Nakon 85 godina rada gasi se australska novinska agencija AAP

Medijski profesionalci smatraju da će iza AAP-a ostati praznina, političari kažu da je to tužan dan za demokratiju Australije

Nakon 85 godina rada gasi se australska novinska agencija AAP

Australska nacionalna novinska agencija Australian Associated Press (AAP) objavila je da će biti ugašena krajem juna, nakon što je njenih 85 godina rada ugroženo padom broja pretplatnika i besplatnom distribucijom novih sadržaja na digitalnim platformama.

– Najtužniji dan. AAP se gasi nakon 85 godina sjajnog novinarskog rada. AAP porodica svima će nedostajati – objavio je glavni urednik AAP Tony Gillies na svom Twitter nalogu.

AAP sa sjedištem u Sydneyu pokrenuo je 1935. godine novinski izdavač Keith Murdoch, otac osnivača News Corp, Ruperta Murdocha. Agencija je u vlasništvu novinskih organizacija Corp. Australia, Nine Entertainment Co., Seven West Media i Australian Community Media.

Agencija je postala slavna po nepristrasnom izvještavanju i izuzetnom uticaju širom Australije.

Iznenadna odluka vlasnika da zatvore agenciju izazvala je negodovanje među uposlenicima, ali i brojnim Australcima koji je smatraju stubom slobodnog i poštenog novinarstva u zemlji.

– Kada se ugasi tako važna institucija kao što je AAP, to je stvar koja vas mora zabrinuti – kazao je premijer Scott Morrison u parlamentu.

Lider opozicije u parlamentu Anthony Albanese složio se s premijerom, dodajući da je ovo dan tužan dan za australsku demokratiju.

Australske medijske organizacije suočavaju se sa sve većim finansijskim izazovima, a globalni digitalni divovi poput Googlea i Facebooka uzimaju sve veći prihod od oglašavanja. Firma je saopćila da je dostigla tačku s koje više nije moguće nastaviti rad.

– Neviđeni utjecaj digitalnih platformi koje uzimaju sadržaj drugih i besplatno ga distribuiraju doveo je do toga da veliki broj firmi ne želi više koristiti profesionalnu uslugu AAP-a, navodi se u saopćenju agencije.

Više od 170 novinara AAP-a završit će svoj angažman 26. juna, a produkcijska usluga Pagemasters zatvorit će se krajem augusta.

Unija novinara Australije i druga strukovna udruženja opisali su odluku o zatvaranju AAP-a kao “odustajanje od odgovornosti dioničara – najvažnijih australskih medijskih kuća”.

– Odgovorni na vrhu medijskih organizacija možda misle da se može bez AAP-a, ali stvarnost je takva da će to ostaviti veliku prazninu u izvještavanju. Ispunjavanje tih praznina pripast će već preopterećenim novinarima iz redakcija ili će se pokrivanje događaja jednostavno smanjiti – kazao je predsjednik Unije Marcus Strom.

AAP je generacijama bio prvi odgovor australijskog „novinarstva“, rekao je predsjednik Campbell Reid.

– Veliki je gubitak što će se profesionalne i pouzdane informacije koje pruža AAP zamijeniti neprovjerenim i često netačnim informacijama koje se maskiraju kao stvarne vijesti na digitalnim platformama – dodao je.

Kazao je i da je ponosan na postignuća AAP-a u tih 85 godina, kazavši da su svi koji su radili za tu agenciju dali sve od sebe uime poštenog, uravnoteženog i tačnog izvještavanja.

Izvor: AP

About The Author