Google će kanadskim medijima plaćati 73 miliona dolara godišnje

Meta Platforms već je blokirao dijeljenje vijesti na Facebooku i Instagramu u Kanadi

Google će kanadskim medijima plaćati 73 miliona dolara godišnje

Kanada i Google postigli su dogovor prema kojem će Google zadržati linkove na medije u rezultatima pretraživanja, a plaćat će 73,6 miliona dolara godišnje izdavačima vijesti u zemlji.

Dogovor rješava zabrinutost Googlea koji je u vlasništvu Alphabeta oko kanadskog Zakona o online vijestima, koji nastoji natjerati velike internetske kompanije da dijele prihod od oglašavanja s medijima.

– Nakon sedmica produktivnih rasprava, sretna sam što mogu objaviti da smo s Googleom pronašli put naprijed za provedbu Zakona o online vijestima – rekla je kanadska ministrica baštine Pascale St-Onge u izjavi.

Zakon o online vijestima, dio je globalnog trenda kojim se nastoji osigurati da internetski divovi plaćaju za vijesti i u Kanadi je usvojen u junu, a vlada dovršava pravila za koja se očekuje da će biti objavljena do 19. decembra.

– Nakon opsežnih rasprava, drago nam je što se kanadska vlada posvetila rješavanju naših ključnih pitanja o ovom zakonu – rekao je Kent Walker, predsjednik Alphabeta za globalna pitanja, dodajući da će nastaviti slati vrijedan promet kanadskim izdavačima.

Kao dio sporazuma s Kanadom, Google će godišnje donirati više od 73 miliona dolara, indeksiranih prema inflaciji, novinskim kompanijama, a imat će opciju sarađivati s jednim kolektivom na raspodjeli sredstava.

Google je prethodno prijetio da će blokirati vijesti na svojoj tražilici, glavnom izvoru prometa za gotovo sve web stranice na internetu, rekavši da je kanadski zakon stroži od onih u Evropi i Australiji. Kompanija je rekla da je zabrinuta da će biti izložena potencijalno neograničenoj odgovornosti.

Meta Platforms, drugi internetski div koji je meta zakona, već je blokirao dijeljenje vijesti na Facebooku i Instagramu. Taj je potez uvukao kompaniju u višemjesečnu svađu s velikim kanadskim izdavačima vijesti i ugušio manje publikacije.

St-Onge je kazala da dogovor s Googleom pokazuje da novi zakon funkcionira te je pozvala Metu da objasni svoju odluku o blokiranju dijeljenja vijesti u Kanadi.

Zakon je donesen nakon pritužbi kanadske medijske industrije koja želi strožu regulaciju tehnoloških kompanija kako bi ih spriječila da izbace novinske kompanije s tržišta online oglašavanja.

Izvor: The Guardian

About The Author