Novinari upozoravaju da slovenačkoj novinskoj agenciji prijeti gašenje

Po zakonu o STA, vlada je dosad isplaćivala novac u redovnim mjesečnim ratama, što je prestalo početkom ove godine

Novinari upozoravaju da slovenačkoj novinskoj agenciji prijeti gašenje

Novinari Slovenačke novinske agencije (STA) upozorili su u da toj agenciji prijeti gašenje, jer vlada, nezadovoljna uređivačkom politikom, više od 200 dana ne želi platiti obavljene usluge.

U apelu domaćim političarima i evropskim institucijama novinari kažu da agencija ima novca za isplatu samo jedne plate.

– Već početkom oktobra možemo se naći u stanju nelikvidnosti – napisali su u saopćenju koje su poslali parlamentu, vladi i predsjedniku države od kojih traže da “konačno nešto poduzmu”.

O stanju u agenciji obavijestili su i predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen, predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela i predsjednika Evropskog parlamenta Davida Sassolija.

Rukovodstvo i novinari STA već su mjesecima u sporu s vladom Janeza Janše koja im odbija isplatiti dva miliona eura ili polovinu godišnjeg budžeta vlade, za obavljanje javne službe informiranja. Drugu polovinu agencija ostvaruje na tržištu.

U međuvremenu su novac prikupljali donacijama i uredno obavljali svoj posao iako je zbog neizvjesne budućnosti ove godine otišlo 15-ak ljudi.

Po zakonu o STA, vlada je dosad isplaćivala novac u redovnim mjesečnim ratama, što je prestalo početkom ove godine.

Janša je više puta optužio nacionalnu agenciju za navodno širenje “lažnih vijesti” i nazivao njihov rad “sramotnim” te je preko svoje kancelarije za informiranje tražio promjenu rukovodstva.

STA je nedavno odbila vladin prijedlog novog ugovora, koji je predviđao veću kontrolu nad radom agencije koju je 1991. godine osnovala država.

Novinarska udruženja i opozicija od početka Janšinog mandata u aprilu 2020. kritiziraju premijera za pritisak na STA i nacionalnu televiziju kako bi ojačao svoju poziciju u medijima uoči parlamentarnih izbora koji bi trebali biti održani na proljeće iduće godine.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

About The Author