I TO SE DESILO: 12. decembra RTRS nijednom nije spomenuo njega

RTRS I BNTV: Izbore u Srbiji obje televizije pratile su otvoreno navijajući za Aleksandra Vučića. Opozicije gotovo da i nije bilo u njihovim izvještajima

I TO SE DESILO: 12. decembra RTRS nijednom nije spomenuo njega

RTRS: Putin se odužio

  1. – 18. decembar 2023.

BIH I RS: Vladimir Putin odužio se za prorusku politiku koju propagira vlast bh. entiteta Republika Srpska pa se među pitanjima novinara 67 velikih medijskih kuća na godišnjoj konferenciji predsjednika Ruske Federacije našlo i ono Alternativne televizije iz Banjaluke. Putinov odgovor kako „o budućnosti BiH i RS trebaju sami da odlučuju“ te da se „stavovi Rusije i RS-a o tome slažu“ bio je dovoljan da RTRS to proglasi događajem godine.

Mada iznenađenja vezano za Putinovu izjavu nije ni bilo, jer ko i površno prati istupe ruskog ambasadora u BiH zna kakvu politiku njegova zemlja vodi spram BiH i da RS koristi kao monetu potkusurivanja sa Amerikom i Evropskom unijom.

GLASNOGOVORNICI: A kad smo kod ATV-a, podsjećamo da se vlasnička struktura te medijske kuće veže za porodicu Milorada Dodika i uz RTRS najglasniji je zagovornik vlasti RS-a, te da se nalazi na crnoj listi SAD-a. Ali biće da je i to dodatni plus u ruskim očima iako je riječ o mediju s potpuno nerelevantnim udjelom u gledanosti u RS-u.

TAJNI PLAN: Odluka Savjeta Evrope da otvaranje pregovora BiH za članstvo u Evropskoj uniji odgodi do proljeća naredne godine bila je povod da se na RTRS-u plasira nova teorija zavjere. Naime, saopšteno je gledateljima, izostanak reakcije „političkog Sarajeva za politiku dvostrukih aršina EU-a dokaz je da se priprema tajni plan za unitarizaciju BiH“. Upućujući ponovo uvrede na račun probosanskih stranaka, svoj obol dao je i Milorad Dodik porukom da su „muslimanski političari samo dobri poltroni Zapada i Amerike“.

ZAR JE MOGUĆE: Dnevnik koji je emitovan 12. decembra izdvajamo jer se ni u jednom izvještaju nije pojavio Milorad Dodik! No ako smo pomislili da se RTRS okreće životnim temama koje se tiču svih građana, jer su u fokusu tog Dnevnika 2  bile ekonomska politika RS-a za 2024. godinu o kojoj se raspravljalo na sjednici Narodne skupštine te pobjeda Sindikata ERS-a jer je uprava tog preduzeća poništila  svoju odluku o raskidu kolektivnog ugovora, naredni su nas dani demantovali.

Tako se dominacija Dodika nad životom nastavila, pa su već sutradan dvije trećine prvog dijela centralne informativne emisije bile njemu posvećene. I ponovo u kontekstu suđenja, tvrdnji da je „BiH zemlja sa nelegalnim pravosuđem i u kojoj se treba suditi Christianu Schmidtu“. Izvor – njegovo gostovanje na Happy TV-u.

Temi novog ročišta u predmetu protiv Dodika pred Sudom BiH bila je posvećena pažnja i u narednim danima. Uz posebno isticanje tvrdnji da će i ono biti otkazano. Ovo izdvajamo zato što će biti interesantno pratiti koliko će dugo postupajući sudija biti spreman pristajati na svjesne opstrukcije odbrane predsjednika RS-a.

AKTIVNOSTI OPOZICIJE: I u nedjelji iza nas nastavljena je praksa da se aktivnosti opozicije ili u cijelosti ignorišu, ili se, ako se to ne može izbjeći, njihove izjave odnosno diskusije na sjednicama Narodne skupštine drastično krate ili pak emituju samo oni dijelovi koji su prema ocjeni uredništva Dnevnika 2 prihvatljive. Kao primjer navodimo zaključke sa sjednice Glavnog odbora SDS-a na kojoj su uz ostalo zatražene i smjene državnih ministara Zukana Heleza i Staše Košarca. No, Košarac se u vijesti emitovanoj u Dnevniku 16. decembra ne spominje.

Ocjena: 1

 

BNTV: Hoće li biti novca za penzije?

  1. – 18. decembar 2023.

SKUPŠTINA I BUDŽET: Prošlonedjeljno zasjedanje Narodne skupštine RS na kojem su usvajani budžet i ekonomska politika RS-a za narednu godinu stavljeni su pod povećalo u izvještajima emitovanim u dnevnicima. Osim obrazloženja budžeta i ekonomske politike premijera i ministrice finansija, gledateljima su date na uvid i brojne diskusije poslanika, ali, moramo konstatovati, uglavnom onih opozicionih.

Unatoč tome, javnosti je skrenuta pažnja na strukturu budžeta, koji počiva na socijalnoj, a ne razvojnoj komponenti, i ovisan je o novim zaduženjima, te poslano jasno upozorenje da je čak i redovnost penzija u RS-u u direktnoj zavisnosti od mjesečnih zaduženja kako bi se osigurala njihova isplata.

Od prijedloga i nacrta zakona koje su poslanici razmatrali, novinari su se fokusirali na izmjene zakona o poreskom dugu, shodno kojem je vlada odlučila da javnim preduzećima i ustanovama otpiše višemilionske kamate za neplaćene poreske obaveze.

ZAKON O REFERENDUMU: Iz Dnevnika 15. decembra izdvajamo i analizu šta donosi i kome je u interesu novi zakon o referendumu RS-a. Bude li usvojen, o bilo kojem pitanju od interesa za sve građane odlučivat će većina, ne upisanih birača, već onih koji su izašli na referendum. Tako bi se moglo doći do apsurda, upozorili su politički analitičari, da tek šačica ljudi odlučuje o ključnim pitanjima.

PRANJE NOVCA: Izvještaj o još jednom odlaganju otvaranja pregovora BiH za članstvo u Evropskoj uniji novinari su u Dnevniku 14. decembra dobro uvezali s činjenicom da je istog dana Vijeće ministara BiH uputilo u parlamentarnu proceduru Zakon o sprječavanju pranja novca. Ali i da to nije pokolebalo Vijeće Evrope da svoj stav o BiH promijeni.

Ocjena: 5

Komparativna analiza

Identično kako su obje medijske kuće izvještavale o izbornoj kampanji tako su izgledali i izvještaji o izbornim rezultatima. Aleksandar Vučić i SNS jedino su o čemu su gledatelji informisani tokom cijele kampanje, i, očekivano, nije skrivano zadovoljstvo pobjedom te stranke na izborima.

I dok BNTV nije ni spomenuo proteste građana koji su povjerenje dali listi „Srbija protiv nasilja“ zbog izbornog rezultata, RTRS emitovao je tek kratak snimak incidenta koji se desio tokom protesta u Beogradu. No ono što je javnom servisu posebno zasmetalo jesu izjave lidera „Srbije protiv nasilja“ koji su ukazali na to da je na glasanje u Beogradu izašlo više hiljada građana iz RS-a za koje je upitno kako su dobili lična dokumenta s adresom glavnog grada Srbije. Pritom, u izvještaju Ajdina Cikote, RTRS vrši grubu zamjenu teza, pa novinar patetično pita da li je 11 hiljada glasača iz BiH moglo utjecati na izborni rezultat.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Analiza o strukturi novog zaduženja koje Vlada RS planira u 2024. godini. Kada se planiranim zaduženjima od 1,05 milijardi KM dodaju i garancije za kredite javnih preduzeća i kratkoročna zaduženja na domaćem tržištu kapitala, dođe se do cifre od blizu dvije milijarde KM. A novinari su postavili pitanje pod kojim će se uvjetima i na kojim tržištima RS zaduživati i šta Vlada RS daje kao zalog za garanciju da će dugove vraćati.

Minus sedmice

RTRS

Izvještaji Ajdina Cikote sa sjednice Narodne skupštine RS na kojoj su usvojeni budžet i ekonomska politika RS-a za 2024. godinu. Vodeći se isključivo stavovima vlasti, novinar ne promišlja budžet analitički, pa kada bi se sudilo prema onome što je gledateljima predstavljeno, u RS-u će od januara teći med i mlijeko. Ona „tamna strana“ budžeta, koja se oslanja na nova zaduženja od preko milijarde maraka i neizvjesnost iz kojih će se izvora taj novac pozajmiti, ali i kako vratiti već postojeća dugovanja, ne spominje se.

BNTV

Svako hapšenje pripadnika Vojske RS koji se terete za ratne zločine u izvještajima se spominje u kontekstu nezadovoljstva njihovih saboraca. A kada se spominje za što se terete, tada se, kao što je to bio i slučaj hapšenja sedmorice pripadnika Zvorničke brigade, navodi da su slobode lišeni zbog „sumnje za navodno počinjeni genocid“. Mi pitamo, u kojem se to članu Krivičnog zakona BiH spominje „sumnja za navodno počinjenje“?

About The Author