Javna istraga utvrdila: Vlasti Malte odgovorne za smrt novinarke Daphne Caruana Galizia

Izvještaj je napisan na 437 stranica, a u zaključcima se navodi da je država stvorila atmosferu nekažnjivosti

Javna istraga utvrdila: Vlasti Malte odgovorne za smrt novinarke Daphne Caruana Galizia
Foto: EU-OCS

Javnom istragom o ubistvu malteške istraživačke novinarke Daphne Caruane Galizia utvrđeno je da je država odgovorna za njenu smrt je nije prepoznala rizike po život reporterke i poduzela korake kako bi ih izbjegla.

Caruana Galizia poginula je u napadu autobombe u blizini svoje kuće u oktobru 2017. godine.

Istraga je dovela do ostavke premijera Josepha Muscata 2019. godine nakon što su njegovi bliski saradnici kompromitirani, ali negirao je optužbe za korupciju.

Nazvana “Jedna žena – Wikileaks” Caruana Galizia otkrila je mreže korupcije u zemlji i inostranstvu.

Ubijena je kada je imala 53 godine, a prije toga 30 godina radila je kao novinarka. Pisala je o korupciji malteških političara i drugih dužnosnika na svom blogu Running Commentary.

Bila je oštra kritičarka vlade. Godine 2017. učinkovito je pokrenula prijevremene izbore objavivši optužbe koje povezuju Muscata sa skandalom Panama Papers, koji je razotkrio korištenje poreznih oaza od strane bogatih.

Porodica Caruane Galizie tražila je nezavisnu javnu istragu o njenom ubistvu za šta je Muscat dao odobrenje nekoliko mjeseci prije nego što je dao ostavku.

U posljednje dvije godine u okviru istrage saslušani su deseci svjedoka, uključujući istražitelje, političare i novinare.

Izvještaj je napisan na 437 stranica, a u zaključcima se navodi da je država “stvorila atmosferu nekažnjivosti”. U njemu se navodi “neopravdana bliskost” između velikih poduzeća i vlade. Izvještaj također daje preporuke za poboljšanje zakona i bolju zaštitu novinara na Malti.

U februaru je jedan od trojice optuženih za ubistvo Caruane Galizie priznao krivicu i osuđen je na 15 godina zatvora. Ostali tek trebaju ići na suđenje.

Četvrta osoba, malteški biznismen Yorgen Fenech, također je optužen za saučesništvo u ubistvu, ali on optužbu poriče. Uhapšen je u novembru 2019. godine dok je pokušavao jahtom otploviti s Malte, a sada čeka suđenje.

Nakon atentata na Caruana Galizia, njezin sin Paul optužio je, kako je rekao, “mafijašku državu”. Majka mu je ubijena “jer je stajala između vladavine prava i onih koji su je pokušali prekršiti”, rekao je.

U saopćenju porodica je izrazila nadu da će njezini nalazi izvještaja dovesti do obnove vladavine prava na Malti.

Premijer Robert Abela komentirajući izvještaj kazao da se “pouke moraju izvući te da se reforme moraju nastaviti s većom odlučnošću“.

Također je rekao da osjeća “dužnost da uputi izvinjenje” porodici Caruane Galizie i “svima onima koji su povrijeđeni tom mračnom epizodom u historiji naše zemlje”.

Izvor: BBC

About The Author