Ruska novinarka osuđena zbog optužbi za terorizam

Novinari i urednici iz više od 30 ruskih medija izrazili su solidarnost s Prokopjevom uz tvrdnju da je njen slučaj napad na novinarsku profesiju

Ruska novinarka osuđena zbog optužbi za terorizam
Foto: Defending Democracy

Sud u Rusiji osudio je novinarku Svetlanu Prokopjevu na novčanu kaznu od 500.000 rubalja (oko 7.000 američkih dolara) zbog lažnih optužbi za terorizam.

Takva osuda za novinarku, koja radi za Eho Moskve i Radio Slobodna Evropa, još je jedan razoran udarac za slobodu medija u Rusiji.

Proces protiv novinarke počelo je u februaru 2019. godine, kada je policija pretražila njezin stan, zaplijenila elektroničke uređaje i ispitala je u vezi s radijskim prijenosom u novembru 2018. godine.

Tokom emitiranja, Prokopjeva je komentirala napad koji je počinio 17-godišnji bombaš samoubica u zgradi Federalne službe sigurnosti (FSB) u gradu Arhangelsk.

Tvrdila je da su represivne politike Rusije, uključujući nedostatak slobodnih i poštenih izbora i suzbijanje slobodnog okupljanja, učinile mirni politički i građanski aktivizam gotovo nemogućim i služile su radikalizaciji mladih.

U julu 2019. godine vlasti su Prokopjevu stavile na popis “terorista i ekstremista”, zamrznule njenu imovinu dopuštajući joj da mjesečno podiže samo 10.000 rubalja (oko 140 dolara) za osnovne potrepštine.

U septembru je optužena za “javno opravdanje ili propagiranje terorizma”, samo na temelju objavljene emisije.

Ne samo da će Prokopjeva morati platiti novčanu kaznu – nečuvenu samo po sebi – imat će i krivičnu evidenciju i dok ne istekne osuđujuća presuda njezino ime ostat će na popisu “terorista i ekstremista”, a bit će joj zabranjeno i putovanje u inostranstvo.

Nakon godina napada, neutemeljenog gonjenja, novčanih kazni i zastrašivanja nezavisnih medija, slučaj Prokopjeva još jedan je opasan presedan, a novinarka je proglašena krivom za terorističko krivično djelo zbog obavljanja novinarskog posla.

Jasno je da su ovi krivični progoni usmjereni na poticanje samocenzure i prisiljavanje novinara i urednika da sumnjaju u svaku kritičnu riječ iz straha da će biti proglašeni “državnim neprijateljem”.

Kada je tužilaštvo 3. jula zatražilo od suda da Prokopjevu zatvori na šest godina i zabrani joj da kao novinarka radi četiri godine, novinar i politički aktivist Ilya Azar pozvao je kolege na proteste. Policija je tada privela 17 novinara i aktivista optužujući ih za kršenje propisa o javnim okupljanjima.

Novinari i urednici iz više od 30 ruskih medija izrazili su solidarnost s Prokopjevom, kazavši da je njen slučaj napad na novinarsku profesiju.

U Rusiji, gdje se prostor za slobodne medije već dramatično smanjio, presuda Prokopyevoj još jedna je potvrda toga te su vlasti pozvane da odmah i bezuvjetno ukinuti njenu politički motiviranu presudu.

Izvor: HRW

About The Author