STANJE MEDIJSKIH SLOBODA U BIH DANAS LOŠIJE NEGO RANIJIH GODINA

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH Borislav Bojić, u saopštenju upućenom povodom 2. novembra, Međunarodnog dana zaštite novinara, upozorava javnost na značajno povećan broj slučajeva kršenja prava na slobodu govora, kao i slučajeva napada na slobodu medija i novinare u BiH. U saopštenju se navodi da o tome u posljednje vrijeme s […]

STANJE MEDIJSKIH SLOBODA U BIH DANAS LOŠIJE NEGO RANIJIH GODINA

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH Borislav Bojić, u saopštenju upućenom povodom 2. novembra, Međunarodnog dana zaštite novinara, upozorava javnost na značajno povećan broj slučajeva kršenja prava na slobodu govora, kao i slučajeva napada na slobodu medija i novinare u BiH.

U saopštenju se navodi da o tome u posljednje vrijeme s velikom zabrinutošću govore i izvještaji međunarodnih i domaćih organizacija i institucija koje se bave zaštitom medijskih sloboda i sigurnošću novinara.

Bojić podsjeća da u ovogodišnjem „Specijalnom izvještaju o položaju i slučajevima prijetnji novinarima u BiH“, Institucija ombudsmena za ljudska prava upozorava na to da je stanje medijskih sloboda danas lošije nego ranijih godina, potkrepljujući to primjerima pritisaka, zastrašivanja i fizičkih napada na novinare, zbog kojih se BiH u decembru prošle godine nalazila na 65. mjestu od ukupno 180 država obuhvaćenih istraživanjem međunarodnih organizacija za zaštitu novinara.

Više na bhrt.ba

About The Author