SafeJournalists zatražio reakciju OSCE-a, Evropske komisije i Vijeća Evrope na nasilje nad novinarima u Albaniji

Mreža novinarskih udruženja upozorava da su tokom četiri dana prijavljena četiri incidenta i to sve su učinili pripadnici policije

SafeJournalists zatražio reakciju OSCE-a, Evropske komisije i Vijeća Evrope na nasilje nad novinarima u Albaniji

Mreža SafeJournalists uputila je pismo evropskom komesaru za susjedstvo i proširenje Oliveru Varheljiju, predstavnici OSCE-a za slobodu medija Teresi Ribeiro i komesarki za ljudska prava Vijeća Evrope Dunji Mijatović pozivajući ih da izvrše uticaj i odlučno zahtijevaju od albanske vlade da spriječi upotrebu prekomjerne sile policije usmjerenu prema novinarima i medijskim profesionalcima.

Također, zatražili su da garantiraju maksimalnu sigurnost novinara koji izvještavaju s protesta i riskiraju vlastito zdravlje i sigurnost kako bi građanima pružili pouzdane informacije.

U pismu Mreže se navodi da novinarska udruženja regiona zapadnog Balkana upozoravaju na zabilježenu upotrebu prekomjerne sile protiv novinara, proizvoljna pritvaranja i kršenje njihovih ljudskih prava.

Regionalna mreža novinarskih organizacija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije izrazila je zabrinutost da, s obzirom na to da će se protesti vjerovatno nastaviti, pripadnici policije neće oklijevati da ponovo napadnu novinare i druge medijske profesionalce.

Pismom se traži samo poštovanje zakona i da se novinarima dozvoli da nesmetano rade svoj posao.

– Pravo novinara da izvještavaju u javnom interesu bez straha da će biti fizički ugroženi, napadnuti, pritvoreni, ucijenjeni, da će im biti oduzeta oprema i izbrisan materijal od policije ili pripadnika javnosti, štite različiti nacionalni i međunarodni pravni akti – rečeno je.

Podsjećaju da je Albanija također potpisnica više konvencija, poput Evropske konvencije o ljudskim pravima te Konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Mreža je upozorila je da su tokom četiri dana prijavljena četiri incidenta, i to svi učinjeni od strane pripadnika policije.

Naime, 11. decembra, policija je pritvorila Džoi Malesiju, novinara i voditelja vijesti na RTV Ora News, dok je snimao proteste, kao i Ćamila Džanija glavnog urednika lista Koha Jone.

Također, 12. decembra zabilježena su dva incidenta protiv novinara od strane pripadnika policijskih snaga u Draču. Naime urednika Durres Lajma, Šefketa Duku zaustavila je policija kada je napustio prostorije redakcije u blizini Trga Liria, gdje su se održavali protesti.

Aldo Mustafa, lokalni novinar TV Siri.net u Draču, bio je na dužnosti izvještavajući uživo s protesta kada ga je napao policajac, a policija mu nije dozvolila da snima i izvještava o zadržavanju demonstranata.

Pismom Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije,Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Sindikat medija Crne Gore podsjeća da je svaki napad na novinare napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Izvor: SafeJournalists

About The Author