FTV I BHT1: Bakir Izetbegović ili kada ćemo konačno pogledati dobar intervju?

I dalje čekamo intervju u kojem će se političar suočiti s neugodnim pitanjima. Razgovor s Bakirom Izetbegovićem na FTV-u, koliko god da je bolji od prethodnih, djeluje mlako

FTV I BHT1: Bakir Izetbegović ili kada ćemo konačno pogledati dobar intervju?
Foto: rtvtk.ba

FTV: Politički intervjui bolji nego na BHT1, ali daleko od odličnog

13. – 19. august 2019.

POLITIČKA POZADINA U IZBORU KOMESARA: FTV je dosta vremena posvetio izboru novog policijskog komesara u KantonuSarajevu, a vijest je praćena naslovom da izbor nisu podržali SBB i DF. U nastavku se više puta ističe kako se građani ne osjećaju sigurno, a gledatelji se podsjećaju i na sigurnosne incidente, da bi se u konačnici tek skromno dotakle političke trzavice u kantonalnoj vladajućoj koaliciji. Šteta što urednica Amra Zaklan nije proširila prilog i na političku pozadinu, jer već podugo se spekulira da su odnosi među koalicionim partnerima narušeni.

ŠTA JE CILJ POLITIČKOG INTERVJUA? Bakir Izetbegović se preselio sa BHT1 na FTV, pa je sada bio u ulozi studijskog gosta kod urednice Amre Zaklan. Za početak, napredak je što ga sada gledamo u studijskom, a ne u ambijentu njegove radne sobe. Razgovor je vodila Amina Demić, koju smo ranije znali gledati u sasvim solidnim izdanjima kada su prekoputa nje bili političari. I ovoga puta Demić je vodila intervju ne dopuštajući sagovorniku da diktira tempo, što nije mala stvar kada se razgovara sa sagovornikom kakav je lider SDA, koji je vrlo samouvjeren u svojim nastupima. I koji ne odstupa od unaprijed zamišljenih odgovora. Novinarka je Izetbegovića suočila i s kritikama opozicije na račun njegovog dogovora s Miloradom Dodikom, kojeg je inače previše bilo u intervjuu. Forsiranjem Dodika stvarala se atmosfera u kojoj je sagovornik olako mogao prebaciti odgovornost na svog potencijalnog koalicionog partnera. Na kraju je ipak sve ispalo mnogo bolje od onoga što smo ranije gledali na BHT1, ali je opet prevladao dojam da prvi čovjek SDA nije rekao više od onoga što smo znali prije nego što je emitovan razgovor. Cilj ovakvih gostovanja trebao bi biti razotkrivanje političara, a ne bjesomučno ponavljanje već znanog. Zbog toga razgovor ne može dobiti prolaznu ocjenu.

SARAJEVO FILM FESTIVAL: Urednik Darjan Babić je u festivalskom izvještaju izmjestio pažnju s crvenog tepiha na takmičarske filmove. Koliko god su specijalizovane festivalske hronike dobrodošle, poželjno je da festival ima svoje mjesto i u Dnevniku 2.

OCJENA: 5

BHT1: Festivalski dnevnik kraći i sadržajniji

13. – 19. august 2019.

KAD SFF SKRATI DNEVNIK: U vrijeme Sarajevo Film Festivala (SFF) BHT1 priprema skraćena izdanja Dnevnika 2, a ponekad kraća forma pomogne urednicima, pa informativne emisije izgledaju dinamičnije i sadržajnije. Na primjer, u nedjelju su ponovo sijevale iskre između Željka Komšića i Milorada Dodika. Povod više i nije bitan, a metod je bio isti. Izjava na izjavu. Dok je na FTV-u priča dobila razvučeni prilog, na BHT1 urednica Melisa Teletović je stvar isporučila kao crticu. I to je bilo sasvim dovoljno.

KADROVSKE PROMJENE U VLADI RS: Premijer Radovan Višković najavio je prošle sedmice kadrovske promjene u Vladi RS, a novinar Vladimir Šušak je tragom te izjave licitirao i imenima ministara koji bi mogli biti smijenjeni. Bio je to konačno slobodniji politički prilog u kojem su gledatelji u programu javne televizije čuli i političku spekulaciju, kada već i sam premijer spekulira.

PRIJEDLOG BUDŽETA: Reporterka Melisa Teletović analizirala je novi prijedlog budžeta koji je u Predsjedništvu usvojen preglasavanjem predsjednika SNSD-a. Koliko su povećani rashodi? Kakav je karakter budžeta? Koje su to institucije podebljale svoj dio kolača? Teletović je pustila brojke da govore same za sebe, a izdvojila je i nekoliko zanimljivih informacija poput one da je značajno povećan broj uposlenih u Predsjedništvu. Pravo na komentar dato je predsjedniku opozicionog PDP-a, a novinarka je javnosti ukratko predstavila novi budžet koji još nema podršku svih aktera koalicije koja se najavljuje.

OCJENA: 6

KOMPARATIVNA ANALIZA: Natezanja SDA i SNSD-a oko novog akronima (ANP), koji se čita kao šifra za razrješenje rebusa na temu kako formirati vlast i nastaviti NATO put, do te su mjere bila učmala da su i urednici javnih televizija skrenuli pažnju na druge teme. Istina, izjave vodećih političara jesu se prenosile, a na FTV-u je gostovao i Bakir Izetbegović, ali sve je to stalo u mnogo manju minutažu nego što smo navikli. Obje televizije su bile umjerenije u forsiranju dnevne politike, koja je kod nas poprimila groteskne razmjere, kako skoro godinu dana čekamo na formiranje vlasti. Razočarava to što i dalje čekamo na hrabri politički intervju u kojem će političar biti suočen s neugodnim pitanjima, vlastitom odgovornošću i u kojem mu se neće dati pravo da druge aktere komentariše kao da je novinar. Ili politički komentator koji ne sudjeluje u igri. Intervju sa Bakirom Izetbegovićem na FTV-u, koliko god je bio bolji od nekih ranijih, i dalje je bio neuvjerljiv i mlak.

About The Author

Plus sedmice

BHT1
BHT1 je političke teme stavio u drugi plan, a to je odmah značilo i više priloga o temama koje su građanima bliže (kreditna zaduženja, dubioza u Elektroprivredi RS, itd.)
FTV
Izvještaji sa SFF-a, jer su u prvom planu bili filmovi i njihov sadržaj.

Minus sedmice

BHT1
Iako su se kraća izdanja Dnevnika 2 u vrijeme SFF-a pokazala solidnijim nego ona duža, ostaje pitanje koliko je umjesno skratiti glavnu informativnu emisiju zbog filmskog festivala. Nešto slično smo se pitali i u vrijeme Mundijala. Uz dužno poštovanje vjerovatno najbitnijeg kulturnog događaja u zemlji, RTV pretplatnici ne bi smjeli ostati uskraćeni za informativni programski sadržaj.
FTV
Razgovor sa Bakirom Izetbegovićem, jer i pored smjelijeg nastupa novinarke, TV publika i dalje čeka na intervju u kojem se političari neće štedjeti.