FTV I BHT1: Presude, optužnice, protesti

Mediji su slika društva, a ova protekla sedmica na dva javna servisa pokazala je koliko smo kao društvo usporeni: optužnice za ratne zločine i dalje su udarne vijesti – 30 godina nakon rata

FTV I BHT1: Presude, optužnice, protesti

FTV: Predizborne čarke

 26. april – 1. maj 2022.

BORBA ZA IZBORE ILI POLITIČKA KAMPANJA: Izbori u oktobru, njihova reforma, finansiranje samog procesa, tehnološko unapređivanje glasanja – sve je to obilježilo sedmicu iza nas na FTV-u. Iako su izbori i dalje upitni, barem njihov konačan oblik, sve što se odigravalo na bh. političkoj sceni protekle sedmice nalikovalo je na predizbornu kampanju. U nju spadaju međusobna optuživanja na relaciji SDA – HDZ – SNSD; tačnije: SDA kontra HDZ-a i SNSD-a. A sve zbog izborne reforme koja je zapala u ćorsokak. FTV je donijela sve relevantne informacije o ovim političkim eskapadama, a fokus sa izborne reforme je u udarnim terminima Dnevnika 2 malo skrenut na – ratne zločine. Podignuta optužnica protiv deset osoba u predmetu „Dobrovoljačka“ donijela je malo toga novog: proces je već odavno postojao, ali nije nikad došlo do ovog pravosudnog nivoa. Deset optuženih je sa FTV-om komuniciralo uglavnom putem advokata, koji su službeno ovlašteni da daju izjave, pa smo tako ostali uskraćeni za malo drugačije priče od onih po slovu zakona.

ZLOČIN I KAZNA: Još jedna tema je punila prve minute Dnevnika – Sakib Mahmuljin osuđen je na osam godina zatvora. Sud je nedvosmislen: nije naredio, ali nije ni zaustavio ratne zločine pripadnika odreda El-Mudžahid. Nekad nam se čini, iz ugla gledatelja, da je Sud BiH, kao i ostale pravosudne institucije, najčešća scenografija za potrebe informativnih emisija.

MALO LJUDI, PUNO POLITIČARA: Dok cijene divljaju, Bosnu i Hercegovinu napuštaju ljudi; ne postoji strategija za njihovo zaustavljanje niti za zahuktalu inflaciju. I toga je, opet ćemo reći, premalo u Dnevnicima. Zato ima njih – političara kojima su puna usta zaštite naroda, a narod je nezaštićen i doveden do siromaštva. Tako je dočekan i Prvi maj na javnim servisima, kamere FTV-a zabilježile su mnogo radničkih protesta, oslikavajući stanje društva, a ono je beznadno i siromašno. U moru političkih aktera koji defiluju medijskim prostorom, jedan se protekle sedmice izdvojio, i to ne po dobru. Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović opetovano je imao izjavu koja je ocijenjena sve samo ne dobrosusjedskom, izazvavši lavinu komentara i u vlastitoj zemlji. Milanović je izjavio kako Hrvatska treba blokirati ulazak Finske i Švedske u NATO dok se ne izmijeni Izborni zakon BiH, a FTV je napravila dobar prilog u kojem je donijela i reakcije na ovaj istup hrvatskog zvaničnika. Dobili smo pregled kako situacije tako i političkih odnosa u susjednoj zemlji, u kojoj se vodi rat riječima između predsjednika i premijera: prvi drugog naziva “Udbašenković”, a drugi prvog “Karijes na Pantovčaku”.

Ocjena: 6

BHT1: Radnici u fokusu

  1. april – 1. maj 2022.

BLOKADE ILI NERAD: Izborna reforma, političke igre u Parlamentarnoj skupštini BiH, nedostatak kvoruma, vitalni nacionalni interes, neusvajanje budžeta kojim se treba finansirati izborni proces, međusobna optuživanja i prebacivanje odgovornosti – sve je to obilježilo sedmicu na BHT-u. Izdvajamo prilog u kojem se ogoljava istina o političkim blokadama te se poručuje da građani počnu više vjerovati svojim očima, a ne svojim ušima.

BOLESNICI BEZ HRANE: Zabilježen je, i to dobrim prilogom, nesvakidašnji slučaj da jedna od dvije glavne bolnice u Sarajevu – Opća bolnica – može ostati bez hrane za pacijente, jer su dobavljači raskinuli ugovore zbog povećanja nabavne cijene proizvoda. Situacija će, kako je preneseno, biti riješena, ali je demonstrirano kako od sveopće krize nisu izostavljeni ni bolesnici.

KO SU ZVIJEZDE: Iako su političari bili zvijezde početka i sredine sedmice, BHT1 je pred prvomajske praznike pažnju skrenuo na radničku klasu. Napravljeni su dobri prilozi o radnicima, koji nikad nisu bili u gorem položaju, a predstavnici sindikata izrazili su bojazan zbog toga što ljudi odlaze te upozorili da neće biti kvalitetnog kadra, a ni načina da finansiramo državu. Ispričana je priča (reporterka Mirela Bektić) iz radničke vizure te demonstrirano da ne postoji strategija kojom bi se obuzdala enormna poskupljenja.

Ocjena: 5

 

KOMPARATIVNA ANALIZA

Samo na jednom slučaju – onom na kojem ne smije biti greške – pokazana je razlika između dva javna servisa. FTV je u udarnom terminu donio veliku, dostojanstvenu i emotivnu priču o smrti Ivice Osima. Posebno mjesto u tom prilogu imala je Osimova ostavka na mjesto selektora fudbalske reprezentacije Jugoslavije u maju 1992. – moralni čin čovjeka koji je time skrenuo pažnju na rat koji se zahuktavao u njegovom rodnom Sarajevu. BHT1 također ima veliki prilog o Osimu u udarnim minutama Dnevnika, sa izjavama sportskih veličina, kao i FTV, ali bez spomena njegovog odlaska s mjesta selektora Jugoslavije (iako su dati isječci sa te press-konferencije, ali bez tona). Velikani poput Ivice Osima, koji će se na našem prostoru teško ponoviti, nisu zaslužili u posthumnim oproštajima zaboravljanje ovako važnih djela. Koje Osimovi štovatelji dugo pamte i spominju.

Plus sedmice

BHT1 

Urednici BHT-a, kroz priloge, sve češće demonstriraju kako izgleda život (i preživljavanje) u BiH. Dobra priča koja daje prostor udruženjima za zaštitu potrošača, građanima koji oslikavaju vlastitu svakodnevnicu, i u kojoj se vidi stanje sa ograničavanjem marži koje je bez efekata. A sve zaokružuje rečenica jednog od anketiranih: “Nećemo imati novca za račune, jesti se mora”. Uslijedio je i nastavak priče: ponuđena rješenja ekonomskih analitičara koji kažu kako odgovor na sveprisutnu ekonomsku krizu treba tražiti u pokretanju vlastite proizvodnje hrane. Još samo da političarima neko od savjetnika prenese sve izrečene korisne prijedloge.

FTV

Odličan prilog koji demaskira protokolarne informacije i diplomatske izjave date nakon brojnih susreta domaćih političara i američkih diplomata na balkanskoj turneji. Tematizirano je važno pitanje: kakav utisak naši najviše rangirani državnici ostavljaju na strane diplomate i kako se kalja ugled BiH. Američki senator Chris Murphy kaže kako je očaran zemljom, a razočaran komunikacijom političara.

 

Minus sedmice

BHT1

Donošenje TV priče o prvoj presudi za diskriminaciju LGBTIQ osoba u BiH, što je važan događaj vrijedan bilježenja na javnim servisima. Puno veći efekat bi bio postignut da smo imali primjere diskriminacije LGBTIQ osoba u BiH a koji nisu imali ovakav epilog. Malo više posvećivanja pažnje ljudima u odnosu na slovo zakona.

FTV

Migrantski kamp „Miral“ je zatvoren, a migranti iz Velike Kladuše prebačeni u Bihać. Uživo smo u kampu „Lipa“, najavila je voditeljica, a reporterka Enesa Hrustanović donijela je mnogo detalja ove priče, ostavivši dojam kako nema empatije, nikakve iskazane brige o migrantima, bez ljudske dimenzije… Više se u prilogu osjetilo zadovoljstvo zbog zatvaranja kampa.

About The Author