GREŠKA U KODU: Kome se pričinjavaju obojene revolucije?

Anonimni autor objašnjava zašto treba zabraniti politički angažman Ozrena Perduva ili ga bar istjerati s posla. Alternativna televizija samo prenosi tekst ovog relevantnog analitičara

GREŠKA U KODU: Kome se pričinjavaju obojene revolucije?
Foto: Internet

 

Neki dan odoh na portal Alternativne televizije gdje naletih na tekst pod naslovom „Politika i biznis: Imtec se ogradio od Delića, Lanaco ćuti na Perduva“. Naravno da sam krenuo da ga čitam i shvatih da odavno nisam pročitao gluplji tekst.

Tekst je trebao biti zlonamjeran, ali je toliko glup da je poništio svu zlonamjernost.

Onda pogledam ko je ovu glupost napisao i vidim da je Alternativna televizija samo prenijela tekst sa portala pod nazivom GradskiPortal, koji ima impresum u kojem ništa ne piše.

Ali, vratimo se tekstu.

Tekst počinje primjerom kompanije Imtec koja se ogradila od političkog angažmana, ako sam dobro shvatio, njihovog bivšeg uposlenika Adnana Delića, koji će se kao nestranački kandidat, sa podrškom partije Narod i pravda, Naše stranke, Socijaldemokratske partije i Nezavisne bosanskohercegovačke liste, na predstojećim lokalnim izborima u novembru kandidovati za mjesto načelnika sarajevske opštine Novi Grad. Takođe, kompanija je zabranila „da se naše ime i logo koriste za javnu promociju bilo čega i bilo koga bez našeg odobrenja, te ćemo u skladu sa pravnim normama pokrenuti odgovarajuće procese protiv svih koji neovlašteno koriste naše ime i logo. Posebno nije dozvoljeno da se isto koristi u političke promocije, jer Imtec d.o.o. nije politička organizacija“.

Ovdje je situacija prilično jasna: bivši uposlenik može da se bavi politikom, ali ne smije da u svojoj politici koristi ime i logo firme u kojoj je radio.

Onda slijedi forhend paralela anonimnog autora teksta, u kojoj se začuđeno pita: „Tako kompaniji Lanaco iz Banjaluke već više od dvije godine ne smeta politički angažman Ozrena Perduva, pa ni kada je prošle godine formirao stranku ‘Pokret pravde’.” Da bi onda dodali: „Ne smeta im što je njihov zaposleni prijepodne kod njih stručnjak, a već poslijepodne grlati predvodnik političkog pokreta sa izraženom revolucionarnom notom. Valjda zato što Perduv u Lanacu stalno programira, pa im je svejedno da li se radi o nekom softveru ili možda obojenoj revoluciji. Svaki izostanak s posla je kod njih, po svemu sudeći, uvijek opravdan.“

Kao što vidimo, autor teksta, koji želi da ostane anoniman, smatra da je:

·     Angažman pojedinca zaposlenog u nekoj privatnoj firmi nenormalan, ali ne dovodi u pitanje opravdanost političkog angažmana zaposlenih u javnim ustanovama.

·     Da je pojedinac vlasništvo preduzeća 24 časa i da kada nije na poslu ne smije biti „grlati predvodnik političkog pokreta sa izraženom revolucionarnom notom“.

Ne smetaju autoru ovog glupog teksta politički angažmani raznih „političara“ zaposlenih u opštinskim, entitetskim i državnim ustanovama. Ne smata mu kada ti partijski vojnici nadziru, ucjenjuju i prijete neistomišljenicima u tim istim ustanovama. Ne smeta mu ni tjeranje uposlenika javnih ustanova na kojekakve „spontane“ manifestacije. Ne smeta mu ni kada se infrastruktura javnih ustanova i preduzeća koristi prije, ali i poslije izbora.

Na kraju krajeva, autor teksta ne vidi problem u tome što poziva na kršenje osnovnih ljudskih prava Perduva zagarantovanih Ustavom Republike Srpske koji kaže:

·     Član 30. „Građani imaju pravo na mirno okupljanje i javni protest.“

·     Član 31. „Zajamčena je sloboda političkog organizovanja i djelovanja u skladu sa zakonom.“

·     Član 32. „Građani imaju pravo da javno iznose mišljenje o radu državnih i drugih organa i organizacija, da im podnose predstavke, peticije i prijedloge i da na njih dobiju odgovor. Niko ne može biti pozvan na odgovornost niti trpjeti druge štetne posledice zbog javno izraženog mišljenja o radu državnih organa ili stavova iznesenih u predstavci, peticiji i prijedlogu, osim ako je time učinio krivično djelo.“

Zato je ovaj tekst mnogo glup.

About The Author