Novinari u Sloveniji suočeni s brojnim prijetnjama

Evropska federacija novinara pozvala slovenačke vlasti da garantiraju sigurno okruženje za novinare

Novinari u Sloveniji suočeni s brojnim prijetnjama
Foto: luka-brajkovic-/unsplash

Nekoliko novinara suočilo se s prijetnjama nakon što su izvijestili o tome da Mađarska navodno finansira medije bliske desničarskoj Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS), Evropska federacija novinara (EFJ) osudila je te “intenzivne napade” i pozvala je vlasti da garantiraju sigurno okruženje novinarima.

Udruženje novinara Slovenije (DNS) izvijestilo je o pokušajima diskreditacije novinara, prijetnjama smrću, uvredljivim porukama na društvenim mrežama te uznemiravanju te su napomenuli da je taj val napada usmjeren na sprečavanje novinara da kritički pišu o medijima pod mađarskim utjecajem.

Novinari su prijavili Udruženju da ih na ulici verbalno napadaju stranci, da primaju uvredljive poruke na privatne telefonske brojeve, te da su suočeni i s prijetnjama na društvenim mrežama.

– To nisu izolirani slučajevi. Polovina sadržaja koji su objavili portali mađarskog vlasništva namijenjena je stvaranju atmosfere mržnje prema novinarima  – kažu iz slovenačkog udruženja.

EFJ je izrazio zabrinutost zbog ozbiljnosti posljednjih događaja u Sloveniji, ocjenjujući da je njima ugrožena sloboda izražavanja i sigurnost novinara.

– Iz iskustva znamo da prijetnje smrću mogu dovesti do nasilja i ugroziti novinare. Ohrabrujemo svakog novinara da napade prijave. Strah i nasilje ne bi trebali biti dio svakodnevnog života novinara  – poručio je generalni sekretar EFJ-a Ricardo Gutiérrez.

Izvor: Evropska federacija novinara (EFJ)

About The Author