Pokreće se novinska redakcija 16 evropskih agencija

Iz Evropske komisije kažu da su uočeni nevjerojatni rezultati prekograničnih istraživanja, poput nedavnih Pandorinih dokumenata

Pokreće se novinska redakcija 16 evropskih agencija

Evropska komisija najavila je pokretanje prve evropske novinske redakcije, koju sufinansira evropskim sredstvima i u kojoj će biti 16 novinskih agencija. Provedba bi trebala početi u januuaru, a redakcija bi s radom trebala krenuti sredinom sljedeće godine.

– Organiziramo evropski informacijski prostor i povećavamo pristup građana kvalitetnim informacijama. Prva pan-europska novinska redakcija omogućit će novinarima da zajednički izvještavaju o Evropskoj uniji i promoviraju duh saradnje u svojim zemljama – izjavio je povjerenik za unutrašnje tržište Thierry Breton.

Projekt, koji će koordinirati njemačka novinska agencija DPA, okuplja 16 agencija: AFP (Francuska), ANSA (Italija), Agerpres (Rumunjska), APA (Austrija), ATA (Albanija), Belga (Belgija), BTA (Bugarska), EFE (Španjolska), FENA (Bosna i Hercegovina), MIA (Sjeverna Makedonija), STA (Slovenija), Tanjug (Srbija), TASR (Slovačka) i Hina (Hrvatska).

Zajednički ‘newsroom’ je zamišljen kao centralna tačka u kojoj će se okupljati dopisnici agencija koji prate rad evropskih institucija.

– Zajedničkom prekograničnom saradnjom mediji su jači. Vidjeli smo nevjerojatne rezultate prekograničnih istraživanja, poput nedavnih Pandorinih dokumenata – izjavila je potpredsjednica Komisije za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova.

Projekt je izabran za sufinansiranje nakon otvorenog poziva za dostavljanje prijedloga u vrijednosti od 1,76 miliona eura.

Evropska sredstva će se koristiti za finansiranje osposobljavanja novinara i za novu višejezičnu internetsku stranicu s odabranim tekstovima evropskih agencija koje učestvuju u projektu o temi Evropske unije.

Izvor: Hina

About The Author