OSCE upozorio Albaniju da ne blokira slobodu izražavanja preko interneta

OSCE i albanske medijske organizacije kritizirali su prošlogodišnji prijedlog zakona o online medijima

OSCE upozorio Albaniju da ne blokira slobodu izražavanja preko interneta
Foto: Daniel Frese

Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) pozvala je vlasti Albanije da poboljšaju prijedlog zakona o novom sistemu registracije on line medija.

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Désir pozvao je Parlament Albanije da dopuni izmjene prijedloga tog zakona.

Ukazao je na važnost provođenja tog zakona i naglasio da regulatorna agencija mora biti potpuno nezavisna i slobodna od političkog miješanja.

OSCE i medijske organizacije Albanije su kritizirali prošlogodišnji prijedlog zakona o on line medijima i najavu visoke kazne za neregistrirane provajdere elektronskih medija.

Désir je kazao da se ne smije tumačiti da će taj zakon dati pravo na cenzuru ili drugo ograničavanje slobode izražavanja.

Istakao je da su prihvaćene neke preporuke OSCE-a na taj propis, te će mogućnost blokade pristupa on line sadržajima biti ograničena na samo tri slučaja: dječja pornografija, promocija terorizma i ugrožavanje sigurnosti države.

Désir je predložio unošenje nekoliko izmjena „da bi se precizirala garancija slobode izražavanja i spriječila nepotrebna ograničenja ili sankcije za provajdere elektronskih medija“.

– Nadam se da će se tokom rasprave u Parlamentu nastaviti popravljanje prijedloga zakona amandmanima, uz uzimanje u obzir javne rasprave s civilnim društvom, novinarskim udruženjima i medijima – naveo je.

Izvor: Danas

About The Author