Više od 300 napada na novinare koji izvještavaju s protesta u SAD-u

Najveći broj napada počinili su pripadnici policije, a organizacije za zaštitu medijskih sloboda namjeravaju istražiti prijavljene slučajeve

Više od 300 napada na novinare koji izvještavaju s protesta u SAD-u
Foto: TRT.net

Upravni odbor Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) uputio je pismo u kojem zahtijeva da američki guverneri, gradonačelnici i šefovi policije poduzmu mjere kako bi zaustavili napade na novinare koji pokrivaju proteste širom Sjedinjenih Američkih Država, a do sada ih je prijavljeno više od 300.

Kolektivna poruka vodećih svjetskih medijskih osoba pozvala je vlasti da dozvole novinarima da iskoriste svoje pravo na informiranje javnosti te upozorili da postoje posljedice za one koji napadaju medije, bilo da je napadač policajac ili civil.

Budući da su protesti protiv policijske brutalnosti počeli nakon smrti nenaoružanog crnaca Georgea Floyda u Minneapolisu 25. maja, CPJ U.S. Press Freedom Tracker istražuju izvještaje o više od 300 incidenata napadanih i uhapšenih novinara, većinom počinjenih od policije.

Mnogi novinari tvrde da su ih namjerno ciljali policijski organi.

U pismu napominju da je to nije pojedinačni krik s protesta te su najavili da će nastaviti sa istragom o ovim napadima, ali i da namjeravaju osigurati pravdu za novinare koji su napadnuti ili nepravedno privedeni.

CPJ je objavio i video u kojem su sadržani slučajevi nekih napada na novinare u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: Komitet za zaštitu novinara (CPJ)

About The Author