RTRS I BNTV: Hoće li Milorad Dodik u političku penziju?

RTRS decenijama ne mijenja ništa u izvještavanju. Uvijek neprofesionalno i uz vlast. Razočarava rutinski tretman dnevnika na BNTV-u, bez istinskog pristupa problemima i svakodnevnici, s mnogo ponavljajućih sagovornika i tema

RTRS I BNTV: Hoće li Milorad Dodik u političku penziju?
Foto: BHRT.ba

RTRS: Hoće li Putin odriješiti kesu?

  1. – 28. novembar 2021.

VELIKI I MALI KREDIT: Bilo bi zanimljivo da konačno građani bh. entiteta Republika Srpska saznaju kakvu to, kako tvrdi Milorad Dodik, „Srpska ima alternativu“ u slučaju uskraćivanja finansijske podrške Evropske unije kao odgovora na blokadu države. Istina, Milorad Dodik ide na sastanak s ruskim predsjednikom, pa ćemo vidjeti hoće li Vladimir Putin „odriješiti kesu“. I RS-u odobriti, sjećate li se kako su to prije nekoliko godina nakon povrataka iz Moskve spektakularno najavljivali Dodik i Željka Cvijanović, „ruski veliki i mali kredit“.

A RTRS u međuvremenu, bez da i na trenutak propituje posljedice blokade države, ne po političare, nego po građane, nastavlja u maniru najprovidnije propagande javnosti prenositi uporna nastojanja Dodika da, kao ustupak za deblokadu države, obezglavi Oružane snage BiH, zemlju ostavi bez imovine i natjera međunarodne zvaničnike da van snage stave izmjene KZ-a BiH o zabrani i kažnjavanju negiranja genocida.

RUSKI HRAM: Nešto više od metra cigle i nekoliko stubova nazidanih na temelj i 10 miliona maraka iz entitetskog budžeta, skor je trogodišnje „izgradnje“ ruskog pravoslavnog hrama u Banjaluci. Ali kada treba da se i to koristi u dnevnopolitičke svrhe, odnosno da se pokaže, kako je rečeno u izvještaju 22. novembra, „da je moćna Rusija garant Dejtonskog sporazuma i stoji iza Republike Srpske“, onda su se na zaboravljenom gradilištu okupili Milorad Dodik, ambasador Rusije u BiH i pravoslavno sveštenstvo. I sve to u izvještaju kojim je otvoren Dnevnik 2 istog dana.

Neka su se Vlada RS i privatni poslodavci dogovorili oko povećanja plata radnicima. Stavovi Saveza sindikata RS i interesi radnika manje su bitni. I to što će im plate, prema navedenom dogovoru, biti veće od 14 do 22 marke. No tema socijalne pravde i RTRS nikada i nisu išli ruku pod ruku.

RUDARI I FEDERACIJA: Jednako tako ne mare novinari RTRS-a ni za proteste rudara u Federaciji BiH i njihove zahtjeve. Protesti u Sarajevu su Gvozdenu Šarcu bili tek dobar povod da se obruši na Vladu Federacije  BiH i izjave Fadila Novalića o jakoj i stabilnoj privredi u tom bh. entitetu. Novalićeve neodmjerene izjave i bahato ponašanje su neupitni, ali očekivali smo da fokus ipak bude na samim rudarima i razlozima zbog kojih su obustavili rad i izašli na proteste (Dnevnik 2, 23. novembar.) Rudari su trebali na ulici provesti ledenu novembarsku noć, odbiti ponude federalnog premijera kako bi se njihov glas s danom zakašnjenja konačno čuo.

Izdvojeno

Tragedija u kojoj je u zapaljenom autobusu u Bugarskoj život izgubilo 46 putnika, od čega dvanaestero djece, 23. novembra nije vijest kojom je otvoren Dnevnik 2. Primat je odnijela eksplozija u tvornici namjenske opreme u Bubanj potoku (Beograd), u kojoj su poginula dva radnika. Svaki komentar smatramo suvišnim.

Ocjena: 1

BNTV: Zamorno ponavljanje priloga i sagovornika

  1. – 28. novembar 2021.

PROTIV GLEDATELJA: Zamorni i neinventivni sadržaji obilježili su dnevnike u nedjelji iza nas. Na političkoj sceni Bosne i Hercegovine, jednako kao i entiteta Republika Srpska, nisu zabilježeni pomaci koji bi doveli do deblokade državnih institucija. Od pomoći nisu bili ni međunarodni emisari koji su se sastajali s ključnim stranačkim liderima vlasti i opozicije. U tom kontekstu, prezentiranja jednih te istih sadržaja iz dana u dan u udarnim terminima prije mogu odbiti gledatelje nego zadržati njihovu pažnju.

Izdvajamo i pokušaj analize na spekulativno pitanje: „Hoće li SAD poslati Milorada Dodika u političku penziju?“ Ista se tema 27. novembra „vrtila“ i na portalima u BiH, a analitičari koje je BNTV koristio kao sugovornike ostali su u okvirima već odavno svega rečenog o eventualnom odlasku Milorada Dodika s političke scene i uvođenju novih sankcija njemu i ljudima iz vrha SNSD-a.

RUŠENJE „KAJAKA“: „Sapunica“ zvana rušenje nelegalno nadograđenog dijela ugostiteljskog objekta „Kajak“, koji se nalazi u vlasništvu obitelji kontroverznog banjalučkog biznismena Mile Radišića, dobila je epilog. Sam investitor objekt je srušio, gradonačelnik Banjaluke tvrdi da je dobio veliku bitku za vladavinu prava. Nesporno je da je Draško Stanivuković u pravu, ali, ukupno gledano, riječ je o događaju koji ne zaslužuje udarne minute Dnevnika 2.

Subotnji dnevnici rezervisani su i za teme koje se bave socijalno-ekonomskim položajem građana u BiH. I to pozdravljamo, posebno jer svjedočimo sve dubljem jazu između bogate, uglavnom političke elite i građana. No već duže vremena bilježimo da su sadržajno takvi izvještaji identični i da se mijenjaju tek sugovornici koji ukazuju na činjenice koje su javnosti poznate i vidljive i bez analitičara i novinara.

LOŠE O VIRUSU: U prošlonedjeljnom izvještaju ukazali smo na površnost izvještavanja o koronavirusu. I tokom ove nedjelje nismo zabilježili značajne pomake te se sve svodilo na dnevne statističke podatke za BiH te kratke izjave ljekara iz pojedinih bolnica. U fokusu su i dalje stanje i mjere koje se poduzimaju u zemljama regiona i Evropske unije te detektovanje novog soja koronavirusa. U svemu tome tek rečenica da je BiH prinuđena, zbog isteka roka trajanja, uništiti cjepiva AstraZeneca koja joj je donirala Austrija. Tema vrijedna pažnje i ozbiljne analize, ali nažalost neprepoznata.

Ocjena: 2

 

Komparativna analiza

Iako je tema pandemije koronavirusa i dalje svakodnevno prisutna u dnevnicima RTRS-a i BNTV-a, pomaci u širem informisanju građana jedva da su vidljivi. Jedini iskorak bilježimo u Dnevniku 2 RTRS-a, emitovanom 27. novembra, u izvještaju iz UKC-a Republike Srpske, u kojem je ukazano na posljedice koje virus ostavlja na mlađu necijepljenu populaciju.

 

 

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Nijedan izvještaj.

Minus sedmice

RTRS

I ove godine, obilježavanje 25. novembra pokazalo je svu duboku podijeljenost naše države. Srpski političari nastavljaju s politikom potpunog ignorisanja i negiranja svih temeljnih postulata ZAVNOBiH-a, jednako kao što iskazuju duboku odioznost prema BiH. A ta podjela jasna je i među građanima. Anketa urađena na ulicama Banjaluke 25. novembra poražavajuća je slika kako su se svega na čemu se BiH temeljila do 1992. godine odrekle upravo one generacije koje su od te BiH najviše dobile.

BNTV

U više smo navrata ukazivali na to da sa pozicije uredništva Dnevnika 2 postoji u političkom i javnom prostoru samo jedna Srbija, ona Aleksandra Vučića. Takav primjer bilježimo i u Dnevniku 27. novembra. Predug izvještaj, odnosno samo govor lidera SNS-a sa skupštine te stranke usmjeren na napade i diskvalifikaciju građana i političara oponenata vlasti Srbije. Zašto je Vučić sve to kazao svojim pristašama u Beogradu, nije pojašnjeno. Odnosno, gledateljima je svjesno uskraćen izvještaj o blokadama saobraćajnica i masovnim građanskim protestima širom Srbije zbog donošenja zakona o referendumu i zakona o koncesijama te otvaranja rudnika litija u toj državi.

About The Author