Zatražena kazna za medije koji na uznemirujući način izvještavaju o smrti djevojčice

Prenošenjem detalja zločina pojedini mediji su pogazili sve etičke standarde novinarstva, ali i osnovne norme pristojnosti i ljudskosti

Zatražena kazna za medije koji na uznemirujući način izvještavaju o smrti djevojčice
Ilustracija; Foto: info-ks.net

Iz srbijanskog Vijeća za štampu, povodom senzacionalističkog izvještavanja o smrti dvogodišnje djevojčice iz Bora, kažu da su mediji pogazili sve etičke standarde novinarstva, ali i osnovne norme pristojnosti i ljudskosti te su pozvali Ministarstvo informiranja da reagira i sankcionira medije koji su takvim izvještavanjem prekršili zakon.

Vijeće za štampu, nezavisno samoregulatorno tijelo, pozvao je sve novinare i urednike da odmah prestanu sa skandaloznim, senzacionalističkim, uznemirujućim i sramotnim izvještavanjem o smrti dvogodišnje djevojčice iz Bora i da pokažu minimum pijeteta prema žrtvi, kao i obzira i saosjećanja sa njenom porodicom.

– Prenošenjem (tačnih ili izmišljenih) detalja zločina pojedini mediji su pogazili sve etičke standarde novinarstva, ali i osnovne norme pristojnosti i ljudskosti – naveli su.

Prijatelji djece Srbije također su zatražili od Ministarstva informiranja da po službenoj dužnosti strogo sankcionira medije koji uznemirujuće i kršeći zakon izvještavaju o smrti dvogodišnje djevojčice u Boru.

– Osim kršenja svih zakonskih odredbi susrećemo se sa monstruoznom neetičnošću, kršenjem Kodeksa novinara Srbije, ali i svakog ljudskog dostojanstva, kao i empatije i pijeteta prema žrtvi i njenoj porodici – upozorili su.

Objavljeni sadržaji duboko su uznemirujući i štetni za svako dijete koje sa njima dolazi u kontakt sa nesagledivim posljedicama, a mediji se u obavezi da se vode javnim interesom, a ne da ga ugrožavaju.

Dvogodišnja djevojčica nestala je prošlog utorka u mjestu Banjsko polje. Policijska uprava u Boru odredila je zadržavanje dvojici muškaraca zbog sumnje da su ubili djevojčicu i time počinili krivično djelo teško ubistvo, saopštilo je Više javno tužilaštvo u Zaječaru.

Izvor: Cenzolovka

About The Author