Britanija tvrdi da ruska tvornica trolova širi dezinformacije na društvenim mrežama

Među njihovim metama bili su svjetski čelnici, a tragovi operacije otkriveni na osam platformi društvenih medija, uključujući Telegram, Twitter, Facebook i TikTok

Britanija tvrdi da ruska tvornica trolova širi dezinformacije na društvenim mrežama

Britansko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u nedjelju da Rusija koristi tvornicu trolova kako bi širila dezinformacije o ratu u Ukrajini na društvenim mrežama i cilja na političare u brojnim zemljama, uključujući Britaniju i Južnu Afriku.

Britanija je citirala stručna istraživanja finansirana od Ujedinjenog Kraljevstva, ali koja nije objavila. Rečeno je da je istraživanje razotkrilo kako je kampanja dezinformacija Kremlja osmišljena da bi se manipuliralo međunarodnim javnim mnijenjem o ruskoj invaziji na Ukrajinu, povećala podrška za nju i regrutirali novi simpatizeri.

Rusija svoje djelovanje u Ukrajini naziva “specijalnom operacijom” razoružavanja Ukrajine i „štiteći je od fašista“. Ukrajina i Zapad kažu da je takva tvrdnja neutemeljena i da je rat ničim izazvan čin agresije.

Rusija tvrdi da su zapadni mediji dali pretjerano djelomičan narativ o ratu koji uvelike zanemaruje zabrinutost Moskve oko proširenja NATO-a i progon govornika ruskog u Ukrajini, što je Kijev opovrgao.

– Ne možemo dopustiti Kremlju i njegovim farmama trolova da napadnu naše internetske prostore svojim lažima o ilegalnom ratu predsjednika Rusije Vladimira Putina – kazala je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss u saopćenju.

Dodala je da je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva upozorila međunarodne partnere i najavila da će nastaviti blisko sarađivati ​​sa saveznicima i medijskim platformama kako bi potkopale ruske informacijske operacije.

Moskva je odbacila prethodne optužbe zapadnih zemalja o kampanjama dezinformacija, na primjer optužbu Washingtona da se Rusija pokušavala miješati u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Britanija je rekla da je istraživanje pokazalo da je tvornica trolova koristila Telegram za regrutiranje i koordinaciju novih pristaša koji potom ciljaju na profile kritičara Kremlja na društvenim mrežama, šaljući im spam komentare u korist predsjednika Vladimira Putina i njegovog rata.

Među njihovim metama bili su visoki britanski ministri i drugi svjetski čelnici, tvrdi Britanija, dodajući da su tragovi operacije otkriveni na osam platformi društvenih medija, uključujući Telegram, Twitter, Facebook i TikTok.

Izvor: Reuters

About The Author