FTV I BHT1: Zašto nismo čuli šta o zahtjevima rudara misle političari?

Rudarski protesti za veće plate i bolje uslove rada jesu bili u fokusu na obje televizije, ali je njihova borba uglavnom posmatrana kao socijalno-ekonomsko pitanje. Politički aspekt priče je izostao

FTV I BHT1: Zašto nismo čuli šta o zahtjevima rudara misle političari?
Foto: Radiosarajevo.ba

 

FTV: A šta o rudarskim zahtjevima kaže opozicija?

  1. – 29. novembar 2021.

MALA MINUTAŽA RUDARIMA: Sedmicu iza nas između ostalog su obilježili i protesti rudara koji zahtijevaju povećanje minimalne plate i bolje uslove rada. Prvi dan protesta dospio je u Dnevnik 2 tek u devetoj minuti, i to kao treća udarna vijest iz najavne špice (urednica Maida Muhović). Istina, taj dan se desila saobraćajna nesreća u Bugarskoj u kojoj je stradao veliki broj lica i kojoj je urednica, kao i nesreći u fabrici oružja u Srbiji, dala prednost. To ipak nije razlog da prilog o rudarima traje jedva tri minute, iako je reporter naglasio da „odavno nismo vidjeli veće, niti istrajnije proteste“. Saznali smo još da ministar Nermin Džindić nije pregovarao s rudarima zbog, kako on tvrdi, buke, a rudari kažu da ih je naljutilo što je izašao sa specijalcima.

VEĆA MINUTAŽA, ALI BEZ UDUBLJIVANJA: Drugi dan protesta, urednica Dejana Regoje počinje emisiju s rudarima, opisujući ih u naslovu kao „nezadovoljne, razočarane i istrajne“, te se još dodaje da stižu i odgovori prozvanih i da je premijer Fadil Novalić zatražio sjednicu Parlamenta. U prilogu koji traje značajno duže (skoro osam minuta) u odnosu na prvi dan, ponavljaju se zahtjevi prosvjednika, ali priča se ne širi na odgovore prozvanih. Nema niti jedne izjave premijera ili ministra, a gledateljima se ne objašnjava niti šta o protestima rudara misli opozicija. Postoje li neke razlike u mišljenjima između pripadnika vladajuće koalicije? Kakve su šanse da se udovolji zahtjevima rudara? Kako su izgledali raniji protesti? Sve su to pitanja bez odgovora, a dešavanja su se uglavnom pratila izvještavanjem o samom činu protesta, bez da su se propitivali politički odnosi i posljedice.

BLOKADE I SUKOBI: Ekološki protesti u Srbiji zbog usvajanja Zakona o eksproprijaciji, koji skraćuje postupak oduzimanja imovine u slučaju kada postoji javni interes, blokirali su saobraćajnice u mnogim gradovima. Već mjesecima aktivisti i mještani pogođenih područja upozoravaju na opasno istraživanje i najavu rudarenja kompanije Rio Tinto, a nezadovoljstvo građana je sada kulminiralo. FTV (Maida Muhović) je izvijestio o blokadama i zahtjevima demonstranata u prilogu koji je trajao oko dvije minute, ali u izvještaju je izostao utisak dramatičnosti koja je pratila taj dan. Naime, maskirani huligani s palicama tjerali su građane u Šapcu, a slike fizičkih obračuna obišle su društvene mreže i mnoge medije. Postoje naznake da su batinaši aktivisti Srpske napredne stranke, a indikativno je da policija nije reagovala na sukobe. N1, kao i mnogi drugi mediji, odmah je izvijestio o napadima huligana, i to mnogo prije emitovanja Dnevnika 2. Ako je prilog izvjestioca iz Srbije već bio spreman, urednica Muhović je mogla u njegovoj najavi dodati vijest o huliganskom nasilju.

OCJENA: 4

BHT1: Kad su vijesti iz Srbije u drugom, a kad u prvom planu?

  1. – 29. novembar 2021.

RUDARI U PRVOM PLANU: BHT1 je rudarskim protestima davao između pet i sedam minuta, a uglavnom su se čule izjave nezadovoljnih sindikalista. Od političara, bilo da su vlast ili opozicija, slično kao i na FTV-u, ni glasa. Vidjeli smo u utorak (Milan Đurović) kako se ministar Nermin Džindić spušta među prosvjednike, ali samo nakratko, i uz pratnju policije. Ono što se državnoj televiziji ipak mora priznati jeste to da su vijesti dali na značaju i da su je držali u samom špicu kao udarnu priču.

EKOLOŠKA POBUNA U SRBIJI BEZ UDARNE VIJESTI: Dok su protesti rudara bili u prvom planu, ekološka pobuna u Srbiji je dobila oko dvije minute, i to na sredini Dnevnika 2 (M. Đurović). Ovo i ne bi bilo toliko neobično da političke vijesti iz Beograda dobijaju nerijetko pažnju udarne priče. Šta je rekao Aleksandar Vučić? S kim se sastao? Šta je poručio regionu i velikim silama? Sve su to teme koje danima znaju opsjedati naše informativne emisije, ali kada se dogode narodna pobuna i blokade saobraćajnica, onda nastupa tajac. Vijest se šalje na marginu, i, što je najveći propust, ne navodi se najšokantniji detalj, a to je da su prosvjednike napali huligani za koje se sumnja da imaju zaštitu države. Samo dan poslije opet čujemo s kim se Aleksandar Vučić sastao, pa i šta je poručio poslije susreta sa slovenačkim kolegom Borutom Pahorom. Prosvjednike više ne čujemo, a još manje da su ih tukli i bagerom tjerali huligani bez prisustva policije.

PRIČA S OZRENA: Ako nisu baš najpoštenije ispratili ekološke proteste u Srbiji, BHT1 (M. Đurović) donosi zanimljiv prilog s Ozrena o mještanima koji se bune protiv geoloških istraživanja i mogućeg rudarenja u njihovom kraju. Slično je počela i priča u zapadnoj Srbiji, pa se sada proširila do pobune protiv aktuelne vlasti i multinacionalne korporacije. BHT1 u maniru odgovornog javnog medija ispituje priču sa svih strana i donosi glas mještana koji slute da im predstoji teška borba za očuvanje životne sredine.

OCJENA: 4

 

KOMPARATIVNA ANALIZA: Rudarski protesti i borba za veće plate i bolje uslove rada jesu bili u fokusu na obje televizije, ali je njihova borba uglavnom posmatrana kao socijalno-ekonomsko pitanje. Sam događaj je bio praćen izvještavanjem o protestima sa reporterima na licu mjesta, rudarima koji su odjednom zvjezde dana, sve sa popularnom muzičkom grupom koja im pruža podršku. Scenografija protesta jeste bila u središtu pažnje, ali rudarske priče i problemi su mnogo složeniji. Njihova borba je i politička borba, a njihova stvar je i pitanje političke prirode. Šta o njihovim zahtjevima i mogućoj energetskoj krizi ako potpuno prekinu sa radom misle vlast i opozicija? Postoje li razlike među političkim partijama u tretiranju jedne veoma bitne socijalne grupe? Ili svi misle isto? Ni BHT1 ni FTV nisu uspjeli da od rudarskih protesta naprave vrhunsko političko pitanje o kojem se očitavaju vodeći političari koji se radije vole baviti visokom politikom. Na primjer, Dejtonskim mirovnim sporazumom. I to je bila najveća greška u praćenju rudarskih protesta. Svesti rudare na protestni dekor ili zvijezde dana koje dobijaju svojih pet minuta, sve sa Dubioza kolektivom, bez da se politički razmotre njihovi zahtjevi i status.

Plus sedmice

BHT1

I uz primijećene nedostatke, protesti rudara su sve vrijeme zasluženo bili u prvom planu.

FTV

Nedjeljni prilog o rastu izvoza u Krajini i uspjesima tamošnjih privrednika. Raduje veći broj priloga iz krajeva koji nisu povezani sa najvećim gradovima.

 

Minus sedmice

BHT1

Ekološki protesti u Srbiji, jer je izostala detaljnija obrada glavne vijesti o huliganima koji su napali prosvjednike.

FTV

Šta o protestima rudara misle opozicija i predstavnici vlasti? Izostali su ozbiljnija priprema i praćenje sarajevskih protesta.

 

About The Author