Lana Bastašić raskinula ugovor sa njemačkim izdavačem u znak protesta protiv šutnje o krizi u Gazi

Njemačka vlada je jedan od najglasnijih saveznika Izraela od nedavne eskalacije sukoba na Bliskom istoku

Lana Bastašić raskinula ugovor sa njemačkim izdavačem u znak protesta protiv šutnje o krizi u Gazi
Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

 

Tridesetsedmogodišnja Lana Bastašić, koja je za svoj debitantski roman, Uhvati zeca, dobila nagradu Europske unije za književnost 2020., objavila je u ponedjeljak na Instagramu da je bila njena “moralna i etička dužnost da raskine ugovore” s izdavačkom kućom S Fischer, navodeći nemogućnost da se “čuje njen glas o tekućem genocidu koji se događa u Gazi”, kao I zbog “cenzure” propalestinskih glasova u Njemačkoj.

Portparol S Fischera potvrdio je da je Bastašić raskinula ugovor u decembru, dodajući: “Poštujemo njenu odluku i u konstruktivnim smo razgovorima sa njenom agencijom”.

U mailu za Guardian, Bastašić je rekla da je ugovor koji je raskinula bio vezan za njen naredni roman, koji je još u procesu pisanja. “Napustila sam izdavača sa dovoljno ušteđenog novca da izdržim godinu dana”, rekla je.

U svojoj obnavi na Instagramu, mlada spisateljica se takođe dotakla navoda sa web stranice izdavača o Hamasovom napadu:

Iako je ovo “neophodno i hvale vrijedno”, ono ignorira izraelsko bombardiranje Gaze.

“To je politički neodgovorno, jer samo dolijeva ulje na vatru izjednačavajući svakog Jevreja sa trenutnom vladom Izraela, čineći ovaj svijet još opasnijim za ljude za koje tvrde da štite”, napisala je u svojoj izjavi.

“To je, u konačnici, intelektualno lijeno jer delegira antisemitizam na Bliski istok, ne videći ga u vlastitoj domovini, u samim političkim i kulturnim strukturama njemačke države“, dodala je.

Njemačka vlada je jedan od najglasnijih saveznika Izraela od nedavne eskalacije sukoba na Bliskom istoku. U petak je vlada saopćila da je optužba za genocid protiv Izraela na Međunarodnom sudu pravde potpuno neosnovana i predstavlja “političku instrumentalizaciju” konvencije UN-a o genocidu.

Ovaj stav je posebno izazivao podjele u njemačkom kulturnom sektoru. Najava spisateljice Bastašić o raskidu ugovora dolazi sedmicu nakon pokretanja peticije kojom se poziva na bojkot njemačkih kulturnih institucija zbog, kako se tvrdi, njihove “Mekartijevske politike koja guši slobodu izražavanja, posebno izražavanja solidarnosti s Palestinom”.

Anonimni organizatori peticije pod naslovom “Štrajk u Njemačkoj” izjavili su u ponedjeljak da su prikupili više od 1.000 potpisa, uključujući potpis francuske autorice, dobitnice Nobelove nagrade, Annie Ernaux i nekoliko nedavnih dobitnika britanske nagrade za umjetnost Turner, uključujući Tai Shanija i Jesse Darling.

Jedan od razloga za nedavne kritike zbog cenzure u Njemačkoj je nova “antidiskriminacijska klauzula” koju moraju potpisati kandidati da bi dobili kulturnu finansijsku podršku iz Berlina. Klauzula navodno treba da osigura da “nikakvi rasistički, antisemitski, kvirfobični ili drugi oblici diskriminatornog izražavanja ne budu podržani javnim sredstvima”.

Mnoge ličnosti u svijetu umjetnosti kritizirale su klauzulu zbog oslanjanja na kontroverznu definiciju antisemitizma Međunarodne alijanse za sjećanje na holokaust, rekavši da bi to imalo zagušujući učinak na legitimnu kritiku izraelskih radnji.

Kritičari berlinske antidiskriminacijske klauzule uključuju ne samo organizatore navedene peticije već i predsjednica kulturnog udruženja Goethe instituta kojeg finansira država. U tekstu za Der Spiegel objavljenom u nedjelju, predsjednica Carola Lentz je upozorila da takav potez riskira instrumentalizaciju umjetnosti u političke svrhe.

 

Izvor: N1

About The Author