TV1 i FTV: Kad urednici hoće i novinari znaju

Ono što ipak daje određenu kvalitativnu prednost FTV-u u odnosu na TV1 sadržano je u činjenici da im se takav bešćutan moment poput emitiranja tijela žrtava ipak ne može dogoditi     TV1: ISKORAK POKVAREN SENZACIONALIZMOM 10. – 16. januar 2015. NEUKUSAN, PROFESIONALNO I MORALNO UPITAN DETALJ: Treba biti pošten pa priznati da je u […]

TV1 i FTV: Kad urednici hoće i novinari znaju

Ono što ipak daje određenu kvalitativnu prednost FTV-u u odnosu na TV1 sadržano je u činjenici da im se takav bešćutan moment poput emitiranja tijela žrtava ipak ne može dogoditi

 

 

TV1: ISKORAK POKVAREN SENZACIONALIZMOM

10. – 16. januar 2015.

NEUKUSAN, PROFESIONALNO I MORALNO UPITAN DETALJ: Treba biti pošten pa priznati da je u protekloj sedmici TV1 konačno napravila iskorak prema kvalitetnijim dnevnicima. Koji bi bio potpun da nije bilo jednog posve nepotrebnog i krajnje neukusnog detalja. Naime, dnevnik Nikoline Veljović od 12. siječnja otvoren je viješću o prevrtanju autobusa koji je vozio na relaciji Istočno Sarajevo – Herceg Novi. Nesreća koja se dogodila na dionici Foča – Šćepan Polje za posljedicu je imala nekoliko smrtnih slučajeva, zbog čega je mogla biti tretirana kao glavna vijest dnevnika. No zaista ne znamo kome je potrebno gledati zgrčeno ruke poginulih koje su u dnevniku prikazane. Vrijedilo bi razmisliti kako su se osjećali članovi familija ljudi koji su tamo stradali dok su gledali te kadrove na dnevniku.

IZNIMNO KOREKTAN INFORMATIVNI POSAO: Što se tiče ostalih stvari, dnevnik TV1 je, kao što smo već naveli, iznimno korektno obavio informativni posao, isprativši sve bitne političke događaje u protekloj sedmici. Od formiranja vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, do posjete ministara vanjskih poslova Njemačke i Velike Britanije Bosni i Hercegovini. Svi ti prilozi bili su vrlo profesionalno napravljeni, posebno prilog Ajle Obradović o posjeti spomenutih ministara, emitiran 16. siječnja u dnevniku Ognjena Blagojevića. Pored činjenice da su u prilogu detaljno preneseni njihovi govori, posjet je kvalitetno kontekstualiziran te je u prilogu pružena prilika liderima vodećih stranaka da iznesu impresije sa sastanka.

KRAH BH AIRLINESA: Kvalitetom je također iskočio prilog Kenana Ćosića od 13. siječnja, koji je problematizirao krah BH Airlinesa i odgovornost ministra Envera Bijedića koji de facto ne samo da ništa nije napravio da se firma spasi već je zatražio i povrat doniranih sredstava. O koliko je teškoj situaciji riječ, svjedoči činjenica o smiješno malom iznosu prijeko potrebnim za preživljavanje.  Riječ je o dva miliona maraka.

PROMOCIJA DRUŠTVENO BITNIH TEMA: No najveća kvaliteta prošlosedmičnih dnevnika sadržana je u promociji društveno bitnih tema, koje nisu usko vezane za političke procese. Pritom su kao dva najkvalitetnija priloga iskočili skandal s Mašinskog fakulteta u Zenici i mostarski projekt Mostimun. U prvom prilogu Adema Mecavice, emitiranom 13. siječnja u dnevniku Ognjena Blagojevića, autor je obradio tužbu studenata za ozbiljne propuste protiv bivšeg dekana Nagiba Neimarlije, pruživši priliku svim zainteresiranim akterima, od rektora, preko predstavnika studenata, do samog Neimarlije, da se o slučaju očituju. Što su prihvatili svi osim potonjeg. S druge pak strane, prilog Ane Buntić o projektu Mostimun, emitiran u dnevniku od 10. siječnja, primjer je priloga koji potiče kulturu dijaloga i izgradnju novog društva u BiH, s obzirom da je kroz njega nekoliko puta naglašena suradnja mostarskih studenata sa oba sveučilišta te njihov dijalog sa stranim studentima. Pribrojimo li tome činjenicu da je u prilogu ponovljen poziv studentima iz cijele zemlje da se prijave za sudjelovanje na projektu, jasan je njegov edukativni karakter.

PLUS SEDMICE:

Iz kvalitetne sedmice teško je bilo izdvojiti najbolje priloge, no s obzirom na fokusiranost i paradigmatičnost primjera, te s obzirom da je tokom cijele sedmice praćen taj problem, izdvojili bismo priloge Kenana Ćosića o stanju u BH Airlinesu.

MINUS SEDMICE:

Prilog o prometnoj nesreći emitiran 12. siječnja, u kojem je iskazan nedostatak osnovne ljudske empatije i potpuna moralna ravnodušnost, vidljiva u prikazivanju tijela poginulih.

Ocjena sedmice: 8

FTV: VISOKI PROFESIONALNI STANDARDI

10. – 16. siječnja 2015.

BEZ TABLOIDNOSTI, UTISAK KVARE PREDUGI PRILOZI: I u protekloj sedmici Federalna televizija nastavila je slijediti postavljene profesionalne standarde. S jedne strane, to je značilo da je gledatelj unaprijed mogao očekivati da će biti pošteđen tabloidnog pristupa vijestima, no s druge strane, takav pristup ponekad dovodi do predugih priloga i monotonog forsiranja političkih tema.

VJERNO PRENESENA ATMOSFERA: Među boljim prilozima vrijedi istaknuti izvještaje Adise Smailagić iz Pariza. Ona je prvo u dnevniku Vlade Marića od 11. siječnja napravila izvrstan prilog o prosvjednom maršu protiv terorističkog napada u Parizu. Prilog, kojeg karakteriziraju životni snimci s pariških ulica, uz odabrane razgovore s građanima Pariza i relevantnim državnicima, vjerno je prenio atmosferu s prosvjeda. Na isti način, novinarka Smailagić je u dnevniku Vlade Marića od 14. siječnja ispratila vijest o izlasku novog broja Charlie Hebdoa, pri čemu je najzanimljiviji dio priloga bio sadržan u reakcijama iz svijeta. Tako smo primjerice saznali da je Turska vlada zaustavila kamione s novim brojem jednog dnevnog lista koji je prenio dio sadržaja novog broja francuskog satiričnog lista, tražeći da li je na njima prikazan prorok Muhamed.

TAKO SE INFORMIRA JAVNOST: Još bolji prilog o odluci Ustavnog suda Republike Hrvatske da djelomično usvoji žalbu na proces Branimiru Glavašu napravili su 12. siječnja Melisa Hodžić i Davor Obrtalj u dnevniku Aide Mujan. U tom prilogu detaljno je iznesen slučaj, kako je do te presude došlo, tko je podnio žalbu, ali smo kao gledatelji ujedno i upoznati s genezom Glavaševog slučaja i činjenicama za koje je osuđen. Na taj način prilog je u potpunosti ispunio informativnu ulogu.

EKSKLUZIVNI INTERVJU: No najveći uspjeh kojeg je FTV imao u protekloj sedmici je činjenica da je njihov novinar Darjan Babić napravio prvi, ekskluzivni intervju sa novoizabranom hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, emitiran u dnevniku Aide Mujan od 12. siječnja. U kvalitetno vođenom razgovoru, Babić je novoj predsjednici postavljao egzaktna pitanja o njezinom odnosu prema stanju u BiH, položaju Hrvata, inicijativi za nadogradnjom Daytona i trećem entitetu, zahvaljujući čemu je gledatelje iscrpno upoznao sa njezinim stavovima i budućom politikom.

HEJ, SUTORINO, RANO LJUTA: Od stvari kojima bi se mogla izreći poneka zamjerka, treba navesti problematizaciju pitanja Sutorine u dnevniku Vlade Marića od 14. siječnja. U tom prilogu čuli smo glavne teze akademskih zastupnika ideje o nužnosti da parlament ne izglasa sporazum sa Crnom Gorom, ali smo ostali uskraćeni za bit cijelog slučaja i njegovu smislenost.

KAD BI SVI OVAKO IZVJEŠTAVALI: Na koncu treba pohvaliti izostanak tabloidnog pristupa i prikazivanja poginulih u obradi vijesti o prometnoj nesreći autobusa između Foče i Šćepan Polja, emitiranoj 12. siječnja u prilogu Hasana Gabele.

PLUS SEDMICE:

Svakako je riječ o materijalu posvećenom odluci Ustavnog suda RH o slučaju Glavaš, budući da je prilog detaljno informirao gledatelje o cijelom slučaju, okolnostima njegovog dolaska u BiH i načinu odsluženja kazne.

MINUS SEDMICE:

Ovdje treba izdvojiti prilog o Sutorini, koji je posve izbjegao kontaktirati eventualne neistomišljenike ideje da na tom prostoru ne treba inzistirati, istovremeno izbjegavši uopće otvoriti pitanje promatranja politike kroz pitanja teritorija.

Ocjena sedmice: 8

 

Komparativna analiza:

Nema nikakve sumnje kako su oba dnevnika u protekloj sedmici vrlo profesionalno producirana, sa čitavim nizom kvalitetnih priloga, poput onih o stanju u BH Airlinesu na TV1 ili o slučaju Glavaš na FTV-u. Naravno, kao i obično, razlika u izgledu dnevnika krije se u različitim novinarskim filozofijama kojima urednici pristupaju toj emisiji. No ono što ipak daje određenu kvalitativnu prednost FTV-u u odnosu na TV1 leži u činjenici da im se takav bešćutan moment poput emitiranja tijela žrtava ipak ne može dogoditi.

 (U utorak, 20. januara čitajte analizu Amera Tikveše: N1 i Al Jazeera)

About The Author