i da je policija namjestila dokaze protiv njih. Uhapšeni su 12. decembra prošle godine.

“Danas je tužan dan za Myanmar, Reutersove novinare Wa Lonea i Kjawa Soe Ooa, i za medije svuda na svijetu”, rekao je, kako je navedeno u saopćenju, glavni urednik Reutersa Stephen Adler.

On je rekao da su ta dvojica izvanrednih novinara već provela devet mjeseci u zatvoru pod lažnim optužbama namijenjenim da se ušutka štampa i zastraše mediji. Adler je rekao da im je oduzeta sloboda iako nema nikakvih dokaza da su oni prekršili zakon a da ima puno dokaza o namještanju policije.

Slučaj je privukao pažnju svijeta kao primjer o zastajanju demokratskih reformi u dugo godina izoliranom Myanmaru pod civilnom vladom dobitnice Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi koja je preuzela vlast 2016. godine.

Iako vojska koja je vladala zemljom pola vijeka drži kontrolu nad nekoliko ključnih ministarstava dolazak Suu Kyi na čelo vlade podiglo je nade da će zemlja ubrzano ući u tranziciju ka punoj demokraciji i njen stav o krizi s Rohindžama je razočarao mnoge koji su joj se ranije divili.

RSE

About The Author