Sindikat novinara i medijskih radnika Rusije: Nazovimo stvari pravim imenom

Ideja da novinar nema pravo koristiti druge izvore osim službenih izvora kada priprema priču, suprotna je načelima novinarskog rada

Sindikat novinara i medijskih radnika Rusije: Nazovimo stvari pravim imenom

Evropska federacija novinara (EFJ) pozdravila je poziv Ruskog sindikata novinara i medijskih radnika (JMWU) na solidarnost s ukrajinskim novinarima i podržala pravnu akciju Sindikata novinara Ruske Republike Karelije protiv novog ruskog zakona o cenzuri i cenzure koju je nametnuo ruski regulator.

Nezavisni ruski sindikat JMWU objavio je poruku solidarnosti ukrajinskim i ruskim novinarima koji u sve težem okruženju pokušavaju obavljati svoj posao u javnom interesu pozivajući da se stvari nazovu pravim imenom.

– Mir je mir, a rat je rat. Svaki rat je popraćen nasiljem. Na jednom mjestu pucaju, na drugom su podvrgnuti represiji. Pravi hrabri novinari – kojih je malo – pokušavaju izvršiti svoju dužnost kako bi društvu dali najpouzdanije informacije o tome što se stvarno događa u Ukrajini. Nažalost, u ovim ekstremnim uvjetima mnogi su se novinari suočili s raznim teškim problemima – naveli si.

Kao novinarske organizacije u Rusiji, Ukrajini i drugim zemljama kažu da pokušavaju da ih riješe najbolje što mogu, ali naglašavaju da ovaj težak zadatak zahtijeva sudjelovanje svih koji mogu i žele pomoći kolegama.

– Danas su se mnogi naši kolege od Vladivostoka do Lavova, Istanbula i Krakova odjednom našli u zastrašujućoj situaciji. Neko je bio prisiljen bježati od granatiranja, drugi od represije. Gotovo je svaki slučaj individualan, jer je život takav – kazali su.

Istovremeno, ono što se događa u Ukrajini i oko nje izazvalo je snažan val suosjećanja i solidarnosti te su i oni kao jedina nezavisna novinarska organizacija u Rusiji, u stalnom smo kontaktu s Nacionalnim sindikatom novinara Ukrajine, Turske te novinarskim organizacijama baltičkih i kavkaskih zemalja, koje su članice Evropske federacije novinara.

EFJ također želi dati punu podršku Sindikatu novinara Ruske Republike Karelije, koji osporava zakone o cenzuri koje je usvojila Državna Duma i njihovu provedbu od strane ruskog regulatora RKN.

U saopćenju koje je poslano Glavnom tužilaštvu Rusije, sindikat kaže da je ideja da novinar nema pravo koristiti druge izvore osim službenih izvora kada priprema priču, suprotna načelima novinarskog rada, a zabrana korištenja riječi rat kada se opisuje djelovanje ruske vojske u Ukrajini za njih je neopravdana, besmislena i nezakonita.

– Dok stotine ruskih novinara nastoje napustiti zemlju pod strašnim valom cenzure i represije, ohrabrujuće je vidjeti ove hrabre profesionalne organizacije kako se bore protiv samovolje ruskih vlasti – rekao je generalni sekretar EFJ-a Ricardo Gutiérrez.

Izvor: EFJ

About The Author