(V)LAŽNE VIJESTI: Naš poznati nobelovac Meša Selimović konačno dobija trg u Sarajevu

Ideološki krajnje nedefiniran prostor između zgrade Svjetlosti i Ekonomskog fakulteta ubuduće će se zvati po kultnom poslaniku lijepe pisane riječi

(V)LAŽNE VIJESTI: Naš poznati nobelovac Meša Selimović konačno dobija trg u Sarajevu

Književnost nije umrla u Sarajevu. I nikada neće. Glavni kulturni centar Bosne i Hercegovine uskoro će ipak dobiti trg posvećen našem poznatom nobelovcu Meši Selimoviću. Po autoru nezaboravnih djela Tvrđava, Derviš i smrt i Prokleta avlija uskoro će se zvati djelimično betonirana a djelimično zelena površina između zgrade bivše izdavačke kuće Svjetlost i Ekonomskog fakulteta.

Kako saznaju ambiciozni novinari agencije Fake & Spin, Sarajlije odavno prigovaraju gradskim i općinskim vlastima da je ta površina ostala ideološki nedefinirana, prepuštena penzionerima koji dan i noć, zimi i ljeti, igraju prokleti šah na plohi koja bi mogla biti znatno konstruktivnije iskorištena. Kao što je poznato, šah je relikt socijalističkog perioda, igra kojom je suvereno vladao Sovjetski Savez, pa će park umjesto crno-bijelih polja dobiti betonsku ploču za tavlu i gigantski poligon za domine, što su sve igre koje znatno više priliče našem narodu.

Oko ovog trga godinama su se vodile besplodne političke bitke u skupštinskim klupama i za kafanskim stolovima. Govorilo se da glavni grad prezire književnost i suptilno izražavanje, ali sad će stvari konačno biti postavljene na pravo mjesto. Sarajevo voli svog pisca i ovaj potez obradovao je čak i penzionere iz pomenutog parka.

– Nama je svejedno, domine ili šah, samo nek se nešto igra i nek nismo kući – poručuju redovni posjetitelji trga. – A čuli smo i da je taj Meša mnogo učinio za naš grad. Beogradu ćemo oprostiti što nas je tukao, granatama i snajperima, ali nema oprosta za to što su nam ukrali Selimovića. Sad se on konačno vraća tamo gdje mu je izvorno mjesto.

Budući Trg Meše Selimovića bit će poligon i bogatom kulturno-zabavnom programu. Kako saznaje agilna agencija, svakog maja, u okviru manifestacije Sarajevsko treće džemre bit će organizirano takmičenje u najboljem poznavanju Facebook citata Ive Andrića, Meše Selimovića i Divljih jagoda. Poželimo dug i berićetan život još jednom obogaćenom trgu glavnog grada, poručuju urednici i menadžeri agencije Fake & Spin.

        (Ovaj tekst je kulturno-satiričnog karaktera)

About The Author