FTV i RTRS: Predsjednikov medij ponovo zakazao

Foto: I.M.J, Oliver Bunić FTV: Odlično izvještavanje o Hrvatskoj, konfuzno o Vučiću 2. – 8. novembar 2015. VELIKI UREDNIČKI ISKORAK: Iako su dolazak srpskog premijera Aleksandra Vučića i prva zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije obilježili političku scenu u monitorisanoj nedjelji, prioritet ipak dajemo načinu na koji su u Dnevniku 2, osmog novembra, urednica Jadranka Milošević, ispraćeni […]

FTV i RTRS: Predsjednikov medij ponovo zakazao

Foto: I.M.J, Oliver Bunić

FTV: Odlično izvještavanje o Hrvatskoj, konfuzno o Vučiću

2. – 8. novembar 2015.

VELIKI UREDNIČKI ISKORAK: Iako su dolazak srpskog premijera Aleksandra Vučića i prva zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije obilježili političku scenu u monitorisanoj nedjelji, prioritet ipak dajemo načinu na koji su u Dnevniku 2, osmog novembra, urednica Jadranka Milošević, ispraćeni izbori za Sabor Republike Hrvatske. Već naviknuti da većinu događaja u svijetu i regionu imamo prezentiranu kao zbir obrađenih agencijskih vijesti, uredništvo Dnevnika 2 FTV-a ovog puta napravilo je veliki iskorak. Uz najavu da je riječ o “najneizvjesnijim izborima u povijesti Hrvatske”, tokom dnevnika imali smo priliku vidjeti i čuti u dva navrata uključenja novinarki FTV-a iz izbornih štabova najvećih stranaka, SDP-a i HDZ-a, njihove komentare na izlazne ankete i mogućnosti za formiranje parlamentarne većine.

PRATEĆI IZVJEŠTAJI: Prezentiran je i izvještaj o tome kako je protekao izborni dan na biračkim mjestima u ambasadi i generalnim konzulatima Hrvatske u BiH. Državljani BiH koji imaju i hrvatsko državljanstvo u velikom broju su se odazvali na izbore, a najzanimljivija je anketa o njihovim očekivanjima. Tako smo, između ostalog, mogli saznati da očekuju veća izdvajanja za poljoprivredu, pa zapošljavanje i sve to u BiH!

KONFUZAN PRILOG O VUČIĆU: Prva sjednica Vijeća ministara i Vlade Srbije, boravak i izjave srpskog premijera Aleksandra Vučića bili su u fokusu dnevnika trećeg i četvrtog novembra. U Dnevniku 2 trećeg novembra (urednica Amra Zaklan), osim same vijesti o dolasku Vučića u Sarajevo, taj događaj prezentiran je i kroz pogled iz Beograda, ali i izvještaj-komentar novinarke Aide Salčinović iz Sarajeva. Prilog je bio konfuzan, jer je u sebi sadržavao i njen stav o “potrebi da Vučić iz Sarajeva pošalje nedvosmislenu poruku Banjaluci” da priznaje suverenitet BiH, do statističkih podataka o tome koliko je Srba zaposleno u državnim institucijama i agencijama.

Dan kasnije, novinarka Salčinović oslobodila se vlastitih komentara te je sačinila profesionalan izvještaj o sadržaju razgovora vođenih na zajedničkoj sjednici dviju državnih vlada uz izjave Vučića i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića (Dnevnik 2, četvrti novembar, urednica Jadranka Milošević).

Plus nedjelje

U ovoj kategoriji izdvajamo blok Dnevnika 2 od osmog novembra o prvim rezultatima parlamentarnih izbora u Hrvatskoj. Kao što je već navedeno, hvale je vrijedna odluka uredništva da novinare pošalje u Zagreb kako bi gledaocima kroz “živa javljanja” u dnevniku predstavili prve komentare dviju najvećih stranaka, SDP-a i HDZ-a, o rezultatima izlaznih anketa i mogućnost postizbornih koalicija neophodnih za izbor nove Vlade.

Minus nedjelje

Prilog novinarke Aide Salčinović o dolasku premijera Srbije u Sarajevo i prve sjednice dviju državnih vlada. Konfuzan prilog u kojem se miješaju komentar, stav novinarke o tome kakve poruke i kome Vučić treba poslati iz Sarajeva i analiza nacionalne strukture zaposlenih u institucijama BiH, za koje je teško shvatiti u kakvoj su korelaciji.

Ocjena 7

RTRS: Neskriveni žal za Potočarima

2. – 8. novembar 2015.

Iz ugla uredništva Dnevnika 2 RTRS-a, službena posjeta srpskog premijera Aleksandra Vučića Sarajevu i prva zajednička sjednica vlada BiH i Srbije ostale su u potpunoj sjeni insistiranja o velikom policijskom obezbjeđenju jer, kako je naveo novinar Gvozden Šarac, “grad na Miljacki strepi da se ne ponovi Srebrenica”. Sve to začinjeno je komentarom da “iako ništa nije prepušteno slučaju”, “tako su govorili i pred Vučićev dolazak u Potočare”.

Na istom fonu je i prilog novinara Gorana Andrića koji se bavio napadom na Vučića u Potočarima, potom najavom kako mu u Sarajevu “bezbjednost ne može garantovati ni Bakir Izetbegović”. Novinarska ekipa RTRS-a nije se ni potrudila doći na sarajevski aerodrom i gledaoci su ostali uskraćeni za Vučićevu prvu izjavu u glavnom gradu BiH. Tek jednom rečenicom na samom kraju priloga kazano je šta će biti sadržaj razgovora i koji će se to sporazumi između Vijeća ministara i Vlade Srbije potpisati (Dnevnik 2, treći novembar, urednik Momčilo Ostojić).

CRVENI TEPIH, KAMENJE I FLAŠE: Ni u Dnevniku 2 od četvrtog novembra, urednika Jasenka Todorovića, u izvještaju o Vučićevom boravku u Sarajevu nije se odustalo od stavljanja u centar pažnje bezbjednosnog aspekta tog događaja i insistiranja na neokončanju istrage o napadu na srpskog premijera u Potočarima 11. jula ove godine.

U istom dnevniku, u izvještaju koji je najavljen kao sastanak predstavnika policijskih i sigurnosnih agencija u BiH, novinarka Branka Kusmuk isti počinje komentarom: “Danas crveni tepih u Sarajevu, a 11. jula u Potočarima kamenje, flaše…). Pa onda komentar na račun Tužilaštva BiH “da nisu uoči dolaska Vučića ni pokušali iskazati dobru volju da optuže njegove napadače”. “Kako su domaćini mogli pogledati u oči gostu”, teatralno zaključuje svoj prilog novinarka Kusmuk. Cijeli prilog pratili su i titlovi: “Šta radi Tužilaštvo BiH?” te “Istraga traje, do kada?”

NEIZBJEŽNI FAKTOR SVAKOG DNEVNIKA: Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik i dalje je neizbježan faktor svakog dnevnika ovog javnog servisa. U monitorisanoj nedjelji bilježimo praksu pomnog izvještavanja o svim Dodikovim intervjuima drugim medijima. Sada se isti više ne prenose samo uz najavu prezentera i čitanje spikera, nego su pretvoreni u novinarske izvještaje. Tako su u toj formi preneseni Dodikovo gostovanje u političkom magazinu FTV-a Pošteno, intervju za novosadski Dnevnik te intervju beogradskoj Politici.

Plus nedjelje

U moru loših i krajnje neprofesionalnih priloga emitovanih u dnevnicima RTRS-a, pravo je osvježenje i primjer profesionalizma analiza novinarke Zorice Cvjetković posvećena predstojećoj investicionoj konferenciji u Srebrenici. Novinarka je napravila presjek ekonomsko-socijalnog stanja u Srebrenici, priče o zajedničkom životu učenika Srba i Bošnjaka te očekivanja građana i lokalnih političara.

Minus nedjelje

Blokovi izvještaja vezanih za boravak srpskog premijera Aleksandra Vučića u Sarajevu, emitovani u dnevnicima trećeg i četvrtog novembra. Iz svih tih izvještaja iščitavalo se gotovo neskriveno žaljenje što je sve prošlo bez bilo kakvih incidenata. A kada ih već nije bilo, onda je RTRS odlučio da se, umjesto da gledaoce podrobno informiše o sadržaju razgovora dviju vlada i potpisanim sporazumima, prevashodno bavi julskim incidentom u Potočarima.

Ocjena 1

 

Komparativna analiza

Ono što bi gledaoci i javnost o nekim otvorenim pitanjima u Republici Srpskoj trebali saznati od RTRS-a kao javnog servisa, o tom se, ako žele, mogu informisati u dnevnicima FTV-a. U monitorisanoj nedjelji primjer za to je osma godišnjica ubistva banjalučkog inženjera Milana Vukelića, koje ni do danas nije riješeno. I dok je RTRS prešutio protestnu šetnju građana Banjaluke održanu sedmog novembra, sa koje se zahtijevalo da se konačno to ubistvo rasvijetli, FTV je u dnevnicima i šestog i sedmog novembra ovom slučaju posvetio znatnu pažnju. Novinari Mišo Vidović i Danijela Danojlić podsjetili su gledaoce na Vukelićeve izjave u kojima je govorio o sprezi vlasti i građevinske mafije u Banjaluci te prijetnjama kojima je bio izložen prije nego je ubijen u eksploziji bombe podmetnute pod njegov automobil.

About The Author