BHT1 I FTV: Zvizdić kod Merkelove i zašto to nikog ne interesuje?

PLUS SEDMICE

BHT1
Bogatiji i raznovrsniji sadržaj.
FTV
Napokon smo u dnevničkom sadržaju slušali i gledali kako živimo, koliko trošimo i kakve su nam perspektive kroz prizmu brojki i ekonomije.

MINUS SEDMICE

BHT1
Posjeta Denisa Zvizdića njemačkoj kancelarki Angeli Merkel propraćena je s manje pažnje nego kad nam se npr. izvještava o susretima jednakog ranga srpskog predsjednika Aleksandra Vučića.
FTV
Posjeta Zvizdića Berlinu. Nedovoljno i siromašno obrađeno.

BHT1 I FTV: Zvizdić kod Merkelove i zašto to nikog ne interesuje?

BHT1 više pažnje posvećuje Vučićevim nego Zvizdićevim bilateralnim susretima, a isto se ponašala i FTV. Nevjerovatno zvuči činjenica da je ovu posjetu najprofesionalnije propratio RTRS

 

BHT1: Sadržajnije nego prethodnih sedmica

7. – 13. august 2018.

JEDNA STRANA VIDNO ZAPOSTAVLJENA: Ljetni predah od političkih trzavica konačno je iskorišten na pravi način, tj. urednici su počeli oblikovati sadržaj namećući pitanja koja smatraju bitnim. Urednica Svjetlana Topalić u subotu je postavila pitanje da li obećano povećanje boračkih naknada ugrožava financijsku stabilnost Federacije? Prilogom su dominirale ocjene stručnjaka prema kojima su novi izdaci nemogući bez novih zaduženja. No, ovdje moramo istaći jednu zamjerku. Data su tri mišljenja prema kojima su novi borački dodaci neodrživi, a stav boraca je samo ukratko interpretiran. Dakle, sportski rečeno, borci su poraženi 3 prema 1. Istina, njihovi stavovi su ranije bili uredno preneseni, ali tako je trebalo biti i u priči koja propituje ekonomsku osnovanost i razumnost njihovih zahtjeva.

NOVE PRIČE: BHT1 je tijekom cijele sedmice bio inovativniji nego ranijih sedmica. U subotu saznajemo o višku registrovanih birača, dva dana prije (Željana Mehmedika) o presudama koje se ne sprovode, kao i o odricanju od bh. državljanstva. Koliko ga se ljudi odreklo i zašto ga se odriču? Koliko košta ta usluga i kako je u regionu?

IZDVOJENO:

Iako je sadržaj bio bogatiji, i dalje nedostaju priče koje izbliza prilaze gledateljima kao građanima čija se interesovanja prije svega odnose na kvalitet života. Na primjer, u nedjelju (urednica Svjetlana Topalić) saznajemo da se obilježava Dan mladih i u TV anketi jedan građanin kaže kako si mladi ne mogu sami kupiti stan. I eto odličnog prijedloga kako se u novinarskom maniru mogao obilježiti dan posvećen mladima. Moglo se uraditi mini istraživanje da li mlada osoba u Bosni i Hercegovini na početku karijere može kupiti stan, i koje joj se sve prepreke mogu naći na tom putu. Postoje li olakšice i kakvog su karaktera? Gdje mladi žele stanovati? Kakve su cijene nekretnina? Da li se i koliko razlikuju po gradovima? Takvom pričom novinari bi se odužili mlađim generacijama bolje od bilo kakvih govorancija. Isti taj dan urednica Topalić se u drugim navratima bavila kvalitetom života, pa smo mogli više saznati o podsticajima poljoprivrednicima, kao i o prosječnoj potrošnji domaćinstva.

OCJENA: 6

 

FTV: Konačno brojke i troškovi života

7. – 13. august 2018.

CIJENE GORIVA: I FTV se u sedmici iza nas napokon okrenuo gledateljima kao ljudima sa životnim interesovanjima. Na momente smo bar na malom ekranu izgledali kao zemlja u kojoj ljude brinu stvarne brige. A ne prividi kao što su politička i nacionalistička potkusurivanja. Urednica Jadranka Milošević odlično je uvezala vijest o havariji u luci Ploče s prilogom o cijeni goriva. Urednica je odmah u prvi plan istakla pitanje koje nas se sve ticalo: da li će havarija uticati na opskrbu našeg tržišta i kako će se sve to odraziti na cijene?

I OPET CIJENE U PRVOM PLANU: Federalna je i u drugim danima prednost dala ekonomskim ili socijalnim temama. Iako bi to i dalje moralo biti izraženije i češće. Urednik Darjan Babić je iz više uglova prikazao statistički podatak o povećanju cijena osnovnih životnih namirnica na koje ukazuje zvanična statistika. Konačno smo mogli saznati po kojoj stopi nam raste BDP, ali i da zabrinjava odsustvo investicija. Vijesti su to koje bi trebale redovno imati svoje mjesto u informativnom programu. Nama su pak došle kao poželjni ljetni predah od dnevne politike.

IZDVOJENO: Ranije smo znali prigovoriti FTV-u da obljetnice u pomen Aliji Izetbegoviću koriste kao priliku za njegovu divinizaciju. Ne i ovog puta. Urednica Antonija Avram je vijest o godišnjici njegovog rođenja izmjestila na kraj Dnevnika 2 isprativši je kao usputnu. Čini se da je to jedini ispravan stav spram svih ličnosti iz svijeta politike koje su dobrom dijelu javnosti kontroverzne i(li) sporne. Pristup bi se mogao kratko svesti na sljedeće: vijest se zabilježi, stavi po strani i ne kiti se epitetima. Nije posao novinara da sude sa povijesne distance, tj. da oponašaju povjesničare.

OCJENA: 7

KOMPARATIVNA ANALIZA:

Sedmica u kojoj smo konačno slušali kako živimo, kolike su cijene, kakvi su posljednji trendovi i čemu se možemo nadati. A da to nije bilo iz ugla dnevne politike, već ekonomske statistike i pokazatelja. To su vijesti ili informacije koje bi se trebale plasirati svakosedmično. Nama su pak došle kao kiša poslije suše.

No, još jedna stvar je povezala obje televizije. Susret Denisa Zvizdića s vjerojatno najznačajnijom državnicom Evrope, Angelom Merkel, prikazan je kao manje značajna posjeta kojoj svakodnevno svjedočimo. Bez duže pripreme, osvrta, aluzija… A ne ide se baš šefici njemačkih konzervativaca u goste svaki dan i bez razloga. Čak i da je ovo drugo slučaj, zar tu nisu novinari da prikažu drugačije? Da boje vijest podsjećanjima na ranije izjave, najznačajnija pitanja, simboličke i druge konotacije… Ili na sve ono što nam se često isporučuje kada npr. Aleksandar Vučić ide u slične državničke pohode. Bilo bi nepravedno kritikovati ta pokrića zbog temeljitog pristupa naših beogradskih izvjestilaca, ali šta je to sa sarajevskim urednicima (Blažica Krišto i Jadranka Milošević) što ih opredjeljuje da susret prvog čovjeka Savjeta ministara s prvom ministricom njemačke vlade proprate tek reda radi? Hladno i bezbojno. Ljetna pauza od visoke politike? Uvjerenje da razgovor nije donio ništa novo ili značajno? Ako je to slučaj, onda se to trebalo i obrazložiti. Jer i to je novost kada se idete rukovati s liderkom najjače evropske ekonomije. Ili su možda posrijedi neki drugi razlozi koji nemaju veze sa profesionalnim obzirima, kao što su politička nenaklonjenost zvaničniku koji je pohodio Njemačku? RTRS, koliko god sve kod njih u konačnici ima premisu režimskog glasila, znatiželjno se zapitao naslovom-izjavom profesora Miloša Šolaje Šta Zvizdić može da obeća Merkelovoj? Na taj način su prokazani negatori naše stvarnosti priznali političku bitnost susreta. BHT1 i FTV su sve oćutali kao provincijski mediji, ne stvarajući atmosferu političke izvanrednosti ili napetosti, iako su tu bile sve realne pretpostavke.

About The Author