Udruženje BH novinari dio globalna kampanje M4W

Cilj kampanje je na međunarodni plan pozicionirati pokret M4W kao globalnu mrežu za uspostavu inkluzivnijeg i raznovrsnijeg prikaza žena u medijima

Udruženje BH novinari dio globalna kampanje M4W
Foto: BH novinari

Udruženje BH novinari pridružilo se svjetskoj kampanji „Media for Women“ (Mediji za žene – M4W), koju je pokrenula organizacija Free Press Unlimited iz Amsterdama i trajat će do 15. marta.

Namjera je kreirati međunarodni pokret medijskih organizacija i pojedinaca s fokusom na važnost rodne ravnopravnosti u medijima, kako bi se uspostavila inkluzivnija i jednaka zastupljenost žena u medijima.

Žene su često manje vidljive u vijestima i medijskim sadržajima općenito, a mnoge njihove priče ostaju neizgovorene. Većina medija i dalje prikazuje žene u stereotipnim ulogama, dok novinari stručno mišljenje iz različitih oblasti mnogo češće traže od muškaraca, nego od žena.

Stoga je osnovni cilj kampanje Media for Women staviti akcenat na ravnopravnost spolova u i putem medija na lokalni i međunarodni plan te pozicionirati pokret M4W kao globalnu mrežu s ekspertizom i platformama za uspostavu inkluzivnijeg i raznovrsnijeg prikaza žena u medijima.

– Žene u medijima prikazuju se na stereotipan način, čime se negiraju njihova prava da ih se posmatra kao ravnopravne osobe. Mediji imaju moć rušenja stereotipa. Zajedno moramo dati primjer sadašnjim i budućim generacijama – poruka je organizatora kampanje.

Iz Udruženja BH novinari pozvali su sve medijske kuće iz Bosne i Hercegovine da podrže kampanju putem produkcije medijskih sadržaja koji ni na koji način neće podržavati stereotipe, mizoginiju i predrasude o ženama.

Krajem mjeseca Udruženje BH novinari će proglasiti najbolji medij koji je objavio najviše kvalitetnih sadržaja o ženama, promovirajući njihova znanja, stručne kompetencije i društveni angažman, te dodijeliti plaketu i zastavicu „Šampion rodne ravnopravnosti“ (Gender Equality Champion).

About The Author