Sky News Australia suspendiran s YouTubea zbog dezinformacija o Covid-19

Medij tvrdi da je odluka YouTubea o suspenziji uslijedila nakon objavljivanja mišljenja s kojim se tehnološki gigant ne slaže

Sky News Australia suspendiran s YouTubea zbog dezinformacija o Covid-19
Foto: N1

YouTube je privremeno zabranio Sky News Australia postavljanje novih sadržaja zbog dezinformacija povezanih s pandemijom koronavirusa.

Prema platformi koja je u vlasništvu Googlea, tom mediju prošlog četvrtka izrečena je “opomena”, koja ga sprječava da sedam dana objavljuje videozapise ili prijenose uživo. Tri opomene u periodu od 90 dana rezultirala bi trajnim uklanjanjem kanala.

Glasnogovornik YouTubea nije otkrio koji su videozapisi Sky News Australia prekršili pravila, ali je u saopćenju rekao da “ne dopuštamo sadržaj koji negira postojanje Covid-19 ili koji potiče ljude na upotrebu hidroksiklorokina ili ivermektina za liječenje ili sprječavanje virusa”.

Javne zdravstvene službe upozorile su da se ne koriste ta dva lijeka u borbi protiv koronavirusa.

Sky News Australia uzvratio je saopćenjem kazavši da izričito odbacuju tvrdnje da je bilo ko ikada poricao postojanje Covida-19 kako se impliciralo, te da takvi videozapisi nikada nisu objavljeni niti uklonjeni.

Sky News Australia vodi podružnica News Corp Australia, u vlasništvu milijardera, medijskog moćnika Ruperta Murdocha. Kanal, koji je poznat po konzervativnim komentatorima, ima 1,86 miliona pretplatnika na YouTubeu.

U nedjelju su objavili internetski članak urednika Jacka Houghtona koji tvrdi da je ta odluka “uznemirujući napad na slobodno mišljenje”. U tekstu je tvrdio da je odluka YouTubea o suspenziji uslijedila nakon “objavljivanja mišljenja s kojim se tehnološki gigant ne slaže”.

– Među videozapisima koji su ocijenjeni kao neprimjereni bile su rasprave o tome jesu li maske učinkovite i jesu li karantene opravdane kad se uzmu u obzir njihovi štetni ishodi po zdravlje – napisao je Houghton.

Australija je nedavno prošla kroz niz strogih mjera zabrane borbe protiv širenja koronavirusa. Samo prošle sedmice lockdown u Sydneyu je produžen na četiri sedmice zbog zabrinutosti oko visoko prenosive varijante Delta soja virusa. Intenzitet mjera izazvao je žestoku javnu raspravu.

YouTube sa svoje strane tvrdi da su njegove politike na snazi kako bi se “spriječilo širenje dezinformacija o Covidu-19 koje bi mogle nanijeti štetu u stvarnom svijetu”.

– Naša pravila primjenjujemo jednako za sve, bez obzira na korisnika – tvrde.

Društvene mreže bile su pod pritiskom da obuzdaju lažne tvrdnje o koronavirusu od početka pandemije. Prošle jeseni YouTube je rekao da će ukloniti videozapise koji sadrže dezinformacije o vakcinama protiv Covida-19.

Izvor: CNN

About The Author