U Meksiku dva napada na novinare u jednom danu

Otmicama i napadima na novinare želi se ušutkati sloboda izražavanja i sloboda medija

U Meksiku dva napada na novinare u jednom danu
Foto: New York Post

Četiri novinara iz različitih medija, koji su dijelili vozilo dok su izvještavali o ubistvu prijevoznika, napali su naoružani muškarci na motociklu u gradu Chilpancingo de los Bravo, država Guerrero.

Oscara Guerreroa iz Primera Plano, Jesúsa de la Cruza iz Reportes Guerrero, Hectora Camacha s portala Interaction i Victora Matea s Ahora Guerrero napala su dvojica muškaraca na motociklu dok su putovali u vozilu nakon izvještavanja o ubistvu prijevoznika u četvrti Las Palmas, gradu Chilpancingo u državi od Guerrera.

Iako za sada nije zabilježen nijedan smrtni slučaj, De la Cruz i Mateo su u teškom stanju. Također u Guerreru su ove sedmice tri novinara su oteta i puštena.

Također te iste noći, u Apatzingánu, država Michoacán, novinar Maynor Ramón Ramírez Arroyo napadnut je hicima iz vatrenog oružja dok je bio u blizini svoje kuće. Novinar, specijaliziran za vijesti za novine ABC iz Michoacána, već je pretrpio sličan napad 2016. godine.

Nacionalni sindikat urednika medija (SNRP) izdao je saopćenje u kojem zahtijeva od vlasti na svim nivoima da temeljito istraže sve ove događaje.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) je pozvala vlasti da preuzmu odgovornost u borbi protiv nasilja nad novinarima i nekažnjivosti ovih zločina, što će prestati samo ako se ozbiljno pristupi identifikaciji i pronalaženju počinilaca.

Kako su saopćili, otmicom i napadom na novinare želi se ušutkati sloboda izražavanja i sloboda medija te zastrašiti one koji obavljaju posao informiranja javnosti.

Izvor: IFJ

About The Author