Ne stišavaju se reakcije i osude zbog postupanja policije prema novinaru Indexa Gordanu Duhačeku

OSCE i Vijeće Evrope hapšenje novinara nazvali nedopustivim

Ne stišavaju se reakcije i osude zbog postupanja policije prema novinaru Indexa Gordanu Duhačeku
Foto: Novi list

Brojne reakcije pristigle su iz različitih organizacija nakon što je novinara hrvatskog portala Index.hr Gordana Duhačeka policija uhapsila na zagrebačkom aerodromu, zbog objava na njegovom Twitter profilu, jedne objavljene u ljeto prošle godine i druge, prije nekoliko sedmica.

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Désir izrazio je zabrinutost zbog tužbe i pritvora novinara Duhačeka ističući da je takvo postupanje prema novinaru zbog njegovih stavova neprihvatljivo te da je sloboda izražavanja temeljno  ljudsko pravo i kao takvu je treba poštovati.

– Kažnjavanje novinara za dijeljenje komentara na društvenim medijima koči njihovo pravo na izražavanje slobodnog mišljenja i potiče samocenzuru na štetu medijskih sloboda u zemlji – stav je Désira.

Zakonodavstvo i politike koje se odnose na medije moraju biti zaštićene, dodaje, da bi se osigurala sloboda izražavanja i pružilo sigurno i pogodno okruženje za slobodu medija.

Povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović također je osudila privođenje novinara Gordana Duhačeka za koje kaže da predstavlja “čisto zastrašivanje medija” i pozvala hrvatske vlasti da izbjegnu pritisak na medije.

– Hapšenje i izricanje novčane kazne hrvatskom novinaru Gordanu Duhačeku zbog njegovih objava na Twitteru su čisto zastrašivanje medija – svata je Mijatović koja je pozvala hrvatske vlasti da zaštite slobodu medija i izbjegnu neprimjeren pritisak na novinare.

Organizacija civilnog društva usmjerena unaprjeđenju demokratskih procesa i institucija Gong iz Hrvatske nazvali su privođenje novinara Duhačeka nedopustivim pritiskom na novinare i nastavak urušavanja slobode medija.

– Mediji su zatrpani hiljadama tužbi, političari šikaniraju novinarke i novinare, a policija ih proganja, legitimira ih po redakcijama, što je pokazao slučaj Đurđice Klancir, ili ih kao Gordana Duhačeka privode, iako se sam dan ranije javio policiji – kažu iz Gonga.

Ističu da se u vrijeme kada se Vlada Andreja Plenkovića priprema preuzeti predsjedanje Vijećem EU događaju situacije kakve priliče represivnim režimima.

– Napad na novinare je napad na slobodu medija, na pravo svih građana je da kritički propituju vlast, kao i napad na naše temeljne političke slobode, što nikako ne smijemo dopustiti – navode iz Gonga.

Indexov novinar Gordan Duhaček priveden je u ponedjeljak na zagrebačkom aerodromu zbog neodazivanja na poziv policije koja ga je ranije obavijestila da dođe na razgovor zbog navodnih prekršaja protiv javnog reda i mira, javila je zagrebačka policija.

Duhaček je u subotu, 14. septembra, pri ulasku u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine bio obaviješten o tome da ga traži policija te je on dan poslije, u nedjelju, otišao u policijsku stanicu u Heinzlovoj da bi se s njima dogovorio oko detalja. Jučer je trebao putovati službeno van Hrvatske, zbog čega se policiji javio u nedjelju.

Međutim, policajci su ga jučer ujutro dočekali na aerodromu u Zagrebu i priveli te odveli u Prekršajni sud. Razlog hapšenja je, kako je rekao novinar Indexa, bilo to što je prošle godine na Twitteru napisao akronim ACAB (All cops are bastards – Svi policajci su gadovi) te jer je iz šale satirički objavio verziju „Govna Velebita“ koja se referira na fekalije koje se izlijevaju u Jadran.

Na Prekršajnom sudu u Novom Zagrebu proglašen krivim te je zbog vrijeđanja policije, odnosno zbog twitta u kojem je napisao skraćenicu ACAB , kažnjen novčanom kaznom od 754 kune (oko 200 KM), dok za „pjesmicu“ o Velebitu još uvijek čeka presudu. U međuvremenu, Duhaček je pušten.

 

About The Author