Kanadski Institut traži da Twitter i Youtube zabrane negiranje genocida u Srebrenici

Oni koji negiraju genocid u Srebrenici i veličaju ratne zločince putem ovih platformi ponižavaju žrtve

Kanadski Institut traži da Twitter i Youtube zabrane negiranje genocida u Srebrenici
Foto: Marketing Land

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) zatražio je od Twittera i YouTuba da zabrane negiranje genocida u Srebrenici na svojim platformama.

Pošto je već ranije od Facebooka zatražio zabranu negiranja genocida u Srebrenici i veličanje osuđenih ratnih zločinaca na njegovoj platformi, IGK je to isto zatražio od Twittera i YouTuba.

Iz IGK-a napominju da poštuju bitku protiv opasnih teorija zavjera i poricanja holokausta YouTube-a i Twittera, te uime više stotina hiljada žrtava genocida u Srebrenici traže da naprave promjenu važnih pravila o govoru mržnje i zabrane sav sadržaj koji poriče i iskrivljuje istinu o genocidu u Srebrenici i veliča ratne zločince.

– Svjedoci smo da se vaše platforme sve više koriste za kontinuirano, organizirano i sistematsko poricanje genocida u Srebrenici uz veličanje osuđenih ratnih zločinaca – navodi se pored ostalog u pismima direktora IGK Emira Ramića poslanim izvršnom direktoru Twittera Jacku Dorseyju i izvršnoj direktorici YouTuba Susan Wojcicki.

Upozoravaju da oni koji negiraju genocid u Srebrenici i veličaju ratne zločince putem njihovih platformi ponižavaju žrtve, nanoseći bol i patnju preživjelim žrtvama genocida što ohrabruje negatore genocida i buduće moguće kreatore i izvršioce genocida.

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila je Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida.

Dosadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko nametnuo je dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina i veličanje ratnih zločinaca.

Dopune Krivičnog zakona BiH zvanično su objavljene u Službenom listu BiH 27. jula, a 28. jula je negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca kažnjivo u Bosni i Hercegovini. Za prekršioce Krivičnog zakona ovim dopunama je predviđena kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do pet godina.

Tokom genocida u Srebrenici u julu 1995. godine snage Vojske Republike Srpske (VRS) ubile su oko 8.000 muškaraca i dječaka u Srebrenici i okolini. Taj zločin pred međunarodnim i domaćim sudovima okarakteriziran kao genocid. Za te je zločine do sada osuđeno 47 osoba na više od 700 godina zatvora.

Među osuđenima su Radovan Karadžić, prvi predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, te glavni komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

About The Author