Medijima neophodno dati tačne informacije o izmještanju migranata

To je događaj od javnog značaja za sve stanovnike USK i drugih dijelova BiH, zbog čega je važno javnosti i medijima osigurati tačne, objektivne i balansirane informacije od nadležnih struktura

Medijima neophodno dati tačne informacije o izmještanju migranata
Upravni odbor Udruženja BH novinari pozvao je Vladu i Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK), kao i Međunarodnu organizaciju za migracije (IOM) da omoguće sigurno i slobodno izvještavanje svim medijima o premještanju migranata iz kampa Vučjak i s drugih lokacija u Unsko-sanskom kantonu.
Članovi Upravnog odbora BH novinara su potpuno svjesni da je ovo događaj visokog sigurnosnog rizika i s velikim brojem različitih aktera te s potrebnim poštivanjem procedura rada policije i zaštite integriteta samih migranata.
S druge strane, ovo je i događaj od javnog značaja za sve stanovnike USK i drugih dijelova BiH, zbog čega je važno javnosti i medijima osigurati tačne, objektivne i balansirane informacije od nadležnih lokalnih vlasti USK, policije i IOM-a, kao i uvid u cjelokupni tok izmještanja migranata.
Izvor: Udruženje BH novinari
– U tom kontekstu, Upravni odbor BH novinara zahtjeva od policije i međunarodnih organizacija da radi brojnih medijskih ekipa na području USK, u blizini kampa Vučjak organiziraju pres-konferencije na kojima će s novinarima podijeliti informacije, ali i snimke i fotografije izmještanja migranata te na taj način omogućiti javnosti pristup informacijama u vezi s ovim događajem. Ukoliko MUP USK i IOM nemaju adekvatnu opremu za snimanje ili fotografiranje, dužni su omogućiti medijima snimanje s posebno osiguranog mjesta sve dok traje evakuacija – stoji u saopćenju.
Istovremeno, Upravni odbor BH novinara apelirao je da sve medijske ekipe i novinari pojedinačno poštuju policijske procedure i štite ljudsko dostojanstvo te identitet samih migranata i izbjeglica, uz puno uvažavanje novinarske etike i pravila izvještavanja o ranjivim i ugroženim grupama, bez senzacionalizma i uz prenošenje informacija samo iz zvaničnih izvora.

About The Author