BHT1 I FTV: Gdje je nestala Žurnalova priča o kupljenim diplomama?

Izvanredna tema novinara Žurnala o kupljenim diplomama privukla je pažnju brojnih regionalnih medija. Ali ne i BHT1 i FTV-a

BHT1 I FTV: Gdje je nestala Žurnalova priča o kupljenim diplomama?
Foto: Screenshot

BHT1: Konačno o beogradskim protestima

1. – 7. januar 2018.

PRAVDA ZA DAVIDA: BHT1 je i u ovoj sedmici nastavio pratiti dešavanja u vezi sa grupom Pravda za Davida. Dnevnik 2 je gotovo svaki dan u prvim minutama počinjao javljanjem reportera iz Banjaluke, a u subotu smo od aktiviste Tihomira Dakića mogli saznati da je Davor Dragičević na sigurnom (urednice Adela Malkoč i Adisa Dolić Kološ). Iako se u trenutku kada je to izrečeno činilo da nisu jasni intonacija i kontekst izrečenog, u narednim danima ispostaviće se da je to bila tačna konstatacija. Reporterska javljanja iz Banjaluke bila su uglavnom precizna i dobro sažeta, što nije bio lak zadatak ako se zna da je početak godine bio praćen lažnim vijestima i mnogobrojnim spinovima.

ČEGA NEMA U DNEVNIKU 2? Duga je lista domaćih i regionalnih medija koji su prenijeli Žurnalovu istraživačku priču o tome kako u samo 17 dana steći diplomu medicinske škole. BHT1 se nije odlučio razbiti prazničnu monotoniju prvorazrednim skandalom kojeg su mnogi prenijeli u rubrici Vjerovali ili ne. Narednih dana se spekulisalo da Tužilaštvo BiH zna za sporni slučaj, ali da su stopirali istragu zbog političkih uticaja. Ništa od toga se nije moglo pronaći u programu javne televizije.

IZDVOJENO:

Beogradska dopisnica Biljana Pekušić je ovoga puta izbliza propratila demonstracije u glavnom gradu Srbije. Popularne subotnje šetnje su konačno dobile svoje mjesto u udarnom informativnom terminu. Dan prije smo mogli saznati da li se smiješe novi parlamentarni izbori, i kome oni više odgovaraju.

OCJENA: 4

FTV: Vučić i dalje lider regionalnog formata

1. – 7. januar 2018.

SA ČIM SMO ZAPOČELI NOVU GODINU: Urednica Amra Zaklan se u prvom januarskom izdanju bavila brojkama i životnim standardom. Koliko prosječno zarađujemo? Šta će sve biti skuplje u novoj godini? Šta je već poskupilo? Bilo je to pravo praznično trežnjenje jer najave i prognoze nisu nimalo optimistične. Početak sedmice na FTV-u pratilo je i povećano interesovanje za dešavanja oko grupe Pravda za Davida, a to je poslije propusta iz prošle sedmice izgledalo kao urednički pokušaj da se ispegla učinjena greška. Kako god, protesti podrške za Davida i Dženana obilježili su prošlu godinu i bilo je sasvim prikladno što je urednica Jadranka Milošević u subotu podsjetila na sve okolnosti koje prate ove slučajeve.

VUČIĆ – LICE SA NASLOVNICE: „Mir i stabilnost su od najvećeg značaja“, izjavio je Aleksandar Vučić poslije sastanka sa liderima Srba iz regiona. Njegovom izjavom započeo je i nedjeljni Dnevnik 2 Jadranke Milošević. U prilogu se još nekoliko puta ponovilo šta je poručio šef naprednjaka u svom pokušaju da se predstavi kao državnik regionalnog formata. Čini se da poslije više od pet godina njegove vladavine ti pokušaji rijetko gdje više da nailaze na razumijevanje. Otud je uputno pitati se zbog čega mu FTV daje na značaju dok ponavlja prozaične političke tvrdnje. Nedjeljnik NIN u posljednjem prošlogodišnjem broju zaključuje da je Vučić narušio gotovo sve odnose Srbije sa zemljama u regionu, čime se srušilo naivno uvjerenje da će dokazani desničar voditi umjerenu politiku prema prvim susjedima.

IZDVOJENO:

Vijest da su svinjski otpaci pronađeni kod Memorijalnog centra Potočari, portal Klix prenio je u dva navrata. U prvoj vijesti je stajalo da su se otpaci nalazili na samoj kapiji Memorijalnog centra, a zatim je uslijedila ispravka da su oni bili oko 300 metara udaljeni od centra. Policija je nešto kasnije isti dan saopštila da se sporni materijal nalazio pored regionalnog puta, dok je Tužilaštvo zaključilo da nema elemenata krivičnog djela. Urednica Milošević je, za razliku od svojih kolega sa BHT1, prenijela vijest, ali se previše oslanjala na saopštenje SDA i njihovu osudu, te na FTV-u nije bilo sumnje gdje su se otpaci nalazili i da li je ili ne u pitanju etnički motivisan incident. Bizarna vijest, iza koje vrlo vjerovatno stoji provokacija ili smišljeni incident sa nimalo naivnom porukom, pokazala je samo koliko je teško danas pratiti događaje oko kojih se pojavljuju različita tumačenja. Posebno kada policija žuri da otkloni svaku sumnju u postojanje incidenta. I to ista ona policija koju smo mogli gledati uživo u (propagandnoj) akciji krajem prošle i početkom ove godine.

OCJENA: 4

KOMPARATIVNA ANALIZA:

RTS i Index su prenijeli Žurnalovu priču o kupovini diploma, ali ne i BHT1 i FTV. Novinari su u nečemu što su nazvali istraživačkom akcijom uradili ono što su davno trebali uraditi organi gonjenja, te su javnosti objelodanili kako se ovdje kupuju stručna zvanja. Može se iz pravnog ugla prigovoriti metodi na koju su se odlučili Žurnalovi novinari, ali njihova surova priča najdirektnije korespondira s interesom javnosti da je sazna jer su uspjeli ogoliti ovdašnje institucije i spregu politike i pravosuđa. Što bi se reklo, cilj je ovdje opravdao sredstva. Javni mediji u odnosu na istraživačke medije izgledaju uspavano i tromo, pa neki od njih cijelu jednu sedmicu kasne s praćenjem dešavanja oko grupe Pravda za Davida (FTV). U njihovom svijetu aktuelnosti prate se izjave Aleksandra Vučića dok unosi badnjak u svoju rezidenciju.

About The Author

PLUS SEDMICE

BHT1
Dešavanja u Banjaluci oko grupe Pravda za Davida i dalje su u fokusu, iako je smanjen intenzitet protesta.
FTV
Grupa Pravda za Davida je konačno dobila zasluženi medijski prostor.

MINUS SEDMICE

BHT1
BHT1 je napravio propust kada su se odlučili ne uvrstiti Žurnalovu priču o kupovini diploma u Dnevnik 2.
FTV
Žurnalova priča o kupovini diploma nije našla svoje mjesto u Dnevniku 2, baš kao ni na BHT1.