SCHMIDT JE OVDJE DA POSMATRA, ANALIZIRA I SAOPŠTAVA

Politička situacija već izmiče kontroli, a visoki predstavnik očekuje da domaće institucije rade svoj posao. Izgleda da ga je jedino poslušao domaći RTV emiter ‒ RTRS, šireći Dodikovu propagandu

SCHMIDT JE OVDJE DA POSMATRA, ANALIZIRA I SAOPŠTAVA
Foto: N1

 

RTRS: „Telering“, 13. oktobra

DODIK O SAMOSTALNOSTI RS-a I KONFEDERACIJI BiH I TURSKE: Milorad Dodik je u emisiji nizao sporne izjave na koje voditelj nije adekvatno reagovao. „Sporne“ je eufemizam za ono što bi drugi pridjevi bolje opisali, ali pristojnost nam ih ne dozvoljava. Odgovarajući na pitanja o najavljenoj samostalnosti RS-a, Dodik zaključuje da bi za „muslimane“ bilo najbolje da imaju „neku svoju državu“ u konfederaciji s Turskom. Zašto iznosi ovako neutemeljene ideje čija je šansa da se ostvare, sve i da neko mašta o takvoj konfederaciji, ravna nuli jer nemaju dodirnih tačaka s političkom zbiljom? To Mato Đaković ne propituje. Ne zadržava se ni na Dodikovoj najavi raspada Oružanih snaga BiH i raspoređivanju Srba u Vojsku RS. Olako prelazi i preko Dodikovog odbijanja da odgovori kojih to sedam država EU podržava samostalnost RS-a. I tu se priča završava. Kad mu je to već jedan od glavnih argumenata za ono što najavljuje, Dodik bi morao biti precizniji. Ili šutjeti. A novinar javnog servisa insistirati da sagovornik potkrijepi svoje tvrdnje. Ni na pitanje o deblokiranju državnih institucija i pregovaranju s Bakirom Izetbegovićem ne odgovara argumentima, nego ponavlja ucjene. Dok naširoko priča o „majoriziranosti i obespravljenosti Hrvata“ u Federaciji, Đaković ne pita ništa o položaju Hrvata, a ni Bošnjaka u RS-u. Ne dovodi u pitanje ni njegovo svođenje bošnjačkog naroda na vjersku skupinu.

 

RTRS: „Pečat“, 14. oktobra

KORUPCIJA JE BEZNAČAJNA: Ne samo da ne izvještava o korupcijskim aferama o RS-u, nego „Pečat“ proziva one koji javno govore o tome! Predstavljajući Dodika kao borca za opstanak RS-a, Nenad Stupar kritikuje opoziciju što ne slijedi njegov put, već smatra da je najvažnije pitanje korupcija. Iz perspektive javnog entitetskog servisa, korupcija je, čini se, benigna društvena pojava.

 

BNTV: „Puls“, 14. oktobra

REALNOST DODIKOVIH NAJAVA? U razgovoru s predsjednikom DNS-a Nenadom Nešićem fokus je na reakcijama opozicije na Dodikove najave samostalnosti RS-a. Ima li Dodik mehanizme sprovesti to što kaže? Kad Nešić kaže da mu je nekad žao Dodika, urednicu Suzanu Rađen-Todorić zanima zašto. Uslijedio je zanimljiv odgovor. Gost tvrdi da Dodik ostaje sam, dok ljudi koje je doveo na vlast šute jer znaju da im je ovo posljednja godina mandata. Urednica propituje i kako će opozicija pokazati da je bolja od vlasti. Time je bar djelimično preusmjerila pažnju na životne probleme građana, pa su gledaoci čuli ponešto i o ekonomskom i socijalnom programu opozicije.

Zbog smjene SNSD-ovog načelnika Prijedora, dio pitanja odnosio se na to da li će i kako opozicija to iskoristiti. Hoće li imati zajedničkog kandidata, koga i kakve su mu šanse za pobjedu. DNS očekuje od drugih opozicionih stranaka da podrže njihovog kandidata.

 

BNTV: „Crno na bijelo“, 10. oktobra

KO JE PROFITIRAO NA KISIKU? Prenoseći prvenstveno izjave opozicionara, a onda i političkih analitičara te glavne tužiteljice Tužilaštva RS-a, BNTV nastavlja izvještavati o aferi „Kisik“, koja za RTRS ne postoji. Pozivajući se na podatke Draška Stanivukovića o cijeni kisika koji je Tehnogas uvezao po cijeni od 450.000 KM, a prodao zdravstvenim ustanovama za 1,8 miliona KM, „Crno na bijelo“ propituje u čijim džepovima je završilo 1,4 miliona KM. Šta radi Tužilaštvo?

 

BNTV: „Protekcija“, 10. oktobra

ENTITETSKI VRH NA OBNOVLJENOJ PASARELI! Kad vlast ne realizuje nikakve bitne projekte, kada nema kapitalnih projekata, a investicije opadaju, tada je i sanacija pasarele u Doboju takav događaj da mu prisustvuje sam entitetski vrh. Tako završetak farbanja i zaštita pješačkog mosta od korozije, i to nakon 30 godina, postaju elitna svečanost! I visokorangirana vijest! Na ovakve apsurde političke zbilje ukazuje urednik i voditelj „Protekcije“ Gavrilo Jovanović. Materijala za političku satiru ne manjka ni iz NSRS-a. Ovaj put, zvijezda skupštinske priče bio je Danijel Jošić (SNSD) dok prigovara Nebojši Vukanoviću (SDS) za dug od 2 KM od prije nekoliko godina. Urednik emisije sažeo je to u rečenicu: „Ko tebe aferom „Kiseonik“, ti njega računom za parking od 2 KM“.

 

N1: „Dan uživo“, 14. oktobra

PRAVA PITANJA, MLAKI ODGOVORI: Na vrlo koncizna i primjerena pitanja Borisa Breze, visoki predstavnik Christian Schmidt dao je mlake i neodređene odgovore. Kad kaže da nije ugrožena stabilnost BiH, Brezo odmah reaguje. Podsjeća na svakodnevne prijetnje samostalnošću RS-a, pitajući hoće li OHR reagovati drugačije osim saopštenjima. Schmidt je i u nastavku intervjua ponavljao da ne vidi opasnost, da očekuje da domaće institucije rade svoj posao i da uskoro neće posegnuti za bonskim ovlastima. Novinar je opravdano insistirao na pitanjima o tome šta će OHR uraditi ako NSRS usvoji odluke koje je najavio Dodik, hoće li on biti sankcionisan, da li će visoki predstavnik reagovati nakon analize stanja o kojoj priča, te zašto toleriše blokadu državnih institucija, koja dugo traje. Kad su pitanja prava, onda i neodređeni odgovori govore dosta. Prema onima koje smo čuli u ovoj emisiji, Schmidt će i dalje posmatrati, analizirati, apelovati i saopštavati.

 

FTV: „Plenum“, 18. oktobra

DIGRESIJE I SKRETANJE S TEME: Zastupnica SNSD-a u Parlamentu BiH Snježana Novaković- Bursać ponašala se kao da je na javnom entitetskom servisu RS-a, a ne Federacije BiH. Dominirala je diskusijom i nadglasala ne samo drugog gosta, potpredsjednika PDP-a Igora Crnadka, nego i voditeljicu Enu Ameti. Prisjetimo li se uobičajenog komunikacijskog stila njenih stranačkih kolega ‒ od Milorada Dodika do Sanje Vulić – njen način diskutovanja nije neočekivan. Ali, zašto joj Ameti dozvoljava da se, umjesto argumentima, nameće agresivnom komunikacijom povisujući ton, praveći brojne digresije, skrećući s teme i držanjem predavanja o objektivnom novinarstvu? Ona najmanje odgovara na pitanja o temi emisije: najavi samostalnosti RS-a i blokadi državnih institucija. Neće da priča ni o aferi „Kisik“, za koju „zna“ da je izmišljena, a neće, kaže, ni da bude sudija. Ali, hoće objašnjavati kako je počeo rat, ili ko je isprovocirao Dodikovu reakciju u Predsjedništvu BiH. Za nju nisu sporne ni harmonika ni pjesma u Predsjedništvu BiH. To je Dodikov specifičan „način izražavanja“.

ZAKLJUČAK: Iz sedmice u sedmicu, RTRS nema konkurenta u srozavanju standarda političkih emisija. Još jedan intervju s Dodikom. Ovaj put u „Teleringu“. Pitanja su daleko od onoga što bi člana Predsjedništva trebalo pitati. Ni riječi o kršenju ustavnog poretka države i Dejtonskog sporazuma, na koji se toliko poziva, ni šteti koju nanosi, ne samo BiH nego i RS-u, ni o tome kako se politička nestabilnost koju generira reflektuje na ekonomsko stanje, ali ni o mehanizmima kojima će ostvariti najavljeno osamostaljenje. Ništa ni o aferi „Kisik“, a kamoli o „Ikoni“, kao ni o verbalnim napadima na novinarke. Najapsurdnije je ipak kritikovanje opozicije u „Pečatu“ zbog toga što se bavi korupcijom! Na slične političke apsurde ukazano je na zanimljiv način u satiričnoj emisiji BNTV-a „Protekcija“.

About The Author