Konkurs za novinare u oblasti izvještavanja o temama kojima se podržava unapređenje dijaloga

Prijavljeni radovi moraju biti prethodno objavljeni u štampanim i online medijima, odnosno emitirani na radijskim i televizijskim medijskim kućama

Konkurs za novinare u oblasti izvještavanja o temama kojima se podržava unapređenje dijaloga

Zajednički regionalni program ‘Dijalog za budućnost (DFF): Unapređenje dijaloga i društvene kohezije u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Republici Srbiji i između njih’, koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO, uz podršku Fonda UN-a za izgradnju mira objavio je poziv za podnošenje najboljih medijskih izvještaja koji su doprinijeli društvenoj koheziji i društvenom dijalogu u te tri zemlje.

Zainteresirani novinari pozvani su da do 18. marta 2021. godine na razmatranje dostave svoje medijske izvještaje. Komisija za izbor će odabrati tri prijave (po jednu iz svake države) kojima će biti dodijeljena nagrada na Regionalnoj konferenciji za medije, čije je održavanje planirano 26. marta.

Novinari se mogu  prijaviti podnoseći izvještaje publicirane u bilo kojem novinarskom formatu (štampanom, online, radio i TV), a koji su originalno objavljeni ili emitirani u medijima u bilo kojoj ili svakoj od zemalja učesnica.

Prijavljeni radovi moraju biti prethodno objavljeni u štampanim i online medijima, odnosno emitirani na radijskim i televizijskim medijskim kućama, tokom kalendarske 2020. godine.

Prijave se moraju dostaviti do 18. marta. Sve prijave trebaju se dostaviti u elektronskoj formi na email adresu: RegMediaPlatformJournosComp@gmail.com

Priče se trebaju baviti pitanjima društvene kohezije i dijaloga unutar i između građana Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije.

Sve prijave se trebaju dostaviti putem obrasca za podnošenje prijave. Komisija će razmatrati samo one radove koji su dostavljeni tim putem.

Pored obrasca, svaku priču koja se dostavlja za nagradu potrebno je dostaviti i u PDF / URL / audio / video formatu. Svi materijali se dostavljaju na email adresu: RegMediaPlatformJournosComp@gmail.com pod naslovom: Nagrada za koheziju_ime kandidata.

Inicijativa o zajedničkom regionalnom programu pokrenuta je u Bosni i Hercegovini 2014. godine, nakon razgovora između generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Tokom Samita Brdo-Brijuni u Budvi održanog 2015. godine, lideri regiona prepoznali su projekat DFF koji se provodi u BiH i podstakli njegovo širenje na jugoistočnu Evropu.

Program zajednički provode UNDP, UNICEF i UNESCO, u partnerstvu s kabinetima Predsjedništva i vladama u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji. Program finansira Fond za izgradnju mira Ujedinjenih nacija (PBF).

Regionalni zajednički program DFF-a doprinosi ostvarivanju Agende 2030, a posebno ostvarivanju četiri cilja nabrojana među ciljevima održivog razvoja (SDG): Kvalitetno obrazovanje (SDG 4), Ravnopravnost spolova (SDG 5), Održivi gradovi i zajednice (SDG 11), Mir, pravda i jake institucije (SDG 16).

Putem osiguranja prostora za dijalog i kontinuiranu interakciju između različitih grupa koje žive u regiji, program ima za cilj pružanje podrške u kolektivnom identificiranju pitanja koja imaju uticaja na sve građane i dodatno doprinose unaprijeđenju interakcije i saradnje između grupa. Program se najviše fokusira na mlade, medije i žene u tri zemlje učesnice.

About The Author