Problemi za Trumpov Truth Social jer ulagači odustaju

Injekcija od 1,3 milijarde dolara za medijsku firmu bivšeg predsjednika SAD-a bilježi slabu podršku ulagača

Problemi za Trumpov Truth Social jer ulagači odustaju
Foto: The Wrap

Kompanija društvenih medija bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa suočava se s daljnjim finansijskim previranjima nakon što će, čini se, dugo očekivana gotovinska injekcija od 1,3 milijarde dolara izostati zbog slabe podrške ulagača.

Dioničari kompanije za posebne namjene, koja je prošle godine posredovala u dogovoru za izlazak Trump Media and Technology Group na berzu, nisu podržali jednogodišnje produženje dovršetka transakcije.

Trump Media and Technology Group je kompanija koja je pokrenula platformu Truth Social bivšeg predsjednika.

Novčana infuzija od 1,3 milijarde dolara od Digital World Acquisition Corpa na čekanju je od prošlog oktobra zbog građanskih i krivičnih istraga o okolnostima oko spajanja.

Akvizicijska kompanija uvrštena na Nasdaq-ovu berzu zahtijeva podršku 65 posto dioničara, koji su uglavnom pojedinačni ulagači.

Ishod glasanja bit će objavljen na posebnoj skupštini dioničara, kada će vjerojatno biti još loših vijesti za bivšeg predsjednika. Rukovoditelji Digital Worlda ne vjeruju da će uspjeti prikupiti dovoljnu podršku dioničara na vrijeme i počeli su razmatrati alternativne opcije, izvijestio je Reuters.

Ako Digital World ne uspije pronaći privremeno rješenje prije skupštine dioničara, bit će prisiljen likvidirati svoje dionice i vratiti novac koji je prikupio u svojoj inicijalnoj javnoj ponudi.

Digital World, takozvana kompanija s bjanko čekovima stvorena posebno u svrhu preuzimanja ili spajanja s postojećim poslom, ranije je rekla da Trumpova medijska grupa ima “dovoljno sredstava” do aprila 2023. godine.

Trump je iskoristio svoje brojne pratioce na društvenim mrežama tokom svog predsjedničkog mandata kako bi stvorio svoju bazu, razljutio protivnike što je na kraju doveo do njegovog protjerivanja s najpopularnijih platformi društvenih mreža.

On ima više od četiri miliona pratitelja na Truth Socialu, gdje objavljuje postove od aprila, što je samo djelić od 89 miliona koliko je imao na Twitteru.

Twitter i Facebook zabranili su Trumpa nakon što su njegovi pristaše u januaru 2021. godine izveli napad na američki Kapitol u očajničkom pokušaju da spriječe kongresnu potvrdu njegovog poraza od Joea Bidena na prošlogodišnjim izborima.

Aplikacija je trenutno dostupna za preuzimanje u Appleovoj trgovini aplikacija, a nedavno je zabranjena i na Google Playu gdje se većina aplikacija preuzima za korisnike Androida.

Izvor: The Guardian

About The Author