SAUDIJSKA ARABIJA NAJAVILA KRIVIČNI PROGON KHASHOGGIJEVIH UBOJICA

Saudijska Arabija u ponedjeljak je poručila u Ujedinjenim nacijama da će krivično goniti odgovorne za ubojstvo novinara Jamala Khashoggija, braneći svoju reputaciju na polju ljudskih prava, prenosi Reuters. Bandar Al Aiban, čelnik delegacije saudijske vlade na sjednici UN-a bio je suočen sa pozivima ostalih diplomata da Rijad provede kredibilnu istragu ubistva i da provedu niz […]

SAUDIJSKA ARABIJA NAJAVILA KRIVIČNI PROGON KHASHOGGIJEVIH UBOJICA

Saudijska Arabija u ponedjeljak je poručila u Ujedinjenim nacijama da će krivično goniti odgovorne za ubojstvo novinara Jamala Khashoggija, braneći svoju reputaciju na polju ljudskih prava, prenosi Reuters.

Bandar Al Aiban, čelnik delegacije saudijske vlade na sjednici UN-a bio je suočen sa pozivima ostalih diplomata da Rijad provede kredibilnu istragu ubistva i da provedu niz reformi u oblasti ljudskih prava.

On je izjavio na sjednici Vijeća UN-a za ljudska prava da je kralj Salman dao instrukcije saudijskom državnom tužiocu da “pokrene istragu tog slučaja u skladu sa zakonom i izvrši pripreme za pronalazak svih činjenica i privođenje počinilaca pravdi”.

Alban u svojim komentarima nije dao detalje o 18 saudijskih državljana uhapšenih u vezi s ubistvom i više puta odbio da odgovori na pitanja novinara o njima, rekavši: “Slučaj je i dalje pod istragom, kao što znate … Mislim da je moja izjava vrlo jasna.”

Khashoggijevi sinovi danas su zatražili da se vrati tijelo njihovog oca, kolumniste Washington posta i kritičara saudijske vlade.

“Sve što sada želimo jest pokopati ga na groblju Al-Baki u Medini, u Saudijskoj Arabiji, sa ostatkom njegove porodice”, rekao je najstariji Khashoggijev sin za CNN.

Salah i Abdulah Khashoggi su, u intervjuu za CNN, kazali kako su protekle sedmice za njih veoma bolne i kako još uvijek čekaju informacije o ubojstvu.

RSE

About The Author