Twitter blokirao naloge Raula Castra i vodećih kubanskih medija

Potez Twittera uslijedio je u trenutku kada je predsjednik Kube Miguel Diaz-Canel tokom obraćanja naciji na državnoj televiziji upozorio na energetsku krizu uslijed američkih sankcija

Twitter blokirao naloge Raula Castra i vodećih kubanskih medija
Foto: ABC News

Twitter je blokirao naloge lidera Komunističke stranke Kube Raula Castra, njegove kćerke Mariele Castro te vodećih kubanskih medija, dok je Udruženje kubanskih novinara osudilo ovakvu odluku, nazvavši je “masovnim cenzuriranjem”.

Desetine naloga novinara kubanskih državnih medija je blokirano, kao i zvanični nalog kubanskog Ministarstva za komunikacije. Iz Udruženja su podsjetili da se i ranije dešavalo da Twitter suspenzira naloge, ali da su oni ponovo aktivirani.

Potez Twittera uslijedio je u trenutku kada je predsjednik Kube Miguel Diaz-Canel tokom obraćanja naciji na državnoj televiziji upozorio na energetsku krizu uslijed američkih sankcija.

Udruženje kubanskih novinara  je istaklo da je novina u ovakvom postupku Twittera obim ovog čina cyber-ratovanja, koji je jasno planiran i čiji je cilj ograničavanje slobode izražavanja kubanskih institucija i građana, kao i ušutkivanje lidera revolucije.

Kuba je uvrštena na listu deset zemalja s najjačim cenzuriranjem, koju je ranije ove sedmice objavio Odbor za zaštitu novinara u New Yorku. Ta zemlja je dugo bila jedna od najmanje povezanih zemalja u svijetu, a u posljednjih nekoliko godina počela je brzo razvijati pristup internetu.

Kubanski zvaničnici masovno su počeli da prave naloge na Twitteru nakon što ih je Diaz-Canel pozvao da budu više u kontaktu s narodom Kube.

Izvor: N1/Cenzolovka

About The Author