Nove talibanske direktive dodatno će umanjiti slobodu medija u Afganistanu

Pozvane su televizijske kuće da prestanu emitirati sapunice ili drame u kojima se pojavljuju žene

Nove talibanske direktive dodatno će umanjiti slobodu medija u Afganistanu

Talibani su objavili osam vjerskih ‘smjernica’ koje ograničavaju emitiranje medija koji su u suprotnosti s islamskim vrijednostima, a nekoliko edikta isključivo cilja na novinarke i medijske djelatnice.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) osudila je nova medijska ograničenja Talibana i pozivala na obnovu slobode medija i prava žena u Afganistanu.

Ograničenja je objavilo talibansko Ministarstvo za vrline i prevenciju poroka. Prema glasnogovorniku Talibana, Hakifu Mohajiru, “vjerske smjernice” zabranjuju prikazivanje filmova ili televizijskih programa “protiv islamskih ili afganistanskih vrijednosti”.

Pravila su pozvala televizijske kuće da prestanu emitirati sapunice ili drame u kojima se pojavljuju žene. Sve novinarke također će morati nositi “islamski hidžab” dok su na poslu, što je nejasan edikt koji podliježe tumačenju talibana.

Osim ograničenja za žene, smjernice također zabranjuju sve medije koji prikazuju slike poslanika Muhameda ili poštovanih osoba, komične programe koji “ponižavaju ljude” i sve filmove koji su u suprotnosti s afganistanskim zakonom.

Nedavne mjere slijede jedanaest medijskih propisa objavljenih 19. septembra, a koji se mogu proizvoljno tumačiti cenzurom emitiranog sadržaja i ograničavanjem slobode medija. Ograničenja dolaze usprkos obećanju talibana da će se sloboda medija i prava žena poštivati pod novim režimom.

Afganistanski medijski krajolik dramatično se suzio od talibanskog preuzimanja 15. augusta, uz nedostatak sigurnosti, finansijski stres i oštra ograničenja koja se pojavljuju kao ključni problemi za medijske djelatnike.

Čak 257 medijskih kuća zatvoreno je otkako su talibani preuzeli kontrolu, a prema istraživanju koje je proveo Afganistanski nacionalni sindikat novinara (ANJU), najmanje 67 posto novinara i medijskih djelatnika ostalo je bez posla.

Izvor: IFJ

About The Author