Ima li Asima Sarajlića u SBB-u?

Kako Fahrudin Radončić misli pravilno rasporediti migrante u oba entiteta? Zašto Senad Hadžifejzović nije prekidao Nebojšu Vukanovića? Postoje li nezgodna pitanja za Branislava Borenovića?

Ima li Asima Sarajlića u SBB-u?
Foto: Tuzlanski.ba

N1: „Dan uživo“, 3. mart 2020.

TRAŽENJE KONKRETNIJIH ODGOVORA: Nova migrantska kriza zbog otvaranja turskih granica bila je povod gostovanja Fahrudina Radončića, ministra sigurnosti BiH u „Danu uživo“. To je opravdano zbog očekivanih refleksija i na našu zemlju. Budući da bi u nju uskoro mogle stići hiljade novih migranata, novinar Zvonko Komšić pitao je ministra jesmo li spremni za novi priliv. Ministrovu priču o tome kako mnogi nisu ozbiljno shvatali njegova upozorenja o neophodnosti bolje zaštite državnih granica, Komšić opravdano prekida pitanjem o tome je li sad kasno za buđenje. Hoće li BiH postati hot spot? Da li će migrantska kriza opet pasti samo na pleća jednog dijela BiH – Federacije? Ministar tvrdi da neće dozvoliti da migranti budu smješteni samo u kantone s bošnjačkom većinom. Novinar je tražio pojašnjenje – kako će to spriječiti, odnosno kako će postići da migrante prihvati i RS, čiji predstavnici kažu da nemaju kapaciteta za to. Treba li slati oružane snage na granicu BiH? Novinar je čestim pitanjima i potpitanjima tražio od sagovornika konkretnije odgovore.

IMA LI ASIMA SARAJLIĆA U SBB-u? Komšić je gostovanje ministra iskoristio i za pitanja o imenovanju novih ministara iz SDA u Vladi Kantona Sarajevo. Iako je Radončić izbjegavao govoriti o tome upućujući novinara na predstavnike ove stranke, Komšić nije lako odustao. Podsjećajući da je SDA koalicioni partner SBB-a, propitivao je kompetentnost ministara, kao i način sastavljanja Vlade. Ima li kod Vas u stranci Asima Sarajlića – poentirao je Komšić.

 

FACE TV: „Centralni dnevnik“, 29. februar 2020.

BEZ PREKIDANJA VUKANOVIĆA: U razgovoru između gosta i voditelja u „Centralnom dnevniku“, ovaj put dominirao je gost – zastupnik u NSRS-u Nebojša Vukanović. Hadžifejzovićev stil intervjuisanja inače podrazumijeva česta pitanja s dugim uvodima koji otkrivaju stav novinara o određenoj temi. Obično su tu i brojni komentari, pojašnjenja, nadovezivanja. Ovaj put je bilo drugačije. Sagovornika kakav je Vukanović ne treba posebno podsticati da bi se dobili otvoreni i živopisni odgovori, poželjni u televizijskim emisijama. On je, žargonski rečeno, zahvalan sagovornik. Britki, nedvosmisleni odgovori (Dodika podržava onaj ko želi uništiti RS; lažne patriote, populisti koji sve trojica podržavaju jedan drugog), slikovite metafore u opisivanju stanja u društvu (metastaziranje raka/korupcije), provociranje političkih protivnika, prije svega predsjednika SNSD-a Milorada Dodika (politički neuravnotežen) – dovoljni su za atraktivan televizijski nastup koji novinar nije želio često prekidati. Pa ni onda kada Vukanović kaže kako je ruski utjecaj na Balkanu minoran, niti onda kada izjednačava Aleksandra Vučića, Milu Đukanovića i Milorada Dodika tvrdeći da su svi oni zapadni, neoliberalni igrači.

ZAŠTO SE DODIK PALI? Glavna tema bio je, očekivano, Dodik, za kojeg voditelj kaže: „Vi ste ga navukli, isprovocirali, pali se na vas troje (misleći još na Draška Stanivukovića i Jelenu Trivić; op. aut.).” Zašto je voditelj dnevnika odlučio reći da se Dodik „pali“ na njih troje kada je dovoljno kazati da su ga isprovocirali ili izbacili iz takta? Intervju je „začinjen“ i kompilacijom snimaka verbalnog rata koji se u NSRS-u vodi između Vukanovića i Dodika. Voditelj je povezao Vukanovićev buntovni nastup u NSRS-u s aktuelnom aferom u SDA. Nezamislivo je da ovo neko govori u Federalnoj skupštini. Ali, u Izetbegovićevoj stranci se dešava pobuna. Neki u Sarajevu su vidjeli kako to radite vi u Banjoj Luci – napad na prvog?

 

BNTV: „Puls“, 28. februar 2020.

KULOARSKE PRIČE: Za predstavnike opozicije nema mjesta na RTRS-u. Medijski prostor dobijaju na Televiziji BN. U posljednjem „Pulsu“, urednica Suzana Rađen Todorić ugostila je Branislava Borenovića, predsjednika PDP-a. Značajan prostor posvetila je političkim spekulacijama, ali i, kako je sama rekla, kuloarskim pričama o mogućem koaliranju pojedinih opozicionara sa SNSD-om. Zanimala ju je istinitost tvrdnji o tzv. mrtvoj trci između Slaviše Markovića (PDP) i Miće Mićića (SDS) za to ko će prije ući u koaliciju sa SNSD-om. Koliko je opozicija u RS-u jedinstvena? Hoćete li na lokalne izbore u svim sredinama izaći sa zajedničkim kandidatima? Izjavili ste da više nećete voditi razgovore s Dodikom. Zašto? Ovo su neka od pitanja u vezi s lokalnim izborima i mogućim koaliranjima koje je voditeljica postavila gostu.

RAZLIKA – DODIK VS. BORENOVIĆ? Budući da je BNTV oštar kritičar SNSD-a, odnosno Dodika, dosta je razgovarano i o Dodikovim obmanama, uvlačenju NSRS-a u njegove političke igre i podizanju tenzija koje, kako je naveo Borenović, odgovaraju vodećim partijama. Kad kaže da su Dodik i on dva različita svijeta, Rađen Todorić interveniše pitajući ga po čemu su različiti.

BEZ NEZGODNIH PITANJA: U emisiji koja traje 80-ak minuta nije bilo nezgodnih pitanja. Među onim neprijatnijim što je Borenović čuo, bila je konstatacija voditeljice da za PDP kažu da ga čine britanski ljudi. Osim toga, jedna od gledateljica koja se javila uživo konstatovala je da ni vlast ni opoziciju ne zanima istočni dio RS-a. Pitala je kako poboljšati stanje da bi se spriječilo dalje iseljavanje iz te regije.

ZAKLJUČAK: U „Danu uživo“, kontrolu nad intervjuom je sve vrijeme imao voditelj. Tako i treba biti. Zvonko Komšić postavljao je potpitanja, tražio konkretnije odgovore, izražavao skeptičnost. Rezultat: mnogo tematski fokusiranih pitanja, konkretniji odgovori i dinamičan intervju. I u „Centralnom dnevniku“ zanimljiv intervju – najviše zahvaljujući gostu britkog jezika. U emisiji „Puls“ nisu otvorene nove teme, niti su gledaoci čuli nešto drugačije u odnosu na već poznate stavove predsjednika PDP-a. To svakako ne znači da mu ne treba davati medijski prostor. Ali, prikupljanjem više podataka, referiranjem na konkretne izjave gosta i postavljanjem više potpitanja, mogla bi se postići veća dinamika i informativnost emisije.

About The Author