Veliki broj napada na novinarke u svijetu

Procenat napada na novinarke u septembru povećao za 38,6 posto u odnosu na august, ali najveći skok bilježe slučajevi online uznemiravanja

Veliki broj napada na novinarke u svijetu
Foto: Study Breaks Magazine

Organizacija „The Coalition For Women In Journalism“ (Koalicija za žene u novinarstvu) izvijestila je da je 12 novinarki napadnuto na terenu širom svijeta tokom prošlog mjeseca, od čega je 10 fizički napadnuto, a dokumentiran je 61 slučaj kršenja prava novinarki.

– Vrste kršenja uključuju pritvaranje, pravno uznemiravanje i fizičke napade na terenu, kao i različite vrste napada na slobodu štampe prema novinarkama koje izvještavaju iz različitih dijelova svijeta – stoji u izvještaju.

Na terenu je napadnuto 12 novinarki, od čega je njih 10 trpjelo fizičke napade i to u: Turskoj, Sloveniji, Tunisu, Crnoj Gori, Afganistanu, Sjedinjenim Američkim Državama i Nigeriji.

U Crnoj Gori napadnuta je novinarka s televizije N1 iz Sarajeva Aleksandra Tolj Ružić tokom izvještavanja s protesta na Cetinju.

Koalicija CFWIJ je navela da su novinarke širom svijeta privođene, bilo je slučajeva prijetnji i maltretiranja te su upozorili da se procenat napada na novinarke u septembru povećao za 38,6 posto u odnosu na august, ali najveći skok bilježe slučajevi online uznemiravanja.

Kanada je bila zemlja s najviše slučajeva napada na novinarske u septembru. Turska ju je slijedila s najmanje 10 napada na novinarke na terenu. Pet žena novinarki bile su žrtve internetskog uznemiravanja u Pakistanu.

Broj organiziranih troll kampanja prema novinarkama je povećan za čak 900 posto, navodi se u izvještaju Koalicije.

CFWIJ je evakuirao više od 175 novinarki, aktivistica, zagovornica ženskih prava i drugih iz Afganistana. Međutim, upozorili su da postoje stotine hitnijih slučajeva koji još uvijek nisu riješeni.

Izvor: CFWIJ/BH novinari

About The Author