Zimske olimpijske igre u Pekingu: RSF poziva medije da se zaštite od nadzora

Kina je na 177. mjestu od 180 u Svjetskom indeksu slobode medija RSF-a za 2021. godinu, samo dva mjesta iznad Sjeverne Koreje

Zimske olimpijske igre u Pekingu: RSF poziva medije da se zaštite od nadzora
Foto:HRW.org

 

Reporteri bez granica (RSF) pozvali su novinare i medije da se zaštite od nadzora kineskog režima prilikom izvještavanja o Zimskim olimpijskim igrama početkom 2022. godine

Od 4. do 20. februara 2022. godine Kina će biti domaćin 24. Zimskih olimpijskih igara i, iako je pristup predolimpijskim događajima za strane novinare posljednjih mjeseci bio vrlo ograničen, posebno zbog pandemije Covida-19, sport i općenito mediji cijelog svijeta će događaju dati vrlo široku pokrivenost.

Ovom prilikom RSF preporučuje novinarima koji putuju u Kinu da izbjegavaju preuzimanje aplikacija koje bi kineskim vlastima mogle omogućiti da ih nadziru.

Također su preporučili da mediji, izdavači i društvene mreže osude svako uređivačko uplitanje ili pritisak režima i nastave s istragama o napadima Pekinga na slobodu medija.

– Olimpijske igre pružaju predsjedniku Xi Jinpingu priliku iz snova da vrati svoj imidž i pokuša natjerati ljude da zaborave njegove katastrofalne poteze o ljudskim pravima, uključujući slobodu medija i pravo na informacije – kaže čelnik Ureda RSF-a za istočnu Aziju Cédric Alviani.

Upozorava da mediji moraju biti oprezni prema pokušajima manipulacije režima i zaštititi svoje novinare od nadzora i mogućih pritisaka.

Kina, najveći svjetski zatvor za novinare s najmanje 127 pritvorenih, nalazi se na 177. mjestu od 180 u Svjetskom indeksu slobode medija RSF-a za 2021. godinu, samo dva mjesta iznad Sjeverne Koreje, zemlje u kojoj je novinarstvo sinonim za državnu propagandu.

Predsjednik Xi Jinping, koji je na vlasti od 2013. godine, vratio je medijsku kulturu dostojnu maoističkog doba, u kojoj slobodan pristup informacijama nije pravo, već zločin, naglašavaju iz RSF-a.

Sportski svijet posebno je zabrinut zbog sudbine međunarodne teniske prvakinje Peng Shuai, kineske državljanke koja je očito stavljena u kućni pritvor nakon što je 2. novembra na kineskoj društvenoj mreži Sina Weibo optužila bivšeg potpredsjednika vlade za silovanje, na što je režim odgovorio sveopćom cenzurnom kampanjom.

Preporuke koje je dao RSF izvučene iz izvještaja pod naslovom “Veliki skok unatrag novinarstva u Kini” koje će RSF objaviti početkom decembra. Ova publikacija će detaljno opisati sistem cenzure i kontrole informacija koje je uspostavio režim u Pekingu.

Izvor: RSF

About The Author