JEDNAKE ŠANSE ZA SVU DJECU: Šta možemo naučiti iz primjera Azre Dedić?

Polovina djece u BiH, zbog siromaštva, ne sudjeluje u raznim slobodnim i društvenim aktivnostima. A za djecu s poteškoćama u razvoju to je neostvareni san

JEDNAKE ŠANSE ZA SVU DJECU: Šta možemo naučiti iz primjera Azre Dedić?
Foto: Judo klub Una

Siromaštvo jednog društva ne znači samo glad, nedostatak smještaja ili odjeće. Prema podacima istraživanja Svjetske banke, skoro trećina djece u Bosni i Hercegovini živi u porodicama koje su izložene riziku od siromaštva. A čak polovina njih, zbog siromaštva, ne sudjeluje u raznim slobodnim i društvenim aktivnostima.

Socijalna isključenost jedan je od najboljih pokazatelja u kakvom siromašnom društvu djeca žive, a uključenost najmlađih u različite aktivnosti u konačnici doprinosi razvoju društvenog kapitala.

Djeca iz socijalno ugroženih i siromašnih porodica ne mogu da ostvare svoj puni potencijal, te se ne bave aktivnostima koje su najbolje za njihov normalan rast i razvoj. Kako se njihovi roditelji bore za goli opstanak, oni ne mogu da treniraju sport jer su članarine preskupe, uče jezike i plaćaju dodatne časove. Lokalne zajednice u kojima odrastaju okupirane su problemom nezaposlenosti, te su djeca, adolescenti i mladi izloženi trajnim stresom koji se na njih prenosi s odraslih.

U takvim porodicama i zajednicama, djeca su zanemarena, nemaju aktivnu ulogu kao njihovi vršnjaci koji žive u gradovima ekonomsko-socijalnog blagostanja. Ne treba veliko istraživanje, nego samo razgovor s mladima iz velike i male sredine, da se dokaže činjenica velikih razlika u njihovom zadovoljstvu životom, pogledima na svijet, te željama i nadanjima. To nije krivica roditelja, djece i stanovnika te zajednice, već je odgovornost na sistemu koji nema mehanizme da socijalno uključi djecu u različite procese jednakih šansi.

Protekle sedmice, Azra Dedić iz Bihaća, djevojka s Downovim sindromom, postala je evropska prvakinja u džudu. Inače je prva osoba s Downovim sindromom u Bosni i Hercegovini koja je stekla majstorsko zvanje u bilo kojoj borilačkoj vještini i nosilac je crnog pojasa u džudu, te je prva osoba s Downovim sindromom koja je zaposlena u našoj zemlji. Azra i njeni roditelji su tu da pokažu kako i osobe s Downovim sindromom mogu biti ravnopravni članovi ovog društva. Djeci s poteškoćama u razvoju i iz siromašnih porodica potrebno je stvoriti priliku da se pokaže njihov puni potencijal.

Ove godine svijet slavi 30 godina Konvencije o pravima djeteta. Potrebno je dati svoj doprinos i signalizirati institucijama BiH da se djeci, adolescentima i mladima osigura jednaka šansa za razvoj, za dokazivanje, da budu ravnopravniji članovi društva, da se njihov glas čuje, te u konačnici da imaju ista prava i mogućnosti kao njihovi vršnjaci iz razvijenih zemalja. Ako se to ne desi, Bosna i Hercegovina će ostati i dalje siromašna zemlja.

Tekstove s portala analiziraj.ba uz obavezno navođenje linka na izvorni tekst, dozvoljeno je prenositi tek 24 sata nakon objavljivanja

About The Author